W dniach 17 – 19 października 2007 roku odbyła się 58-a edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Wrocław już po raz piąty gościł salon gastronomiczny.
Podczas targów, swoją ofertę zaprezentowało ponad 50 firm z kraju i zagranicy - producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
Każdy, zainteresowany nowościami na rynku gastronomicznym i hotelarskim mógł znaleźć coś dla siebie.
Targi Tur-Gastro-Hotel to nie tylko prezentowana oferta produktów i usług, to także szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom: konkursów, pokazów, degustacji, warsztatów.
Imprezy umożliwiają odwiedzającym targi gościom zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności, czy to na temat sztuki nakrywania do stołu czy też głębszego zapoznania się z wiedzą na temat wina, związaną z nim historią i tradycją.
Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Jury podkreślając wysoki poziom konkursu, postanowiło przyznać pierwsze miejsce dwóm zespołom: reprezentacji restauracji Art Hotel we Wrocławiu w składzie: Rafał Białek i Przemysław Bogucki oraz zespołowi reprezentującemu restaurację Athina we Wrocławiu - Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek.
Drugi konkurs, który odbył się w tym dniu to: Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deseru. Kucharze prezentowali gotowe desery, wykonane wcześniej we własnym zakresie. Jury pierwsze miejsce przyznało Rafałowi Białkowi z Restauracji Art Hotel we Wrocławiu za prezentację deseru Owocowe wariacje.
Drugie miejsce zdobył Konrad Latawiec z Restauracji Tre Piani we Wrocławiu, który zaprezentował deser Cassata Sycilliana.
W czwartek dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu aktualnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika oraz dwuczęściowe warsztaty Sztuka Nakrywania Do Stołu, prowadzone przez Teresę Kucharską - dyrektor i wykładowca Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu.
Trzeci dzień był poświęcony został w dużym stopniu szkołom gastronomiczno-hotelarskim. Z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów w branży gastronomicznej odbyły się aż trzy konkursy:
W konkursie Kulinarna Gala Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans pierwsze miejsce zdobył Mateusz Wiśniewski i Nikoletta Kaczmarzyk z Zespołu szkół nr 2 w Dzierżoniowie, którzy przygotowali na scenie zupę Warzywny ogród oraz danie główne Schab z bryndzą z bukietem warzyw.
Drugą okazją do przyjrzenia się uczniowskim umiejętnościom był konkurs Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deserów, w którym udział wzięło 9 zespołów.
Pierwsze miejsce zdobyła Monika Łuków z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach, która zaprezentowała deser Rajski przekładaniec.
Podczas trzeciego dnia targów odbył się również konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Zebrana tego dnia publiczność mogła podziwiać pokaz 10 stołów.
Jury w składzie Teresa Kucharska i Wiesław Jurczyk, pierwsze miejsce przyznało zespołowi w składzie Anna Skowrońska, Monika Stanek i Paulina Czubernat z Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, który podczas konkursu zaaranżował stół o nazwie Spotkanie malarzy.
Szczególnym zainteresowaniem podczas targów cieszyły się również inne dodatkowe atrakcje. Wielu odwiedzających zaciekawił kurs Sommelierów, którzy tajemnice wina odkrywali na specjalnym szkoleniu Wino w gastronomii prowadzonym przez Wrocławską Szkołę Sommelierów.
Targi we Wrocławiu cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród osób działających w branży jak i osób prywatnych.
Tradycyjnie dopisały swoją obecnością szkoły, biorące udział w konkursach, młodzi i profesjonalni kucharze, ceniący sobie udział w wymagającym konkursie kulinarnym.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.