Warszawa, Pałac Kultury i Nauki, 21 - 23 marca 2002
Zobacz szersze relacje - Pokaz kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego
Pokazy Kuchni Regionalnej
Mistrzostwa Polski Barmanów Free Style
Gala Dinner i wręczenie nagród
W dniu 21 marca br. rozpoczęły się po raz szósty znane i renomowane targi EuroGastro. Równolegle towarzyszyły im targi branżowe Drink&Bar, WorldHotel, Catering oraz EuroSweet.
Ceremonia Otwarcia
Ceremonię otwarcia poprzedził element artystyczny – „Romans kucharski” czyli etiuda aktorów, którzy wystąpili w strojach gastronomicznych firmy Grapil. Następnie Urszula Potęga, Prezes Zarządu MT-Polska powitała gości specjalnych, zgromadzonych wystawców oraz licznie przybyłych zwiedzających. Głos zabrali także: Małgorzata Zaręba-Okońska z Ministerstwa Gospodarki, Wojciech Kozak, Marek Stopczyk – Prezes PZH oraz Grzegorz Kazubski – prezes OSSKiC, którzy razem przecięli wstęgę, otwierając tym samym tradycyjnie targi.
 |  | Otwarcie targów zgromadziło liczne grono gości | Uroczyste przecięcie wstęgi i targi otwarte |
Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego
Pierwszego dnia targów rozpoczął się Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego – Mistrzostwa Polski OSSKiC w przygotowaniu potraw z polskich ryb. W ciągu dwóch dni targowych do rywalizacji stanęło 9 drużyn kucharzy.
Ich zmagania oceniało jury degustacyjne i techniczne w składzie: Tadeusz Matysiak (Przewodniczący), Marcin Ciemielewski, Leszek Hampel, Jacek Kempa, Piotr Getner, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Jacek Roszak, Krzysztof Brożek, Jacek Skitek i Stefan Birek.
Laureaci:
I miejsce - Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski (Hotel Park Plaza we Wrocławiu)
II miejsce - Marek Bik i Krzysztof Jaśko (Restauracja Pompejańska - Wierzynek w Krakowie)
III miejsce - Leon Gruszczyńki i Teresa Chaicka (Hotel Forum w Warszawie)
 | Zwycięzcy konkursu - Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski |
Branżowe seminarium zorganizowane przez "Food Service"
W dniu 21 marca odbyło się także branżowe seminarium zorganizowane przez magazyn Food Serice pt. „Vending – duży potencjał zysków”. Przedstawiane podczas spotkania badania dotyczyły punktów gastronomicznych, uwarunkowania popytu na rynku handlu vendingowego i potencjału rozwoju vendingu w Polsce. Swoje referaty prezentowali m.in. Magdalena Zimna (CAL Company Assistance), Jacek Czauderna (Nestle), Waldemar Szekalski i Aldona Małecka (Unilever Bestfoods Caterplan).
Śniadanie z Nowym Rynkiem
Drugi dzień targów rozpoczął się od "Śniadania z Nowym Rynkiem" podczas którego zaprezentowała się firma PH7 Polska. Prezentację prowadzili jej zagraniczni przedstawiciele Guillaume Devoud oraz Paul Hagege. Spotkanie poświęcone było najnowszym technikom badań marketingowych na rynku horeca. Zgromadzonym przedstawiono Wielką Ankietę Krajową przydatną wielu firmom w prowadzeniu ich działalności.
Branżowe seminarium zorganizowane przez magazyn "Poradnik Restauratora"
Tematem przewodnim seminarium był "Popyt na rynku usług cateringowych". Seminarium prowadzili naukowcy z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i konsumpcji SGGW: dr Krystyna Rejman, dr Hanna Górska-Warsewicz oraz mgr Beata Bilska.
Gala Dinner - Hotel Jan III Sobieski
Ukoronowaniem drugiego dnia targów była Gala Dinner. Odbyła się ona w hotelu Jan III Sobieski. Podczas Gali nastąpiło wręczenie nagród w konkursie o Nagrodę Ministra Gospodarki oraz na Najlepszą Ofertę Targową w kategorii: urządzenia kuchenne, akcesoria, żywność, pokoje, wyposażenie hotelu, wyposażenie pokoju, systemy komputerowe i transmisji danych.
Wśród nagrodzonych firm znalazły się: - Winterhalter Gastronom Sp. z o.o.
- Zakłady Porcelany Stołowej LUBIANA S.A.
- Unilever Polska S. A. – Oddział Unilever Bestfood/Dział Caterplan
- Remgor Sp. z o.o.
- Fabryka Dywanów KOWARY S.A.
- WITPOL II
- HS Partner Pro-Test S.A.
- Fagor Gastro Polska Sp. z o.o.
- Pro Glass
- Elkopol Sp. z o.o.
- Obrzańska Spółdzielnia Mleczarska w Kościanie
- Sommelier Dystrybucja Sp. z o.o.
- Cafe Mag
- Fabryka mebli RYŚ
- Koperfarm Sp. z o.o.
- P.P.W. Gip Sp. z o.o.
Mistrzostwa Polski barmanów w kategorii Free Style
Ostatni dzień targów zgromadził gości w Sali Rudniewa Pałacu Kultury i Nauki na Mistrzostwach Polski Barmanów. W zawodach brało udział 20 zawodników. Zwycięzcą został Kazimierz Bączek z warszawskiej firmy Masif. Po konkursie odbył się pokaz Mistrza Świata Eugeniusza Dytko.
 | Laureat I miejsca Mistrzostw Polski Barmanów w kategorii Free Style - Kazimierz Bączek |
Organizator targów: Międzynarodowe Targi Polska Sp. z o.o.
Sponsor główny: Caterplan
Sponsorzy: Casinos Poland, Daily Food Polska, Polskie Linie Lotnicze LOT, Hotel Jan III Sobieski, Fagor, Primulator, Tanake, Mag Cafe, Stalgast, Saeco, Ascobloc
Współpraca mass-media: Przegląd Gastronomiczny, Casino Magazine, Miesięcznik Ogólnopolski Menu, The Warsaw Voice, Rynki Alkoholowe, Hotele Infoserwis, HoReCa, Doradca Hotelarza, Hotelarz, Świat Win, Polska Motoryzacja,Turystyka i Gospodarka, Biznes i Turystyka
Patronat prasowy: Życie Warszawy
Patronat prasy fachowej EuroGastro: Food Service
Patronat prasy fachowej Drink&Bar: Cocktail Bar
Patronat prasy fachowej WorldHotel: Nowy Rynek
Patronat prasy fachowej Catering: Poradnik Restauratora
Patronat prasy fachowej EuroSweet: Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Patronat radiowy: Radio Kolor
Patronat internetowy: gastronomie.pl |