Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Promocja kuchni polskiej na targach Vakantiebeurs


Vakantiebeurs to największe targi turystyczne w Królestwie Niderlandów, jedne z większych imprez wystawienniczych, obok Berlina i Londynu. Tegoroczne Vakantiebeurs odbyły się jak zwykle w Utrechcie w styczniu (13-18 stycznia 2004). Na obszarze 10 ogromnych hal zaprezentowało się ponad 1400 wystawców z ponad 100 krajów świata zaś odwiedziło ich około 170.000 osób, w tym liczni dziennikarze, przedstawiciele branży turystycznej (biura podroży, magazyny turystyczne, etc.).


Polskie stoisko narodowe przygotowane było przez Polski Ośrodek Informacji Turystycznej z Amsterdamu (POT–Amsterdam) i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.


Prezes OSSKiC
Grzegorz Kazubski

Ambasador RP w Holandii
Jan Michałowski

Do Utrechtu wyjechała Ekipa w składzie:
  • Grzegorz Kazubski – Prezes OSSKiC
  • Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC
  • Magdalena Kołosionek – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
  • Magdalena Pekul – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
  • Marek Wolski – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
  • Piotr Przysłupski – Młodzieżowa Reprezentacja OSSKiC
  • Piotr Fronczyk – Firma Janex

Centralnym punktem była drewniana bacówka, podobna do tych, które można spotkać na górskich szlakach – ze spadzistym dachem i zdobionymi, metalowymi okuciami na drzwiach. Siedział przy niej wystrugany przez zakopiańskich artystów baca a u jego stop płonęło ognisko.


Bacówka spełniała również funkcję kuchni, z której obsługiwana była restauracja z 60 miejscami konsumenckimi. W restauracji od godziny 10.00 do 18.00 ekipa OSSKiC serwowała dania kuchni polskiej:

  • Zupa
    • Grzybowa z łazankami
    • Grochowa
    • Żurek z kiełbasą
    • Fasolowa z makaronem
  • II danie
    • Golonka z dodatkami (warzywa, musztarda, pieczywo)
    • Kotlet karkowy (warzywa, pieczywo)
    • Mix pierogów (z mięsem, kapustą i grzybami i ruskie + warzywa)
  • Deser
    • Szarlotka z sosem waniliowym
    • Sernik z sosem owocowym
  • Napoje
    • kawa
    • herbata
    • soki

Warto pamiętać, ze Holendrzy to naród, który lubi eksperymentować w kuchni. W Amsterdamie są całe dzielnice słynące z kuchni chińskiej, tajskiej czy bliskowschodniej. Holendrzy cenią sobie dobą kuchnię a przede wszystkim bezpośredni kontakt z ludźmi. Chętnie biorą udział w lokalnych świętach i kochają odkrywanie nowych krajów na własna rękę. Rolą OSSKiC w trakcie tych targów było przekonanie ich, że polskie jedzenie jest bardzo dobre, a my jako naród jesteśmy gościnni.

I chyba nam się udało, bo sprzedaliśmy prawie 3.500 pierogów (bestseller), 350 kotletów schabowych, 500 golonek, kilkaset litrów zupy i prawie 600 porcji deseru.

Restaurację naszą odwiedzili znakomici goście:

  1. Pan Jan Michałowski z małżonką – Ambasador RP w Holandii
  2. Pan Andrzej Kozłowski – Prezes POT
  3. Pan Robert Kępiński – Dyrektor Biura POT Amsterdam
  4. Pani Janny de Moor – dziennikarka i europejski krytyk kulinarny
  5. Pan Mr de Rooij – president of ‘L’ Europe à Table’
    oraz niezliczona ilość poloni i oczywiście Holendrów.

Przez te 5 dni wszyscy bardzo się napracowali. Był to również chrzest bojowy dla naszej „młodzieżówki”( moim zdaniem spisali się na 6). Było warto. Holendrzy to bardzo wdzięczni goście i osobiście chciałbym ich jak najwięcej widzieć w Polsce.

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy przyczynili się do naszego wyjazdu i wsparli go, czyli:

  • Panu Janowi Michałowskiemu – Ambasadorowi RP w Holandii
  • Panu Robertowi Kępińskiemu – Dyrektorowi POT w Amsterdamie
  • Pani Monice Doroszkiewicz – Public Relations POT w Amsterdamie

    Oraz Firmom:

    DaimlerChrysler Automotive – samochód Mercedes-Benz Sprinter,
    Malma – makarony, pierogi,
    Ecolab – wsparcie finansowe,
    Stalgast – wsparcie techniczne,
    Bonduelle Polska – warzywa mrożone i warzywa apertyzowane,
    Nestlé FoodServices – zupy, przyprawy, wywary, majonez i kawa,
    Janex – mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne,
    transport z kierowcą,
    Schöller – wsparcie techniczne,
    Inter Europol Piekarnia Szwajcarska – pieczywo mrożone i desery,
    Huhtamaki – naczynia i sztućce jednorazowe,
    Duni – serwetki i obrusy jednorazowe,
    ESI – wody mineralne,
    Agros Nova – soki owocowe.


    Jeszcze raz wszystkim dziękuję
    i licząc na przyszłą współpracę
    serdecznie pozdrawiam

    Grzegorz Kazubski
    Prezes OSSKiC

  •  


     Wersja do druku         Poleć znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000