17-19 marca 2005, Pałac Kultury i Nauki w Warszawie
18 marca 2005 r, odbyła się uroczysta gala w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, podczas której rozstrzygnięto III edycję konkursu Oskarów Kulinarnych. Nagrody te przyznawane są osobom, które w znaczący sposób wpływają na „kulinarne środowisko”.
Tegoroczne oskary zostały przysnane przez dziennikarzy, publicystów oraz osoby, którym nieobca jest tematyka kulinarna, w czterech kategoriach
- Publikacja Kulinarna,
- Książka,
- Program Telewizyjny,
- Osobowość Kulinarna.
W kategorii Publikacja Kulinarna nominację otrzymali: rubryka Macieja Nowaka "Menu" w dodatku Gazety Wyborczej "Co jest Grane",
rubryka Tadeusza Pióro "Kulinarne Pióro Polski" w "Przekroju",
bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej "Kulinarny atlas świata",
rubryka "Smaki" w tygodniku Gala,
rubryka Agnieszki Kręglickiej "Kuchnia Świata" w Wysokich Obcasach,
rubryka Nigelli Lawson "Domowa Boginii" w Glamour,
rubryka "A La Carte" w Playboy.
Tegorocznymi Laureatami w tej kategorii zostali:
Rubryka kulinarna Agnieszki Kręglickiej "Kuchnia Świata" w "Wysokich Obcasach"
"Kulinarny Atlas Świata", bezpłatny dodatek do "Gazety Wyborczej".
W kategorii Książka nominację otrzymali: Robert Makłowicz - "Czy można wierzyć platynowym blondynkom", Społeczny Instytut Wydawniczy Znak,
Jamie Oliver - "Oliver w kuchni", Muza S.A.,
Bogusław Linda - "Spaghetti dla samotnego mężczyzny", Studio Marka Łebkowskiego,
Waldemar Baraniewski - "Kuchnia i stół w polskim dworze", Prószyński i s-ka,
Mirosław Słowiński - "Cztery uczty i jeden świat", G&P Oficyna Wydawnicza,
Marek Łebkowski - "Najlepsze z najlepszych przepisy kuchni Polskiej", Prószyński i s-ka,
Hanna Szymanderska - "Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne", Świat Książki,
Maciej Kuroń - "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów", Santorski&CO. Laureatem w tej kategorii został Marek Łebkowski z książką "Najlepsze z najlepszych przepisy kuchni polskiej"
W kategorii Program Telewizyjny nominowani zostali:
- "Pascal: Po prostu gotuj", TVN
- "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", TVP 2
- "Kuchnia z Okrasą", TVP 1
- "Domowa Kawiarenka", Polsat
- "Alfabet kulinarny Kurta Schellera", Polsat
Najlepszym uznaniem cieszył się Paskal Brodnicki w programie "Pascal: Po prostu gotuj".
Nominację do kategorii Osobowość kulinarna otrzymali:
- Kurt Scheller,
- Pascal Brodnicki,
- Karol Okrasa,
- Maciej Kuroń.
Tytył Osobowość Kulinarna zdobył Karol Okrasa, którego można podziwiać w programie "Gotuj z Okrasą".
Laureaci Kulinarnych Oskarów w chwili ich otrzymania weszli w skład kapituły, która będzie decydować o przyszłych nominacjach.
Partnerami Oskarów Kulinarnych są:
- Knorr
- Klub Szefów Kuchni
- Międzynarodowe Targi Polska
- Headlines Brand & Corporate Communication
|