17-19 marca 2005, Pałac Kultury i Nauki w Warszawie
17 marca podczas Kompleksu Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro po raz pierwszy odbyła się nowa impreza – Polish Chocolate Masters 2005.
W konkursie wzięli udział cukiernicy z całej Polski, a ich zadaniem było stworzenie tortów i eksponatów czekoladowych o tematyce surrealistycznej a także 2 pralin.
W zmaganiach wzięli udział:- Tomasz Deker z Hotelu Hafner - Sopot
- Mirosław Koś z Hotelu Park Plaza - Wrocław
- Paweł Małecki z Cukierni i Piekarni Adam Sowa - Bydgoszcz
- Marek Sobkowiak z Ośrodka Szkoleniowego „Profesional” - Poznań
- Mirosław Pelczar z Cukierni Santos - Korczyn
- Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Jan i Alina Kachliccy - Grodzisk Wielkopolski
Czekoladowe arcydzieła oceniało międzynarodowe jury w składzie: - Serge Alexandre - ambasador marki Barry Callebaut w Belgii – przewodniczący
- Christine Giersch - Szkoła Cukiernicza w Dreźnie
- Marcin Paździor - Barry Callebaut
- Bożena Sikoń - szef cukierni w Hotelu Jan III Sobieski
- Anna Elsner - Cukiernia Elsner
- Paulina Kania-Lentes - Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Polskim Mistrzem Czekolady został Marek Sobkowiak z Poznania za pracę „Moje myśli”. Laureat polskiej edycji będzie reprezentował nasz kraj podczas październikowego wyjazdu na mistrzostwa World Chocolate Masters w Paryżu.
Nagroda za kreatywność i innowacyjność, czyli Polish Chocolate Creativity Award 2005 przypadła Mirosławowi Koś z Hotelu Park Plaza z Wrocławia. Organizatorami konkursu były firmy Barry - Callebaut oraz Barbara Luijckx. Patronat na imprezą objęło Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP.
|