Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
IV Otwarte Mistrzostwa Polski Barmanów w kategorii FLAIR

17-19 marca 2005, Pałac Kultury i Nauki w Warszawie

Zobaczcie Państwo

EuroGastro 2005

Catering 2005

Konkurs Barmanów

Chocolate Masters

Rest. Galaktyczna

Kulinarne Oskary


19 marca 2005 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, podczas Targów EuroGastro odbył się IV finał Otwartych Mistrzostw Polski Barmanów w kategorii FLAIR – WYBOROWA DRINKS FESTIWAL, który okazał się najgłośniejszą i najchętniej odwiedzaną imprezą.

Zawodnicy zostali wcześniej wyłonieni w drodze eliminacji z czołówki polskich freestylerów. Zaprezentowali oni swoje autorskie koktaile, sporządzone według własnych pomysłów oraz drink pod nazwą TERAZ POLSKA. W finale wzięło udział 12 najlepszych barmanów:

  1. Artur Wolski
  2. Daniel Kogucik
  3. Michał Budnicki
  4. Tomasz Ogonowski
  5. Robert Borkowski
  6. Marek Posłuszny
  7. Michał Strzelczyk
  8. Mariusz Grzesik
  9. Tomasz Chadryś
  10. Leszek Machoń
  11. Tomasz Małek
  12. Krzysztof Drabik


Każdy z barmanów przygotował po dwa rodzaje drinków, w którym podstawowym składnikiem była Wódka Wyborowa.

Pierwszym wykonywanym drinkiem w dwóch porcjach był drink o nazwie TERAZ POLSKA w kieliszku typu shot (skład: 2 cl syrop Grenadine, 3 cl Wódka Wyborowa). Drugi drink był własnego autorstwa w trzech porcjach. W składzie drinka oprócz Wódki Wyborowa mogły znaleźć się m.in.: BECHEROVKA, CHIVAS REGAL, syropy bezalkoholowe: amaretto, mięta biała, zielona, kiwi, kokos oraz soki owocowe. Na przygotowanie całego popisu zawodnik miał 7 minut.

Lista produktów zapewnionych przez organizatora:

Alkohol

  • wódka wyborowa
  • +ww apple + ww orange + ww lemon
  • becherovka
  • ricard
  • pernod
  • jameson
  • chivas regal
  • passport
  • wild turkey
  • martell v.s.
  • havana club anejo blanco
  • havana club extra aged
  • tequila olmeca gold
  • tequila olmeca blanco
  • seagram’s extra gin
  • seagram’s gin lime twisted
  • sambuca ramazzotti
  • fiori di vite grappa
  • jacob’s creek chardonnay
  • jacob’s creek shiraz-cabernet
  • jacob’s creek pinot noir
  • vermouth bianco
  • vermouth rosso
  • vermouth dry

Syropy Bezalkoholowe
  • monin grenadine
  • monin spicy
  • monin curaçao triple sec
  • monin curaçao blue
  • monin cynamon
  • monin cukrowy
  • monin cytryna
  • monin banan żółty
  • monin citron vert
  • monin amaretto
  • monin mięta biała
  • monin mięta zielona
  • monin wanilia
  • monin maracuja
  • monin kiwi
  • monin kokos
Soki Owocowe oraz Soft Drinki:
  • sok pomarańczowy
  • sok grejpfrutowy
  • sok z czarnej porzeczki
  • sok pomidorowy
  • sok ananasowy
  • sok jabłkowy
  • sok gruszkowy
  • woda mineralna gazowana
  • woda mineralna bez gazu

Sędziowie oprócz smaku drinków i pomysłowości przepisu ocenili również widowiskową stronę pokazu. Pod uwagę brane były m.in.: trudność wykonania i bezpieczeństwo popisu, zdolności manualne w trzymaniu butelki, czas i całokształt prezentacji. W skład Jury wchodzili:

  1. K. Bączek
  2. M. Świeszkowski
  3. R. Łuszczak
  4. D. Babij
  5. A. Borcz
  6. P. Dziadkowic
  7. R. Maciejewski

Zwycięzcą został Krzysztof Drabik z sumą punktów 366 zyskał on także, największe uznanie publiczności co można było wywnioskować z najgłośniejszych owacji. Zwycięzca otrzymał tytułu Mistrza Polski w kategorii FLAIR oraz od sponsora - Wyborowej kino domowe.

II miejsce zajął Leszek Machoń uzyskując 336 punkty.

III miejsce zajął Tomasz Małek uzyskując 324 punkty.

Dodatkowe wyróżnienie od dziennikarzy – Dyplom dla "Wyborowo Mieszającego Barmana" został przyznany Tomaszowi Chadrysiowi. Wyróżnienie wręczył przedstawiciel komisji mediów - Artur Crapella z Gazety Lubuskiej.



Konkurs został zorganizowany przez firmę Wyborowa SA przy współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000