W dniach 24-26 lutego 2009 roku w Warszawie odbyły się targi cukierniczo-lodziarskie Expo Sweet. To pierwsza tego typu w Polsce impreza branżowa dla rzemieślniczych producentów ciast i lodów.
Targi zorganizowane zostały przez samych wystawców: Sami zajęliśmy się promowaniem targów w branży (…) sami obsługujemy te targi pod względem technicznym, administracyjnych oraz sami zapraszamy innych wystawców – niejednokrotnie naszych konkurentów. Zależy nam na obecności wszystkich podmiotów handlowych działających w tym sektorze. Rozwój całego sektora to także nasz rozwój.
Imprezę targową uatrakcyjniły liczne konkursy. Pierwszego dnia targów, odbyły się organizowane po raz pierwszy Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Podczas zmagań ocenie poddane zostały: lody waniliowe, lody czekoladowe, lody sorbetowe, lody autorskie, deser lodowy i koktajl. Pracę ekip oceniało jury w składzie: Maciej Kołdun, Dariusz Makowski, Agata Kowalik, Robert Pizoń, Beata Kobus, Michał Kledzik, Maciej Staśkiewicz.
Laury pierwszego miejsca przypadły w udziale cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy, którą reprezentowali: Marcin Ignaszak i Grzegorz Radajewicz. Drugie miejsce zdobyła ekipa z cukierni Lukrecja z Sochaczewa w składzie: Lidia Makulska i Milena Błońska. Brąz wywalczyła ekipa z kawiarni-lodziarni Fortex: Maja Morawska i Izabela Kłos.
Za lody waniliowe - największą ilość punktów otrzymała cukiernia A. Sowy, za lody czekoladowe - cukiernia Świat lodów, za lody sorbetowe - A. Sowa, a za lody autorskie - cukiernia Fortex.
W zmaganiach wzięli również udział:
- Karolina Pizoń i Lidia Wiater - Polonia cafe, Lublin
- Ewa Klimaszyńska i Adam Gębas - Cukiernia Kobus, Kobyłka
- Jadwiga Janicka i Katarzyna Palicka - Lodziarnia Śnieżynka, Piła
- Magdalena Dziwisińska i Grzegorz Parysiak - Cukiernia Świat lodów, Koszalin
Drugiego dnia odbył się konkurs na torcik deserowy i eksponat czekoladowy, tematem przewodnim prac była Muzyka. Torcik musiał mieścić się w wadze 1 kg - 1,2 kg, a eksponat od 950 g - 1050 g. Najważniejsze kryterium stanowił smak. Prace oceniało jury w składzie: A. Kachlicka, F. Kwiatkowski, B. Sikoń i M. Meryk.
Miejsce I zdobyła ekipa z cukierni A. J. Kachliccy w składzie: Sylwia Prałat, Maciej Pięta. Drugie miejsce zajęli: Sebastian Stobierski i Maciej Kałdun z cukierni Adam Sowa z Bydgoszczy. III miejsce oraz nagrodę dodatkową za najlepszy smak otrzymały reprezentantki hotelu Jan III Sobieski: Katarzyna Szulczewska i Beata Osuchowska.
W konkursie wzięła również udział ekipa z cukierni Meryk: Agnieszka Gruszczyńska i Angelika Chwyć. Angelika na oczach zwiedzających lepiła postać kobiety ze skrzypcami - muza muzyki. Jak się jednak okazało nie była ona cukiernikiem, ale artystką. Zrobiła to bardzo pięknie, ale regulamin mówi o eksponacie i różnych technikach tworzenia elementów z czekolady – podsumowuje Bożena Sikoń.
W trzecim dniu odbył się pokaz tworzenia deserów z wykorzystaniem wiśni amarena. Desery tworzyli: Michał Jaroń oraz Adam Gędas i Ewa Klimaszyńska.
Przez wszystkie targowe dni podziwiać można było wystawy z różnych cukierni:
- serię czekoladowej mody i torebki z czekolady wykonała Joanna Profus,
- tort weselny, łóżeczko i rzeźbę czekoladową Bożenna Sikoń,
- tort weselny Grzegorz Parysiak i Magda Dziwisińska
- tort weselny Agnieszka Gogół
- tort weselny Adam Gębas
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.