W dniach 25-27 marca 2009 roku w Warszawie odbyły się XIII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Eurogastro.
Impreza, kojarzona dotąd z Pałacem Kultury, po raz pierwszy odbyła się w nowych halach wystawienniczych.
Podczas targów swoją ofertę zaprezentowały polskie i zagraniczne firmy.
Wiktor - ciągi wydawcze prezentowane na stoisku firmy Dora Metal cieszyły się dużym zainteresowaniem zwiedzających. Nagroda targowa w kategorii "Wyposażenie i oprogramowanie dla sal restauracyjnych i barów" przyznana ciągom wydawczym potwierdziła dogłębna znajomośc potrzeb rynku Dory Metal - producenta profesjonalnych urządzeń dla gastronomii.
MAKRO natomiast zaprezentowało szereg gotowych rozwiązań dla gastronomii. Poza bogatym asortymentem produktów, w ofercie są także szkolenia i pokazy (w MAKRO Centrum Rozwoju Firm) oraz profesjonalne doradztwo. Wychodząc na przeciw tendencji zwiększającego się spożycia wina w Polsce, MAKRO wprowadziło także program Wine Concept, w którym specjaliści ds. win m.in. pomagają klientom z branży HoReCa skomponować kartę win.
Podczas tegorocznych targów swoją ofertę zaprezentowała firma M. Ferber - Wypożyczalnia naczyń, stołów, krzeseł i urządzeń gastronomicznych. Ilość (ponad 1300 artykułów) i różnorodność asortymentu firmy pozwoli na organizację imprezy każdego rodzaju: począwszy od małego, kameralnego spotkania po imprezy masowe na kilka tysięcy osób, w dowolnym miejscu Polski i Europy.
Zapach włoskiej pizzy roznoszący się ze stoiska Pizzola przyciągał podczas targów 2009 tłumy zwiedzających. Goście nacieszyć mogli swoje zmysły zapachem, widokiem, a przede wszystkim wyjątkowym smakiem produktów firmy. Pizzola zaprezentowała podczas targów, ofertę mrożonych spodów do pizzy.
Miłośnicy słodkości gromadzili się natomiast na stoisku firmy Unifine. Nowy produkt Topping Golden Glamour – sos deserowy, wyróżniony podczas targów nagrodą, cieszył się szczególnym zainteresowaniem odwiedzających. Firma Unifine Food and Bake Ingredients to znany na rynkach europejskich producent dodatków dla cukierników i przemysłu spożywczego. Firma wchodzi w skład holenderskiego holdingu Royal Cosun i posiada 7 zakładów produkcyjnych na terenie całej Europy.
Podczas targów odbył się Konkurs Cukierniczy o Słodką Łyżeczkę. W tym roku pod hasłem Wiosenne Art Deco w deserach. W zmaganiach uczestniczyło osiem ekip. Najlepszym zespołem okazała się ekipa Hotelu Sobieski w składzie: Katarzyna Szulczewska i Michał Jaroń. Konkurs uatrakcyjnił występ tańczącej ekipy cukierników i kelnerów z cukierni A. Sowy z Bydgoszczy.
Swoje umiejętności zaprezentować mogli również kelnerzy. Krajowe Stowarzyszenie Kelnerów zorganizowało po raz pierwszy Mistrzostwa Polski Kelnerów. Po całodziennych zmaganiach, oceniających wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne wyłoniono zwycięzcę. Najlepszym kelnerem w Polsce został Michał Baran - Restauracja Paparazzi w Warszawie.
Pierwszego dnia targów odbyły się również dwa konkursy dla basistów. W trakcie II Polskich SCAE Mistrzostw Cup Tasting zadaniem startujących było odróżnienie konkretnych gatunków kawy przez degustację (8 zestawów, 10 gatunków kawy). Wygrał Paweł Pala, który w najkrótszym czasie wskazał najwięcej właściwych filiżanek.
Po południu odbyły się natomiast III Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art. Zawodnicy musieli w ciągu 8 minut przygotować 2 identyczne cafe latte lub latte macchiato, 2 identyczne espresso macchiato oraz 2 identyczne ciepłe drinki dowolne na bazie mleka i kawy. Zwyciężył Radosław Darnowski, który reprezentować będzie Polskę na mistrzostwach w Kolonii.
Drugiego dnia odbyły się natomiast eliminacje SCAE do Mistrzostw Polski Barista 2009. Zadanie uczestników polegało na zaserwowaniu jurorom 4 espresso, 4 cappuccino i 4 identycznych bezalkoholowych napojów na bazie espresso w dowolnej kolejności, w czasie nie dłuższym niż 15 minut. Zwycięzcę wyłoniono trzeciego dnia targów - Izabela Popiołek mistrzyni konkurencji będzie reprezentować Polskę na międzynarodowych mistrzostwach w Atlancie.
Trzeciego dnia odbyły się również Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Imprezę zorganizowano po raz pierwszy. Mistrzem kawowych drinków alkoholowych został Tomasz Marchwiński.
Drugiego dnia targów odbył się konkurs dla młodych adeptów gotowania - Kulinarny Talent 2009. W zmaganiach udział wzięło dwunastu kucharzy. Laur zwycięstwa przypadł w udziale Norbertowi Sokołowskiemu, który okazał się być najlepszy wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Trzeciego dnia odbył się natomiast drugi z konkursów kulinarnych Szef Roku 2009. W zmaganiach wystartowali laureaci ogólnopolskich konkursów. Spośród dziewiątki uczestników, najlepszym okazał się być Janusz Zabagło.
Ostatniego dnia odbyły się również, widowiskowe IX Mistrzostwa Polski Sommelierów. Spośród trzech najlepszych sommelierów jury wybrało zwycięzcę. Po raz kolejny pierwsze miejsce zajął Tomasz Kołecki-Majewicz.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się organizowane corocznie, przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, pokazy gotowania. W tym roku tematem przewodnim była „Kuchnia polska w światowym wydaniu na bazie pomysłów z Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie 2008”. Swoje umiejętności prezentowali m.in. Grzegorz Parczewski, Adam Michalski, Zenon Hołubowski, Krzysztof Szulborski, Marcin Piotrkowski, Jacek Schliske.
Laureaci Konkursu o Nagrodę Ministra Gospodarki na najlepszego eksportera XIII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych
I miejsce - firma Bolarus S.A.
II miejsce - firma Dajar Sp. z o.o.
III miejsce - firma Komat Mieczysław Kozłowski
Laureaci konkursu na najlepszy produkt XIII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych
Wyposażenie zaplecza kuchennego:
Nagroda: Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o. za Zmywarkę GS 502 Energy +
Wyróżnienie: Gastropolis Polska Sp. z o.o. za Piec konwekcyjno –parowy 4 x GN 2/3 wersja cateringowa
Sprzęt, akcesoria i surowce dla kawiarni:
Nagroda: Centrum Wina Dystrybucja Sp. z o.o. za „Le Fruit de Monin” Puree owocowe Monin o smaku maracuji „Passion Fruit”
Wyróżnienie: Gourmet Foods Sp. z o.o. za kolekcję 12 herbat Dilmah Exceptional
Sprzęt, akcesoria i surowce dla cukierni, lodziarni i piekarni:
Nagroda: Unifine F&BI Polska Sp. z o.o. za Topping Golden Glamour – sos deserowy
Żywność i napoje dla gastronomii:
Nagroda: Spółdzielnia Mleczarska Lazur za Ser Lazur Błękitny
Wyróżnienie: Browar Konstancin Sp. z o.o. za Piwo Zdrojowe Niepasteryzowane
Wyposażenie i oprogramowanie dla sal restauracyjnych i barów:
Nagroda: Dora Metal Sp. z o.o. za Ciąg wydawczy
Wyróżnienie: Horeca Online Sp. z o.o. za Internetową Platformę Zamówień i Rezerwacji dla lokali gastronomicznych – Foodoo.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.