W dniach 4 – 6 czerwca 2008 roku w Katowicach odbyła się 62 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Impreza powróciła do stolicy Śląska po pięcioletniej przerwie, na specjalne życzenie wystawców.
Podczas targów w Katowicach, swoją ofertę prezentowało ponad 50 firm z kraju i z zagranicy - producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
Środa - pierwszy dzień targów, tradycyjnie już poświęcony został spotkaniom branżowym jak i biznesowym, nie zabrakło oczywiście stałych punktów w programie targów - konkursów kulinarnych, prezentacji produktów spożywczych. Profesjonalną prezentację na temat Nowych technik przygotowania gorących przekąsek na różne okazje przeprowadziła firma Prowana – Raps dla kucharzy.
Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans. Na dwóch specjalnie przygotowanych stanowiskach konkursowych kucharze walczyli o miano mistrza kucharskiego w regionie, przygotowując wybraną przez siebie potrawę. Była to szósta i ostatnia w tym sezonie edycja Kulinarnej Gali związana z kuchnią opartą na bazie wieprzowiny.
Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Podczas tego konkursu przygotowane dania oceniane były głównie pod względem estetycznym. Pierwsze miejsce zdobył Grzegorz Bilnicki z Restauracji Orchidea w Żywcu za prezentację deseru: Ricotta z truskawkami, avocado i sosem waniliowym.
Czwartek, drugi dzień targów w Katowicach odbył się pod szyldem Wielkiego Finału Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans. Do finału zakwalifikowani zostali najlepsi uczestnicy sześciu edycji konkursów, które obyły się od czasu ostatniego finału podczas targów TGH Ustroń 2007. W finale wzięło udział 12 drużyn.
Również w czwartek dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu aktualnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika oraz warsztaty Sztuka Nakrywania Do Stołu i Obsługi Konsumenta, prowadzone przez Teresę Kucharską - dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommelierów, dyrektor i wykładowcę Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej we Wrocławiu.
Atrakcyjną dla zwiedzających targi katowickie była możliwość zobaczenia występu tanecznego Kamila Guzego - uczestnika You Can Dance, który wykonywał solówki prezentowane w popularnym programie.
Trzeci dzień był poświęcony w dużym stopniu szkołom gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie, Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z warzywami mrożonymi Oerlemans w kategorii juniorzy, jury pierwsze miejsce przyznało Marcinowi Syzdołowi i Katarzynie Pacek z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie za przygotowanie Polędwiczek wieprzowych z musem majonezowo-pasztetowym, garnirowanych tiulem serowym, mandarynkami karmelizowanymi i ziołami oraz Roladek schabowych w panierce z żurawiny i kolorowego pieprzu na sosie pieczeniowym z sufletem marchewkowo-szpinakowo-ziemniaczanym, garnirowaną żurawiną i ziołami.
Drugą okazją do przyjrzenia się uczniowskim umiejętnościom był konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Pierwsze miejsce zdobył zespół w składzie: Malwina Dul i Katarzyna Krzynówek z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej za prezentację deseru Owocowe pragnienie.
Podczas trzeciego dnia targów odbył się również konkurs Aranżacja Stołu Okolicznościowego, osobno w kategorii dla profesjonalistów i dla juniorów. Jury pierwsze miejsce w kategorii profesjonaliści przyznało Arkadiuszowi Jordanowi z Restauracji Maryna w Rybniku, który stworzył piękny stół weselny, a w kategorii juniorów pierwsze miejsce zajął zespół w składzie Katarzyna Rybaż i Sandra Hasa z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w Gliwicach.
Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Tur-Gastro-Hotel firma Inexpo zaprasza do Rzeszowa, w dniach 24-26 września 2008 roku.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.