Tradycyjna receptura, starannie dobrane wysokiej jakości składniki i ten wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Takie właśnie są wyroby Cukierni M&K, która zaprezentowała swoje ciasta, desery i lody, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019.
Cukiernia M&K to polska rodzinna firma, której właścicielami są Państwo Monika i Karol Łabędzcy. Jej początki sięgają roku 1975, kiedy to rodzice Pana Karola otworzyli Cukiernię. W 2012 roku wszystkie receptury wraz z firmą zostały przekazane Panu Karolowi i jego żonie. Cukiernia M&K wyróżnia się na rynku tym, że idąc z duchem czasu nie zapomina o rzemieślniczych tradycjach.
W szerokiej ofercie Cukierni M&K znajdziecie Państwo TARTY, CIASTA, TORTY, DESERY czy też LODY. Każdy odwiedzający stoisko firmy M&K podczas targów EuroGastro odbywających się w dniach 27-29 marca 2019 roku, mógł sam przekonać się o wyjątkowości tych produktów. Można również było dowiedzieć się, że te pyszności wyrabiane są z surowców pochodzących najczęściej od lokalnych producentów i rolników.
Do konkursu na Najlepszy produkt targów EuroGastro 2019 Cukiernia M&K zgłosiła trzy wyroby cukiernicze. Należą do nich: tarta czekoladowa, tarta sernikowa z białą czekoladą i tarta śliwkowa. Najwięcej głosów od Jury zdobyła TARTA ŚLIWKOWA otrzymując nagrodę główną Najlepszy produkt targów EuroGastro 2019 w swojej kategorii. Tarta ta jest wypiekana w piecu wsadowym, szamotowym na kruchym, ręcznie wyrabianym cieście w oparciu o tradycyjną recepturę.
 |
 |
TARTA ŚLIWKOWA została doceniona m.in. za innowacyjność, oryginalność, niezwykłe walory smakowe, odżywcze i estetyczne. Esencją tego wypieku jest polska śliwka, zbierana od lokalnych sadowników Doliny Radomki. Dzięki zastosowanej technologii mroźniczej, zakupione w sezonie owoce wykorzystywane są przez cały rok. Tym samym swobodne porcjowanie dobieranych składników, gwarantuje jakość i świeżość produktu, a co ważne eliminuje straty towarowe. Ta innowacyjna technologia jaką stosuje Cukiernia M&K została już nagrodzona w przypadku ciasta Prawdziwa Szarlotka w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2018.
- W nagrodzonej Tarcie śliwkowej znajdują się cząstki owoców. Czuć, że są to owoce bardzo dobrej jakości, specjalnie wyselekcjonowane i dobrane z wielką pieczołowitością oraz smakiem. W tartach żadko spotyka się kawałki owoców, często jest to jednak dobrej jakości konfitura. Tutaj czuje się świeżość owoców - podkreśla Bożena Sikoń-Wojtal, Mistrzyni cukiernictwa, Członek Klubu Szefów Kuchni.
Doskonałymi w każdym calu deserami można delektować w cukierni firmowej w Przysusze przy ul. Warszawskiej 31 i w dwóch w Radomiu, przy ul. Wernera 10 w budynku RHM, oraz w Centrum Handlowym przy ul. Struga 60.
Tekst i zdjęcia: Marta Zagórska
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.