Vakantiebeurs to największe targi turystyczne w Królestwie Niderlandów, jedne z większych imprez wystawienniczych, obok Berlina i Londynu. Tegoroczne Vakantiebeurs odbyły się jak zwykle w Utrechcie w styczniu (13-18 stycznia 2004). Na obszarze 10 ogromnych hal zaprezentowało się ponad 1400 wystawców z ponad 100 krajów świata zaś odwiedziło ich około 170.000 osób, w tym liczni dziennikarze, przedstawiciele branży turystycznej (biura podroży, magazyny turystyczne, etc.).
Polskie stoisko narodowe przygotowane było przez Polski Ośrodek Informacji Turystycznej z Amsterdamu (POT–Amsterdam) i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
 | Prezes OSSKiC
Grzegorz Kazubski | Ambasador RP w Holandii
Jan Michałowski | Do Utrechtu wyjechała Ekipa w składzie:
- Grzegorz Kazubski – Prezes OSSKiC
- Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC
- Magdalena Kołosionek – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
- Magdalena Pekul – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
- Marek Wolski – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
- Piotr Przysłupski – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
- Piotr Fronczyk – Firma Janex
Centralnym punktem była drewniana bacówka, podobna do tych, które można spotkać na górskich szlakach – ze spadzistym dachem i zdobionymi, metalowymi okuciami na drzwiach. Siedział przy niej wystrugany przez zakopiańskich artystów baca a u jego stop płonęło ognisko.
Bacówka spełniała również funkcję kuchni, z której obsługiwana była restauracja z 60 miejscami konsumenckimi. W restauracji od godziny 10.00 do 18.00 ekipa OSSKiC serwowała dania kuchni polskiej:
- Zupa
- Grzybowa z łazankami
- Grochowa
- Żurek z kiełbasą
- Fasolowa z makaronem
- II danie
- Golonka z dodatkami (warzywa, musztarda, pieczywo)
- Kotlet karkowy (warzywa, pieczywo)
- Mix pierogów (z mięsem, kapustą i grzybami i ruskie + warzywa)
- Deser
- Szarlotka z sosem waniliowym
- Sernik z sosem owocowym
- Napoje
Warto pamiętać, ze Holendrzy to naród, który lubi eksperymentować w kuchni. W Amsterdamie są całe dzielnice słynące z kuchni chińskiej, tajskiej czy bliskowschodniej. Holendrzy cenią sobie dobą kuchnię a przede wszystkim bezpośredni kontakt z ludźmi. Chętnie biorą udział w lokalnych świętach i kochają odkrywanie nowych krajów na własna rękę. Rolą OSSKiC w trakcie tych targów było przekonanie ich, że polskie jedzenie jest bardzo dobre, a my jako naród jesteśmy gościnni.
I chyba nam się udało, bo sprzedaliśmy prawie 3.500 pierogów (bestseller), 350 kotletów schabowych, 500 golonek, kilkaset litrów zupy i prawie 600 porcji deseru.
Restaurację naszą odwiedzili znakomici goście:
- Pan Jan Michałowski z małżonką – Ambasador RP w Holandii
- Pan Andrzej Kozłowski – Prezes POT
- Pan Robert Kępiński – Dyrektor Biura POT Amsterdam
- Pani Janny de Moor – dziennikarka i europejski krytyk kulinarny
- Pan Mr de Rooij – president of ‘L’ Europe à Table’
oraz niezliczona ilość poloni i oczywiście Holendrów.
Przez te 5 dni wszyscy bardzo się napracowali. Był to również chrzest bojowy dla naszej „młodzieżówki”( moim zdaniem spisali się na 6). Było warto. Holendrzy to bardzo wdzięczni goście i osobiście chciałbym ich jak najwięcej widzieć w Polsce.
W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy przyczynili się do naszego wyjazdu i wsparli go, czyli:
Panu Janowi Michałowskiemu – Ambasadorowi RP w Holandii
Panu Robertowi Kępińskiemu – Dyrektorowi POT w Amsterdamie
Pani Monice Doroszkiewicz – Public Relations POT w Amsterdamie
Oraz Firmom:
DaimlerChrysler Automotive | – samochód Mercedes-Benz Sprinter, | Malma | – makarony, pierogi, | Ecolab | – wsparcie finansowe, | Stalgast | – wsparcie techniczne, | Bonduelle Polska | – warzywa mrożone i warzywa apertyzowane, | Nestlé FoodServices | – zupy, przyprawy, wywary, majonez i kawa, | Janex | – mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne,
transport z kierowcą, | Schöller | – wsparcie techniczne, | Inter Europol Piekarnia Szwajcarska | – pieczywo mrożone i desery, | Huhtamaki | – naczynia i sztućce jednorazowe, | Duni | – serwetki i obrusy jednorazowe, | ESI | – wody mineralne, | Agros Nova | – soki owocowe. |
Jeszcze raz wszystkim dziękuję
i licząc na przyszłą współpracę
serdecznie pozdrawiam
Grzegorz Kazubski
Prezes OSSKiC |