Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Targi Cukierniczo - Lodziarskie Expo Sweet 2009


W dniach 24-26 lutego 2009 roku w Warszawie odbyły się targi cukierniczo-lodziarskie Expo Sweet. To pierwsza tego typu w Polsce impreza branżowa dla rzemieślniczych producentów ciast i lodów.

Targi zorganizowane zostały przez samych wystawców: Sami zajęliśmy się promowaniem targów w branży (…) sami obsługujemy te targi pod względem technicznym, administracyjnych oraz sami zapraszamy innych wystawców – niejednokrotnie naszych konkurentów. Zależy nam na obecności wszystkich podmiotów handlowych działających w tym sektorze. Rozwój całego sektora to także nasz rozwój.

Imprezę targową uatrakcyjniły liczne konkursy. Pierwszego dnia targów, odbyły się organizowane po raz pierwszy Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Podczas zmagań ocenie poddane zostały: lody waniliowe, lody czekoladowe, lody sorbetowe, lody autorskie, deser lodowy i koktajl. Pracę ekip oceniało jury w składzie: Maciej Kołdun, Dariusz Makowski, Agata Kowalik, Robert Pizoń, Beata Kobus, Michał Kledzik, Maciej Staśkiewicz.

Laury pierwszego miejsca przypadły w udziale cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy, którą reprezentowali: Marcin Ignaszak i Grzegorz Radajewicz. Drugie miejsce zdobyła ekipa z cukierni Lukrecja z Sochaczewa w składzie: Lidia Makulska i Milena Błońska. Brąz wywalczyła ekipa z kawiarni-lodziarni Fortex: Maja Morawska i Izabela Kłos.

Za lody waniliowe - największą ilość punktów otrzymała cukiernia A. Sowy, za lody czekoladowe - cukiernia  Świat lodów, za lody sorbetowe - A. Sowa, a za lody autorskie -  cukiernia Fortex.

W zmaganiach wzięli również udział:

  • Karolina Pizoń i Lidia Wiater - Polonia cafe, Lublin
  • Ewa Klimaszyńska i Adam Gębas - Cukiernia Kobus, Kobyłka
  • Jadwiga Janicka i Katarzyna Palicka - Lodziarnia Śnieżynka, Piła
  • Magdalena Dziwisińska i Grzegorz Parysiak - Cukiernia Świat lodów, Koszalin

Drugiego dnia odbył się konkurs na torcik deserowy i eksponat czekoladowy, tematem przewodnim prac była Muzyka. Torcik musiał mieścić się w wadze 1 kg - 1,2 kg, a eksponat od 950 g - 1050 g. Najważniejsze kryterium stanowił smak. Prace oceniało jury w składzie: A. Kachlicka, F. Kwiatkowski, B. Sikoń i M. Meryk.

Miejsce I zdobyła ekipa z cukierni A. J. Kachliccy w składzie: Sylwia Prałat, Maciej Pięta. Drugie miejsce zajęli: Sebastian Stobierski i Maciej Kałdun z cukierni Adam Sowa z Bydgoszczy. III miejsce oraz nagrodę dodatkową za najlepszy smak otrzymały reprezentantki hotelu Jan III Sobieski: Katarzyna Szulczewska i Beata Osuchowska.

W konkursie wzięła również udział ekipa z cukierni Meryk: Agnieszka Gruszczyńska i Angelika Chwyć. Angelika na oczach zwiedzających lepiła postać kobiety ze skrzypcami - muza muzyki. Jak się jednak okazało nie była ona cukiernikiem, ale artystką. Zrobiła to bardzo pięknie, ale regulamin mówi o eksponacie i różnych technikach tworzenia elementów z czekolady – podsumowuje Bożena Sikoń.

W trzecim dniu odbył się pokaz tworzenia deserów z wykorzystaniem wiśni amarena. Desery tworzyli: Michał Jaroń oraz Adam Gędas i Ewa Klimaszyńska.

Przez wszystkie targowe dni podziwiać można było wystawy z różnych cukierni:

  • serię czekoladowej mody i torebki z czekolady wykonała Joanna Profus,
  • tort weselny, łóżeczko i rzeźbę czekoladową Bożenna Sikoń,
  • tort weselny Grzegorz Parysiak i Magda Dziwisińska
  • tort weselny Agnieszka Gogół
  • tort weselny Adam Gębas

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000