Komisja Gastronomiczna PZH oraz Klub Szefów Kuchni zapraszali do swojej Restauracji na zdrową kuchnię w wykonaniu mistrzów kulinarnych. Proponowali Gościom Targów wspaniały wybór potraw lekkich i zdrowych, które swoim smakiem zachwyciły jurorów na niejednym konkursie kulinarnym. O randze tej kuchni niech świadczy fakt, że pozyskali sponsorów, których produkty od lat wiodą prym na rynku polskim. Goście często zaglądali do restauracji, która znajdowała się w Sali Sienkiewicza Pałacu Kultury i Nauki. Nad organizacją Restauracji czuwał Przewodniczący Komisji Gastronomicznej Krzysztof Dubrow.
W Restauracji gotowali szefowie kuchni:
Jacek Szczepański | | Mirosław Drewniak | hotel Noma Residence | Promnice | Wiesław Ambros | restauracja Dors | Szczyrk | Wiesław Bober | hotel Belweder | Ustroń | Dawid Pietrasz | restauracja Chopin | Chorzów | Michał Miłek | hotel Czarny Las | Koziegłowy | Artur Kupczyk | hotel Aros | Tychy | Andrzej Polan | Metro Jazz Club | Warszawa | Łukasz Mielcarek | Metro Jazz Club | Warszawa | Robert Sowa | hotel Jan III Sobieski | Warszawa | Marcin Budynek | hotel Bryza | Jurata | Arleta Żynel | restauracja Arsenał | Białystok | Andrzej Jasiuk | restauracja Arsenał | Białystok |
Serwowano między innymi:
Przekąski:
- Smażony sum afrykański (prezentowany również w Telewizji Polskiej w czasie drugiego dnia targów) podany na ciepło na bukiecie kolorowych sałat z owocem kiwi i ze świeżą kolendrą.
- Smażony marynowany łosoś podany z krewetkami na sałatce z kiełków soi i lucerny oraz kompozycją melonów z dwoma sosami vinaigrette posypany palonym sezamem.
- Kompozycja trzech rodzajów śledzi podana na melonie.
Dania główne:
- Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym podane na placku ziemniaczanym z młodą marchewką i groszkiem.
- Marynowana polędwica pieczona z sosem z zielonym pieprzem podaną z zielonymi szparagami i młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem.
- Rolada śląska z kluskami śląskimi i dodatkiem fasolki szparagowej.
Desery:
- Zestawy trzech drobnych ciasteczek z musem truskawkowym z miętową bezą podanymi na coulis brzoskwiniowym, mini panna-coty podanej na sosie z czarnej porzeczki oraz musu czekoladowego z orzechowym grylażem podanym na mleczno karmelowym sosie.
 |  |
Sponsorami Restauracji byli:
 - UBF Foodsolutions
- Gastromedia
- Wedel
- InterEuropol
- Bonduelle
- Stalgast
- Duda
- Suempol
- Nałęczowianka
- Astra
- Stover
- Piwnica Wybornych Win
- B&K Laguna
- Seamid
- Sum Afrykański
- Duda
|