17-19 marca 2005, Pałac Kultury i Nauki w Warszawie
Jak co roku podczas targów EuroGastro, odbył się Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego przy udziale Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni, Komisji Gastronomicznej PZH, Pałacu Kultury i Nauki oraz Biura promocji Miasta Stołecznego Warszawy.
Pałac Kultury i Nauki obchodził swoje 50-te urodziny, dlatego też tegoroczny pokaz przebiegał pod hasłem: "Mistrzowie kuchni gotują dla Jubilata i Jego gości". Z tej okazji w Sali Kisielewskiego urządzono restaurację Galaktikos, w której dla Jubilata i jego Gości gotowali najznamienitsi mistrzowie kuchni polskiej: - Robert Sowa
- Kurt Scheller
- Grzegorz Kazubski
- Karol Okrasa
- Jacek Szczepański
- Mirosław Drewniak
- Andrzej Bryk
- Młodzieżowa Reprezentacja Polski w Kulinariach
Ceremonii przewodził Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
Pierwszego dnia Mistrzowie podali następujące dania z „Galaktycznej Karty Menu”: Kompozycja Sushi ze świeżo tartą białą rzepą, sosem Kikkoman i japońskim chrzanem wasabi
Bulion Consomme "Winiary" z makaronem "Malma" i jarzynami sezonowymi "Gronex"
Marynowana polędwica wołowa "Morliny" podana z białym sosem "Winiary" z borowikami i zielonym pieprzem, Linguine Gourmet "Malma" oraz bukietem warzyw sezonowych "Gronex"
Torcik z musem czekoladowym "Nestlé" i sosem porzeczkowym "Nestlé" Drugi dzień obfitował w takie smakołyki jak:Kompozycja Sashimi z tuńczykiem SaneChem ze świeżo tartą białą rzepą, sosem Kikkoman i japońskim chrzanem wasabi
Bulion Consomme "Winiary" z makaronem "Malma" i jarzynami sezonowymi "Gronex"
Filet z łososia norweskiego Suempol z czosnkiem i rozmarynem z szaszłykami Yakitori SaneChem podany z sosem cygańskim "Maggi" oraz Pappardelle Malma i jarzynami sezonowymi "Gronex"
Krem bawarski "Nestlé" z sosem truskawkowym i morelowym "Nestlé" Trzeciego dnia cieszyły podniebienia takie potrawy jak:Pasztet firmy "Janex" podany z sosem porzeczkowym "Nestle"
Rolada z kurczaka po polsku "Janex" podana z pastą "Malma", białym sosem "Winiary" i bukietem warzyw "Gronex"
deser lodowy "Nestle z sosem morelowym i truskawkowym "Nestle”
Do każdego zestawu podawano chrupiące pieczywo „czekadełka” z Piekarni Szwajcarskiej Inter Europol.
Restauracja Glaktikos otworzyła przed swoimi Gośćmi możliwość delektowania się wyśmienitymi potrawami Mistrzów. Każdy z Gości został obdarzony pamiątkową pocztówką z wizerunkiem Gwiazd Polskiej Kuchni.
|