Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Tur-Gastro-Hotel we Władysławowie

Zobaczcie państwo:
TGH Władysławowo 2007
Wegetariańska uczta Władysławowo 2007
Przepis na zwycięskie danie
Wywiad z Damianem Mazurowskim

W dniach 7-9 marca 2007 roku po raz drugi we Władysławowie, w Hali Sportowej przy Zespole Szkół nr 1 odbyła się 54 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Swoją ofertę zaprezentowało 40 firm z kraju i z zagranicy.

Targi Tur-Gastro-Hotel objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Władysławowo jak również: Ministerstwa Gospodarki, Polskiej Izby Turystyki, Polskiej Organizacji Turystycznej, Dziennika Bałtyckiego. Uroczystego otwarcia targów dokonała Sekretarz Miasta Władysławowa Pani Grażyna Koprowska.

Wśród wystawców, którzy przedstawili swoją ofertę handlową znaleźli się producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.

Prezentacji produktów i usług towarzyszą atrakcyjne imprezy, podczas których uczestnicy targów mają możliwość zdobycia ciekawej wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności związanych z kulinariami.

Pierwszego dnia odbyły się dwa konkursy Wegetariańska Uczta z Oerlemans oraz Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro Wariacje na temat deseru. Uczestnicy zmagań prezentują przygotowany wcześniej we własnym zakresie deser. Jury ocenia przede wszystkim estetykę konkursowego dania. Pięć ekip przyrządziło łącznie 8 deserów.

Zwycięzcy Wariacji na temat deseru:

  • I miejsce - Rafałow Kwidzinski i Piotr Kolny z Restauracji Lula w Sopocie, za prezentację deseru Gruszki nadziewane na kremie karmelowym
  • II miejsce - Dawid Sarna - Szef Kuchni Restauracji Bursztynia 33 w Pucku, który zaprezentował deser Korzenny krem z galaretką bazyliową i sosem czekoladowym uwięzionym w karmelu
  • III miejsce - Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba w Łebie, za prezentację deseru Sernik cynamonowo-miodowy z musem truskawkowym

Kolejny dzień targów również nie był pozbawiony atrakcji – tradycyjnie odbyły się pokazy barmańskie w wykonaniu dwukrotnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika.

Z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów w branży gastronomicznej i nie tylko w trakcie trwania trzeciego dnia odbyły się trzy konkursy - Kulinarna Gala – Wegetariańska Uczta z Oerlemans, Prezentacja Jednego Talerza oraz Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Uczestnikami kulinarnych zmagań są uczniowie szkół gastronomiczno-hotelarskich.

W kategorii juniorzy zwycięzcami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans zostali Wojciech Goduński i Przemysław Dziedzic z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, którzy przygotowali przystawki Sałatka Statek Rozkoszy oraz Pomidorowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało Janinie Borkowskiej i Rafałowi Czaja. Nagrodzonymi potrawami były Boczniak z dodatkami oraz przystawka Pomidor Szefa.

Przyrządzane dania oraz umiejętności praktyczne młodych kucharzy oceniali Marek Widomski oraz Piotr Turakiewicz - szef kuchni Hotelu Cieszyn w Cieszynie.

Doskonałą okazją do przyjrzenia się kulinarnym umiejętnościom młodych adeptów sztuki kulinarnej był konkurs Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro, w którym udział wzięło 6 zespołów. Pierwsze miejsce zdobyła Janina Borkowska z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, za prezentację deseru Tiramisu. Drugie miejsce zdobył Wojciech Goduński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, za przygotowanie deseru Węzły kochanków, jako trzeci na podium stanął z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, który przedstawił jury i gościom odwiedzającym targi deser Fantazja migdałowa z kajmakiem i bitą śmietaną.

Podczas ostatniego konkursu Aranżacja Stołu Okolicznościowego w kategorii juniorzy swoje umiejętności zaprezentowało 8 zespołów. Jury w składzie Pani Teresa Kucharska - wykładowca Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej, dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommmelierów oraz Pan Wiesław Jurczyk pierwsze miejsce przyznało Marlenie Okrój z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, która przygotowała stół pt. Stół myśliwski.

Drugie miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, w składzie Justyna Pobłocka, Alicja Ewald i Aleksandra Pienszka, która przygotowała aranżację stołu Inspiracja muzyczna. Trzecie miejsce zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół nr1 we Władysławowie, w składzie Joanna Pobłocka, Małgorzata Szymańska Agata Wiśniewska, która przygotowała stół inspirowany kulturą azjatycką o nazwie Stól chiński.

Również podczas trzeciego dnia targów odbył się kurs dla zainteresowanych zdobyciem wiedzy na temat wina – Wino w gastronomii - prowadzony przez Wrocławską Szkołę Sommelierów.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000