We Wrocławiu w dniach 17 – 19 listopada 2006 roku odbyły się Światowe Targi Książki Kulinarnej. Tematem przewodnim była Polska Kuchnia – tradycja i współczesność. Wystawa jest kontynuacją ogólnopolskich Targów Książki Kulinarnej, które od 1998 roku organizowane są w stolicy Dolnego Śląska.
W Komitecie Honorowym uczestniczyli m.in.
Waldemar Hołówka - Kapituła Klubów Szefów Kuchni
Michał Mazurkiewicz - Rektor Akademii Rolniczej we Wrocławiu
Bogusław Zalewski - Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich
Jacek Zygadło - Dyrektor Hotelu Orbis Wrocław
Grzegorz Komendarek - aktor i szef kuchni
W trakcie targów jury pod przewodnictwem Michała Mazurkiewicza i Waldemara Hołówki przyznało nagrody dla Najlepszych książek kulinarnych. Na konkurs nadesłano 125 książek zagranicznych z 45 krajów oraz 160 książek wydawców polskich.
Laureaci:
Barbara Adamczewska - Kuchnia dla singli
Piotr Adamczewski - Rok na stole
Piotr Bikont - Polska na widelcu
Bożena Dykiel - Moje sekrety kulinarne czyli jak robić, żeby się nie narobić
Richard Fox - The food & beer cook book”
Iliana Genew – Puhalewa - Bałkańskie zapiski kuchenne
Tadeusz Gwiaździński - Słodka pokusa
Klub Książki Księgarni Krajowej - Przepisy klubowiczów – książka kucharska
Teresa Kokocińska i Tomasz Zieja - Lukullus w sarmackich progach
Irina Kołomieńskaja - Cykl publikacji kulinarnych
Danuta Kołożyn - Krajewska (red.) - Higiena produkcji żywności
Magdalena Kuydowicz - Kawa czy herbata?
Annabel Langbein - Assemble sensational food made simple
Sophia Loren - Sophia Lorens Recepis & Memories
Sandro Masci - Leonardo da Vinci e la Cucina Rinascimentale
Karol Okrasa - Gotuj z Okrasą
Elisabetta Piazzesi - Tuscan Cookery
Praca zbiorowa - Kulinaria – Kuchnie Europy
Giancarlo Russo - Kuchnia włoska bez granic
Kurt Scheller - Kuchnia polska jakiej nie znacie
Vicky Smirli - Podróżnik w kuchni
Robert Sowa - Esencja smaku
Tadeusza Trziszki (red.) - Jajczarstwo
Urząd Miejski w Chrzanowie - Chrzanowskie gotowanie
Wydawnictwo Giunti - Enoteca pinchiorri il gusto dell’eccellenza
Wydawnictwa Naukowo - Techniczne - Cykl publikacji podręczników oraz książek dla branży rolno-spożywczej
W targach wzięło udział 36 ambasad, (m.in. Argentyna, Armenia, Austria, Belgia, Dania, Francja, Grecja, Finlandia, Hiszpania, Irlandia, Malezja, Meksyk, Niemcy, Portugalia, Rosja, Sri Lanka, USA), które przysłały książki swoich kuchni narodowych na konkurs Najlepsza publikacja kulinarna. Ponadto 42 wystawców (wydawcy, producenci żywności, restauratorzy, firmy turystyczne i agroturystyczne, ambasady). Gościem Honorowym targów była Serbia, która miała specjalne stoisko - Kuchnia i Kultura.
Własne stoisko mieli również mistrzowie kulinarni - Pascal Brodnicki, Mirosław Drewniak, Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Robert Sowa.
Prezentowane były także stoły kulinarne kuchni chińskiej i indonezyjskiej, produkty regionalne, wyroby rzemiosła związane z kulinariami.
W sumie w targach uczestniczyło 150 wystawców. Obecni byli mistrzowie kulinarni: Mirosław Drewniak, Waldemar Hołówka, Maciej Kuroń, Giancarlo Russo, Milijan Stojanić, Zbigniew Śliwiński, Teo Vafidis – kuchnia grecka z prezentacją potraw i produktów.
Milijan Stojanić - w imieniu władz Serbii nagrodził złotym medalem im. Nikoli Tesli polskich mistrzów kulinarnych i rekordzistów Guinnessa: Wiesława Ambrosa, Mirosława Drewniaka, Waldemara Hołówkę, Tadeusza Hupę, Grzegorza Jankowiaka, Lesława Kołodzieja, Grzegorza Komendarka, Grzegorza Parczewskiego, Zbigniewa Śliwińskiego, a także Jana Akielaszka - Prezydenta targów i Zenona Pustelnika - wiceprezydenta targów.
Odbyło się 25 imprez towarzyszących targom m.in. specjalny program kulinarny pt. Biblioteka Kulinarna dla dzieci zorganizowany przez Miejską Bibliotekę Publiczną we Wrocławiu, podczas którego prowadzona była szkoła gotowania, nauka nakrywania do stołu oraz nauka savoir – vivru. Zwiedzający mogli uczestniczyć w prezentacjach i degustacjach kulinarnych kuchni regionalnych polskich i zagranicznych, a także posłuchać muzyki zaproszonych zespołów.
Ustanowiono nowy gigantyczny rekord Guinnessa – ugotowano 10 000 litrów żuru żywieckiego - w jego degustacji wzięło udział 20 000 osób z Wrocławia i Dolnego Śląska. W składzie ekipy gotującej rekordowy żur byli: Zbigniew Śliwiński, Tadeusz Hupa, Milijan Stojanic, Krzysztof Cisowski, Bogdan Rek, Marcin Koperkiewicz, Grzegorz Pomietło, Kamil Rękar oraz pięciu uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (Piotr Warchoł, Stanisław Lipiński, Jacek Kawinicki, Krzysztof Lasak, Grzegorz Barszczak, Stanisław Tracz). Pomiaru kotła i objętości zupy dokonała komisja w składzie: Jerzy Banach (przewodniczący), Andrzej Czajowski, Henryk Pacha, Światowa Alternatywna Telewizja Internetowa ATV, Jadwiga M. Hafner, Jovana Komatovic oraz Józef Kurowski.
Druga edycja targów pt. Kuchnia narodów Unii Europejskiej odbędzie się jesienią 2007 roku.
Informacje przesłał - Zenon Pustelnik
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |