W dniach 15 – 17 października 2008 roku we Wrocławiu, odbyła się 64-ta edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Była to już szósta edycja targów TGH we Wrocławiu.
Uroczystego otwarcia dokonał Karol Łukomski – Athina Catering, Wrocław, zwycięzca Wielkiego Finału Kulinarnej Gali Tur-Gastro-Hotel sezonu 2007/2008.
Pierwszego dnia odbył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel, po raz drugi pod szyldem Dania Cateringowo-Bankietowe. W kulinarnych zmaganiach udział wzięły cztery dwuosobowe ekipy. Pierwsze miejsce zajęli: Piotr Kwaśny i Marek Adamski z Restauracji Orle Gniazdo we Wrocławiu. Drugie zdobyli: Marcin Sobolewski i Marcin Trocha z Hotelu Campanile we Wrocławiu, a trzecie miejsce jury przyznało ekipie z Hotelu System Premium we Wrocławiu w składzie: Jarosław Buczacki i Grzegorz Walczak.
Tego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deseru. Podczas konkursu, kucharze prezentowali gotowe desery, wykonane wcześniej we własnym zakresie. Jury pierwsze miejsce przyznało Piotrowi Kwaśnemu z Restauracji Orle Gniazdo we Wrocławiu za prezentację deseru: Krem marcepanowo-kasztanowy w kielichu maślanym w otoczce sosu figowego.
Podczas dwóch pierwszych dni targów swoje umiejętności prezentował Łukasz Szewczyk – złoty medalista na II Mistrzostwach Polski w Carvingu Owocowym w kategorii Arbuz i Melon, wykładowca Akademii Carvingu Borner, członek i współzałożyciel Polskiej Grupy Carvingowej.
W czwartek dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy Barmańskie w wykonaniu Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika oraz dwuczęściowe warsztaty Sztuka Nakrywania Do Stołu i Obsługa Konsumenta, prowadzone przez Teresę Kucharską - dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommmelierów.
Trzeci dzień poświęcony był szkołom gastronomiczno-hotelarskim. W konkursie Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Dania Cateringowo-Bankietowe do rywalizacji o tytuł mistrza w kategorii junior do walki stanęły 4 drużyny.
Pierwsze miejsce zdobył zespół w składzie Krystian Skwierz i Jacek Kujawa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Drugie miejsce wywalczył sobie zespół reprezentujący Centrum Kształcenia Kadr Profesja we Wrocławiu - Łukasz Budzik i Marcin Jarecki, a trzecie Łukasz Kubik i Adrian Samoraj z Zespołu Szkół Hotelarsko- Turystycznych w Świdnicy.
Drugą okazją do przyjrzenia się uczniowskim umiejętnościom był konkurs Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deseru, w którym udział wzięło 6 zespołów. Pierwsze miejsce zdobył Krzysztof Baryczka z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu za prezentację deseru Sonata Karmelowa. Natomiast w konkursie na najlepszą aranżację stołu okolicznościowego, jury w składzie Teresa Kucharska i Marcin Zarębski, pierwsze miejsce przyznało Angelice Olejnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Zapraszamy na kolejne imprezy targowe Tur-Gastro-Hotel, kalendarz targów na cały rok 2009 będzie można znaleźć na stronie www.tgh.pl
Targi Tur-Gastro-Hotel Wrocław 2008 objęte zostały patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, Polskiej Izby Turystyki, Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Gazety Wrocławskiej.

Patronat nad imprezą objęła
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.