Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Światowe Targi Książki Kulinarnej

We Wrocławiu w dniach 17 – 19 listopada 2006 roku odbyły się Światowe Targi Książki Kulinarnej. Tematem przewodnim była Polska Kuchnia – tradycja i współczesność. Wystawa jest kontynuacją ogólnopolskich Targów Książki Kulinarnej, które od 1998 roku organizowane są w stolicy Dolnego Śląska.

W Komitecie Honorowym uczestniczyli m.in.

  • Waldemar Hołówka - Kapituła Klubów Szefów Kuchni
  • Michał Mazurkiewicz - Rektor Akademii Rolniczej we Wrocławiu
  • Bogusław Zalewski - Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich
  • Jacek Zygadło - Dyrektor Hotelu Orbis Wrocław
  • Grzegorz Komendarek - aktor i szef kuchni
  • W trakcie targów jury pod przewodnictwem Michała Mazurkiewicza i Waldemara Hołówki przyznało nagrody dla Najlepszych książek kulinarnych. Na konkurs nadesłano 125 książek zagranicznych z 45 krajów oraz 160 książek wydawców polskich.

    Laureaci:

  • Barbara Adamczewska - Kuchnia dla singli
  • Piotr Adamczewski - Rok na stole
  • Piotr Bikont - Polska na widelcu
  • Bożena Dykiel - Moje sekrety kulinarne czyli jak robić, żeby się nie narobić
  • Richard Fox - The food & beer cook book”
  • Iliana Genew – Puhalewa - Bałkańskie zapiski kuchenne
  • Tadeusz Gwiaździński - Słodka pokusa
  • Klub Książki Księgarni Krajowej - Przepisy klubowiczów – książka kucharska
  • Teresa Kokocińska i Tomasz Zieja - Lukullus w sarmackich progach
  • Irina Kołomieńskaja - Cykl publikacji kulinarnych
  • Danuta Kołożyn - Krajewska (red.) - Higiena produkcji żywności
  • Magdalena Kuydowicz - Kawa czy herbata?
  • Annabel Langbein - Assemble sensational food made simple
  • Sophia Loren - Sophia Lorens Recepis & Memories
  • Sandro Masci - Leonardo da Vinci e la Cucina Rinascimentale
  • Karol Okrasa - Gotuj z Okrasą
  • Elisabetta Piazzesi - Tuscan Cookery
  • Praca zbiorowa - Kulinaria – Kuchnie Europy
  • Giancarlo Russo - Kuchnia włoska bez granic
  • Kurt Scheller - Kuchnia polska jakiej nie znacie
  • Vicky Smirli - Podróżnik w kuchni
  • Robert Sowa - Esencja smaku
  • Tadeusza Trziszki (red.) - Jajczarstwo
  • Urząd Miejski w Chrzanowie - Chrzanowskie gotowanie
  • Wydawnictwo Giunti - Enoteca pinchiorri il gusto dell’eccellenza
  • Wydawnictwa Naukowo - Techniczne - Cykl publikacji podręczników oraz książek dla branży rolno-spożywczej
  • W targach wzięło udział 36 ambasad, (m.in. Argentyna, Armenia, Austria, Belgia, Dania, Francja, Grecja, Finlandia, Hiszpania, Irlandia, Malezja, Meksyk, Niemcy, Portugalia, Rosja, Sri Lanka, USA), które przysłały książki swoich kuchni narodowych na konkurs Najlepsza publikacja kulinarna. Ponadto 42 wystawców (wydawcy, producenci żywności, restauratorzy, firmy turystyczne i agroturystyczne, ambasady). Gościem Honorowym targów była Serbia, która miała specjalne stoisko - Kuchnia i Kultura.

    Własne stoisko mieli również mistrzowie kulinarni - Pascal Brodnicki, Mirosław Drewniak, Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Robert Sowa.

    Prezentowane były także stoły kulinarne kuchni chińskiej i indonezyjskiej, produkty regionalne, wyroby rzemiosła związane z kulinariami.

    W sumie w targach uczestniczyło 150 wystawców. Obecni byli mistrzowie kulinarni: Mirosław Drewniak, Waldemar Hołówka, Maciej Kuroń, Giancarlo Russo, Milijan Stojanić, Zbigniew Śliwiński, Teo Vafidis – kuchnia grecka z prezentacją potraw i produktów.

    Milijan Stojanić - w imieniu władz Serbii nagrodził złotym medalem im. Nikoli Tesli polskich mistrzów kulinarnych i rekordzistów Guinnessa: Wiesława Ambrosa, Mirosława Drewniaka, Waldemara Hołówkę, Tadeusza Hupę, Grzegorza Jankowiaka, Lesława Kołodzieja, Grzegorza Komendarka, Grzegorza Parczewskiego, Zbigniewa Śliwińskiego, a także Jana Akielaszka - Prezydenta targów i Zenona Pustelnika - wiceprezydenta targów.

    Odbyło się 25 imprez towarzyszących targom m.in. specjalny program kulinarny pt. Biblioteka Kulinarna dla dzieci zorganizowany przez Miejską Bibliotekę Publiczną we Wrocławiu, podczas którego prowadzona była szkoła gotowania, nauka nakrywania do stołu oraz nauka savoir – vivru. Zwiedzający mogli uczestniczyć w prezentacjach i degustacjach kulinarnych kuchni regionalnych polskich i zagranicznych, a także posłuchać muzyki zaproszonych zespołów.

    Ustanowiono nowy gigantyczny rekord Guinnessa – ugotowano 10 000 litrów żuru żywieckiego - w jego degustacji wzięło udział 20 000 osób z Wrocławia i Dolnego Śląska. W składzie ekipy gotującej rekordowy żur byli: Zbigniew Śliwiński, Tadeusz Hupa, Milijan Stojanic, Krzysztof Cisowski, Bogdan Rek, Marcin Koperkiewicz, Grzegorz Pomietło, Kamil Rękar oraz pięciu uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (Piotr Warchoł, Stanisław Lipiński, Jacek Kawinicki, Krzysztof Lasak, Grzegorz Barszczak, Stanisław Tracz). Pomiaru kotła i objętości zupy dokonała komisja w składzie: Jerzy Banach (przewodniczący), Andrzej Czajowski, Henryk Pacha, Światowa Alternatywna Telewizja Internetowa ATV, Jadwiga M. Hafner, Jovana Komatovic oraz Józef Kurowski.

    Druga edycja targów pt. Kuchnia narodów Unii Europejskiej odbędzie się jesienią 2007 roku.

    Informacje przesłał - Zenon Pustelnik

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000