Za nami XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – ostatni z konkursów nominowanych do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne wykorzystując udziec albo comber z polskiej jagnięciny z dodatkiem soczewicy oraz deser na bazie wybranego sera owczego: bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem polskiej gruszki i żurawiny.
XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się 13 sierpnia 2016 roku w Ustroniu. Po raz kolejny transmisję na żywo OnLine z konkursu zapewniła firma InterBeskidy Lokalny Światłowodowy Operator Telekomunikacyjny dla Biznesu.
Konkurs został zorganizowany przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił Krzysztof Gawlik – nadworny kucharz z RM Gastro z Bartkiem Kubicą i Tomkiem Nowakiem.
Jury międzynarodowe:
- Przewodniczący Jury – Wojciech Balicki,
- Vice-przewodniczący – Konrad Birek,
- Sekretarz – Jacek Zięba,
Członkowie jury: Thierry Ayel Francja, Szczygielski Piotr, Jacek Schliske, Michał Henzel, Karol Lisiński.

W rywalizacji konkursowej wzięło udział sześć drużyn:
1. Maciej Kowalski, Tomasz Moszyński – U Kretschmera – Łódź
2. Oskar Stencel, Kacper Dedra – Grand Lubicz – Ustka
3. Patryk Stanewicz, Sebastian Cichecki – Restauracja Mistrz i Małgorzata – Toruń
4. Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki – Villa Rubinstein – Wisła
5. Adam Nowicki, Kamil Lubas – Hotel Novotel – Gdańsk
6. Martyna Marcol, Łukasz Czarnota – Restauracja Europa – Rybnik.
Wyniki konkursu:
I. miejsce – Martyna Marcol, Łukasz Czarnota – Restauracja Europa – Rybnik
II. miejsce – Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki – Villa Rubinstein – Wisła
III. miejsce – Maciej Kowalski, Tomasz Moszyński – U Kretschmera – Łódź
IV. miejsce – Patryk Stanewicz, Sebastian Cichecki – Restauracja Mistrz i Małgorzata – Toruń
V. miejsce – Oskar Stencel, Kacper Dedra – Grand Lubicz – Ustka
VI. miejsce – Adam Nowicki, Kamil Lubas – Hotel Novotel – Gdańsk.
Ceremonii wręczenia nagród i dyplomów uczestnikom XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny towarzyszyły fanfary kapeli BUKOŃ. Mistrzostwa te zakończyły eliminacje do tegorocznego półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
 |
 |
Celem głównym Święta baraniny i Mistrzostw Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim. Promująca mięso jagnięce impreza z roku na rok staje się większa i jeszcze bardziej prestiżowa. Nic więc dziwnego, że na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina. Nie zabrakło też prezentacji kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła, a także i zbójnictwa.
W ramach Święta Baraniny i tym razem nie zabrakło konferencji naukowej. W panelu dyskusyjnym brały udział wybitni znawcy owczarstwa reprezentujący różne dziedziny nauki. Imprezę na Rynku prowadził Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się wiedzą o pasterstwie, historii żęntycowej i hutniczej Ustronia. Opowiadał również o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem.
Na scenie grały uznane kapele góralskie: Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, który miał w składzie cymbalistę ze Słowacji, Kapela Zbyszka Wałacha WAŁASI oraz gajdosz Otmar Kantor ze swoją kapelą BUKOŃ z Dorotą Kurek i Danielem Drongiemz Jabłonkowa (Czechy).

Podczas XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny wręczono również odznaki honorowe Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które otrzymali: Leszek Makulski, Michał Milerski, Jan Sztefek i Karol Zorychta. David Riedel – szef firmy RM Gastro, która była współorganizatorem konkursu, otrzymał na Rynku tytuł Honorowego zbójnika wraz z obuszkiem (ciupagą).
Wielkie święto góralszczyzny i jagnięciny zakończono muzycznymi występami Grzegorza Buchta, popularnego muzyka i wokalisty, znanego z Must Be The Music oraz Zespołu RELAX z Kozienic.
Zdjęcia – Elżbieta Włodarczyk Ayel.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.