Każda ekipa uczestnicząca w Festiwalu miała obowiązek przedstawić do oceny Jury, spośród eksponowanych na stołach wielkanocnych potraw danie, które jest specjalnością danego obiektu. Dania te przygotowane były na miejscu, a czas na przygotowanie i wydanie dania od momentu wejścia na kuchnie nie przekraczał 90 min. Ekipy konkursowe walczyły w godzinach rannych. Zapraszamy poniżej do obejrzenia fotoreportażu z tych zmagań.
Oto Uczestnicy Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej
1. Pałac Mierzęcin - Mierzęcin - Aneta Bartkowiak, Bożena Kuziomko
2. Hotel Basztowy – Sandomierz - Marcin Maciąg, Jacek Korniak
3. Dwór Rohan Spółka Rivendell - Szczawno Zdrój - Mirosław Sipa, Waldemar Czarzasty
4. Dom Poloni w Pułtusku - Krzysztof Ryziński, Danuta Regner
5. Restauracja Chopin - Chorzów Batory - Pietrasz Dawid, Artur Kupczyk
6. Zamek w Krasiczynie - Janusz Pyra, Maciej Gołdyn
7. Restauracja Dors - Szczyrk - Wiesław Ambros, Artur Pastuszka
8. Zamek w Baranowie Sandomierskim i Zakłady Mięsne Duda Bis z Sosnowca – Stół honorowy
Jury Degustacyjne
1. Jerzy Pasikowski - Przewodniczący
2. Mirosław Drewniak - Noma Residence z Promnic
3. Giancarlo Russo - Restauracja Giancarlo Russo z Warszawy
4. Aldona Witak - Food Service
5. Katarzyna Mól – restauracja AVANTI Kraków
6. Renata Bugaj - Przy Stoliku
7. Marcin Stańczyk - Hotel Polichno
Jury Techniczne
1. Arleta Żynel
2. Marek Widomski
3. Leszek Gryka
Jury Smakoszy
1. Andrzej Zając - Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie
2. Anna Rzeszut - Zespół Ludowy Lasowiaczki z Baranowa Sandomierskiego
3. Andrzej Tomanek - Kabaret OTTO |