Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Tur-Gastro-Hotel w Kołobrzegu

Zobaczcie państwo:
Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel
Tur-Gastro-Hotel w Kołobrzegu

W dniach 6-8 lutego 2008 roku w Kołobrzegu, w Hali Milenium odbyła się 59 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Była to już czwarta edycja targów TGH w tym mieście.

Ofertę dla branży HoReCa zaprezentowało ponad 60 firm z kraju i zagranicy. W przeciągu trzech dni targowych imprezę odwiedziło ok 1500 osób z branży oraz prywatnych. Tradycyjnie swoją obecnością dopisały szkoły, biorące udział w konkursach, jak również profesjonalni kucharze, ceniący sobie udział w konkursach kulinarnych.

Pierwszy dzień targów, poświęcony był spotkaniom branżowym i biznesowym. Nie zabrakło oczywiście stałych punktów w programie - konkursów kulinarnych i prezentacji produktów spożywczych. W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans wzięło udział 8 zespołów kucharskich.

Pierwsze miejsce zdobył zespół reprezentujący Restaurację Villa Hoff w Trzęsaczu, w składzie Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk. Drugie - Jerzy Salomon i Michał Majewski, reprezentujący Park Hotel w Szczecinie Trzecie miejsce wywalczyli Marcin Dach i Grzegorz Pszczoła, reprezentacja Restauracji Tawerna Trawers w Kołobrzegu.

Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Tematem konkursu w obecnym sezonie są Wariacje na temat deseru. Ekipy zaprezentowały gotowe desery. Dania oceniane było głównie pod względem estetycznym.
 
Jury pierwsze miejsce przyznało, Tomaszowi Siedlikowi i Hubertowi Wigdorczykowi z Restauracji Villa Hoff w Trzęsaczu, którzy przygotowali deser Mus z owoców mango podany na lasagne czekoladowej z galaretką wiśniowo-czereśniową z dodatkiem świeżych owoców. Srebrne wyróżnienie, za Mus czekoladowo-malinowy z owocami granatu w sosie pomarańczowo-limonkowym otrzymał reprezentant Park Hotelu w Szczecinie Jerzy Salomon. Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantowi Hotelu Bursztynowy Pałac w Trzekącinie Robertowi Dąbrowskiemu, który przygotował deser Panna cotta.
Tomasz Siedlik i Hubert Wigdorczyk

Drugi dzień targów poświęcony był szkoleniom. Prowadzone przez panią Teresę Kucharską warsztaty Sztuka nakrywania do stołu i obsługi konsumenta cieszyły się zainteresowaniem zarówno wśród osób pracujących w branży gastronomiczno-hotelarskiej jak i wśród kształcącej się młodzieży szkolnej.

Liczną publiczność przyciągnęły pokazy barmańskie w wykonaniu dwukrotnego Mistrza Polski Barmanów i Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika.

Trzeci dzień był poświęcony szkołom gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie Prezentacja Jednego Talerza, udział wzięło 8 reprezentantów szkół gastronomiczno - hotelarskich:
 
Pierwsze miejsce wywalczył Radosław Siwy z Zespołu Szkół Mechanicznych im. B. Krzywoustego w Kołobrzegu za prezentację deseru Panna cotta na carpacio truskawkowym z zabaione. Drugie miejsce, za Trio marcepanowych koszyczków w towarzystwie czekolady, zdobyła Sandra Okupska z Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kołobrzegu. Trzecie miejsce zajął Dariusz Wasilewski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu za prezentację deseru Migdałowe łezki z owocami na kasztanowym postumencie.
Małgorzata Kosior, Agnieszka Markiewicz, Paulina Zaniewicz

W konkursie Aranżacja i Obsługa Stołu Okolicznościowego udział wzięły 4 zespoły, które dekorowały stoły oraz układały menu, tym razem na określony przez organizatorów temat Karnawał w różnych krajach:

Jury w składzie: Teresa Kucharska i Małgorzata Kryszak - pierwsze miejsce przyznało Małgorzacie Kosior, Agnieszce Markiewicz, Paulinie Zaniewicz z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu za przygotowanie stołu Karnawał skandynawski. Drugie miejsce zdobył zespół w składzie: Sylwia Gasiulewicz, Tomasz Dobosz, Marcin Czerepaniak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr. 2 w Drawsku Pomorskim, którzy przygotowali aranżacje stołu Karnawał w Brazyli. Trzecie miejsce zdobyła drużyna reprezentująca również szkołę w Drawsku Pomorskim w składzie Katarzyna Trawińska, Karolina Stempień, Joanna Wadziuk, która przygotowała aranżację stołu Karnawał w Wenecji.

Dużą popularnością cieszyło się stanowisko targowe portalu Gastrona.pl, na którym można było nabyć poradniki z unikatowej serii Zarządzanie restauracją. Seria składa się z 15-tu tytułów zawierających w sumie 5555 skutecznych, starannie wyselekcjonowanych porad. Idealne dla: właściciela, managera czy szefa kuchni restauracji.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000