 |
 |
Relacja z VIII-go Międzynarodowego Kompleksu Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro 2004 |
Program EuroGastro urozmaicił bogaty program imprez:
| |
- Podczas Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli „WordHotel” odbyło się seminarium Izby Gospodarczej Polskiego Zrzeszenia Hoteli pt. „Polskie hotele w Unii Europejskiej – zapowiadane zmiany w ustawie o usługach turystycznych i rozporządzeniach wykonawczych”. Zrezygnowano z dyskusji panelowej na temat Ustawy o Radiofonii i Telewizji dotyczącej zmniejszania obciążeń w opłatach abonamentowych, którą miała przygotować Polska Izba Hotelarstwa. Nie odbył się zapowiadany Salon Ekspertów z poradami w zakresie modernizacji obiektów, doradztwa prawnego z odpowiedzialności cywilnej hotelarzy za gości oraz doradztwa psychologicznego w sytuacjach kryzysowych.
- Dział Drink&Bar uświetniły III Otwarte Mistrzostwa Polski Barmanów w kategorii free style organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz Wyborowa S.A. Startowało 22 zawodników, którzy przygotowali drinki według własnych receptur. Podstawowym składnikiem każdego drinka musiała być wódka Wyborowa. Podczas konkursu oceniana była obok jakości koktajli, widowiskowość pokazu. Mistrzem Polski został Krzysztof Drabik. Wicemistrem Polski został Cezary Broda. Trzecie miejsce zajął Jacek Makowski.
Konkurs został zorganizowany przez firmę Wyborowa S.A. przy współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów.
- Apro Trade – przedstawiciel Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Wysokiej Jakości – przygotował Mistrzostwa Barista, czyli niezwykle widowiskowy konkurs dla profesjonalistów zajmujących się parzeniem kawy oraz serwujących różnorodne desery kawowe. Producenci włoscy promowali wina oraz produkty o nazwie chronionej, których można było spróbować podczas licznych degustacji oraz wine testing. Odbyło się także seminarium, przygotowane przez Stowarzyszenie Sommelierów w Polsce, pt. „Podstawy sztuki sommelierskiej w restauracji” skierowane do restauratorów oraz znawców wina. Z kolei w ramach seminarium „Wina austriackie – wschodząca gwiazda Europy” zostały zaprezentowane wina z głównych regionów Austrii.
- W ramach Targów EuroSweet 2004 odbyły się mistrzostwa cukiernicze Poland Sweet 2004, podczas których zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie eksponatu z karmelu i deseru lodowego oraz eksponatu z czekolady i deseru z wykorzystaniem czekolady. Organizatorem pokazu był Club Kreatywnych Cukierników, założony przez Mistrzów Cukierniczych Bożenę Sikoń i Janusza Profosa oraz Klub Szefów Kuchni.
- Podczas Targów Catering Komisja Gastronomiczna PZH zapraszała do swojej Restauracji PZH w Sali Sienkiewicza.
- Patroni prasowi targów organizowali własne seminaria dotyczące m.in.: systemów HACCP, vendingu czyli automatycznej sprzedaży, sytuacji polskiej gastronomii po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Wydawcy zorganizowali między innymi spotkania na aktualne tematy: "Przy Stoliku" - "Systemy HACCP warunkiem funkcjonowania firm gastronomicznych i hotelarskich na rynku UE", "Food Service" - "Vending - automatyczny zysk". W tym drugim uczestniczyli: Jacek Czauderna - dyrektor Nestle Foodservices i Adam Piskór - z firmy Profi Vendo, członek Komitetu Założycielskiego Polskiego Stowarzyszenia Vendingowego.
|
|
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem. |
|
|
|