Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
17.06.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Targi Tur-Gastro-Hotel w Katowicach

Zobaczcie państwo:
Targi Tur-Gastro-Hotel w Katowicach
Kulinarna Gala TGH - eliminacje
Kulinarna Gala TGH - finał

W dniach 4 – 6 czerwca 2008 roku w Katowicach odbyła się 62 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Impreza powróciła do stolicy Śląska po pięcioletniej przerwie, na specjalne życzenie wystawców.

Podczas targów w Katowicach, swoją ofertę prezentowało ponad 50 firm z kraju i z zagranicy - producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.

Środa - pierwszy dzień targów, tradycyjnie już poświęcony został spotkaniom branżowym jak i biznesowym, nie zabrakło oczywiście stałych punktów w programie targów - konkursów kulinarnych, prezentacji produktów spożywczych. Profesjonalną prezentację na temat Nowych technik przygotowania gorących przekąsek na różne okazje przeprowadziła firma Prowana – Raps dla kucharzy.

Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Była to szósta i ostatnia w tym sezonie edycja Kulinarnej Gali związana z kuchnią opartą na bazie wieprzowiny.

Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Podczas tego konkursu przygotowane dania oceniane były głównie pod względem estetycznym. Pierwsze miejsce zdobył Grzegorz Bilnicki z Restauracji Orchidea w Żywcu za prezentację deseru: Ricotta z truskawkami, avocado i sosem waniliowym.

Czwartek, drugi dzień targów w Katowicach odbył się pod szyldem Wielkiego Finału Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans. Do finału zakwalifikowani zostali najlepsi uczestnicy sześciu edycji konkursów, które obyły się od czasu ostatniego finału podczas targów TGH Ustroń 2007. W finale wzięło udział 12 drużyn.

Również w czwartek dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu aktualnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika oraz warsztaty Sztuka Nakrywania Do Stołu i Obsługi Konsumenta, prowadzone przez Teresę Kucharską - dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommelierów, dyrektor i wykładowcę Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu.

Atrakcyjną dla zwiedzających targi katowickie była możliwość zobaczenia występu tanecznego Kamila Guzego - uczestnika You Can Dance, który wykonywał solówki prezentowane w popularnym programie.

Trzeci dzień był poświęcony w dużym stopniu szkołom gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie, Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans  w kategorii juniorzy, jury pierwsze miejsce przyznało Marcinowi Syzdołowi i Katarzynie Pacek z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie za przygotowanie Polędwiczek wieprzowych z musem majonezowo-pasztetowym, garnirowanych tiulem serowym, mandarynkami karmelizowanymi i ziołami oraz Roladek schabowych w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawiną i ziołami.

Drugą okazją do przyjrzenia się uczniowskim umiejętnościom był konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Pierwsze miejsce zdobył zespół w składzie: Malwina Dul i Katarzyna Krzynówek z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej za prezentację deseru Owocowe pragnienie.

Podczas trzeciego dnia targów odbył się również konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego, osobno w kategorii dla profesjonalistów i dla juniorów. Jury pierwsze miejsce w kategorii profesjonaliści przyznało Arkadiuszowi Jordanowi z Restauracji Maryna w Rybniku, który stworzył piękny stół weselny, a w kategorii juniorów pierwsze miejsce zajął zespół w składzie Katarzyna Rybaż i Sandra Hasa z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w Gliwicach.

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Tur-Gastro-Hotel firma Inexpo zaprasza do Rzeszowa, w dniach 24-26 września 2008 roku.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000