Tegoroczna edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się 29 marca 2019 roku w nowej lokalizacji targowej – Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Tym razem kucharze oprócz dania głównego, którego składnikami obowiązkowymi był filet z indyka, okra mrożona cała - Oerlemans, bakłażan świeży, por świeży, grecka oliwa z oliwek Extra Virgin, musieli przygotować deser z wykorzystaniem pralin czekoladowych autorstwa Marcina Paździorza.
Konkurs ma na celu promowanie młodych utalentowanych kucharzy, a także promocję produktów i kuchni greckiej. Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Mistrz kuchni - Teo Vafidis przy wsparciu merytorycznym Chef’s Club of Greece – Poland Branch Office i MT Targi Polska.
Kulinarne zmagania młodych kucharzy oceniało jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie:
- Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury
- Robert Sowa,
- Dariusz Zahorański,
- Miltos Karoumpas,
- Vaggelis Bilibas,
- Kurt Scheller,
- Giancarlo Russo,
sekcję techniczną:
- Michał Markowicz,
- Patryk Kotarba,
- Zbigniew Kurleto,
oraz
sekcję gwiazdorską w składzie:
- Krzysztof Przepiórka,
- Zygmunt Chajzer,
- Tomasz Kozłowicz.
Tegoroczne zmagania poprowadził wspaniały prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
W konkursie rywalizowało dziewięciu kucharzy, a byli to:
1. Adriana Wójcikowska (Restauracja Amarylis z Krakowa)
2. Łukasz Niziński (Restauracja Scandale Royal Resort&Vodka House z Krakowa)
3. Bartosz Biały (Restauracja EdRed z Warszawy)
4. Marcin Zawadzki (Taverna Grecka Santorini z Warszawy)
5. Fotios Patrikovasilakos (Greco Taste z Warszawy)
6. Patryk Orzeł (Restauracja Grecka Meltemi z Warszawy)
7. Michał Bielecki (Fabryka Wełny Hotel&Spa z Pabianic)
8. Marek Modzelewski (Restauracja u Artuch z Zielonki k. Warszawy)
9. Patryk Rejmiś (Restauracja 4 smaki z Warszawy).
Kucharze na przygotowanie 7 talerzy dania głównego i 7 talerzy deseru nie mógł przekroczyć 75 minut.
W tym roku mogliśmy również zobaczyć jurorów, którzy przygotowali greckie dania. Swój kulinarny popis na stanowiskach konkursowych dali: Kuba Steuermark, Miltos Karoumpas wraz z Vaggelis Bilibas i Giancarlo Russo.
W trakcie konkursu na specjalnie przygtowanym stoisku firmy Oerlemans można było spróbować dań przygotowywanych na bazie produktów Oerlemans przez Kubę Steuermarka.
Zadanie konkursowe z jakim musieli się zmierzyć kucharze było nie lada wyzwaniem. Jury oceniało nie tylko smak i sposób wykonania. Pod uwagę były również brane kreatywność, oryginalność oraz estetyka podawanych dań. Podczas uroczystej gali, która odbyła się w hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie poznaliśmy zwycięzców XIV. Edycji Festiwalu Kuchni Greckiej.
Pierwsze miejsce zajął Patryk Orzeł z Restauracji Grecka Meltemi z Warszawy.
Drugie miejsce zdobyła
Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis z Krakowa.
Trzecie miejsce wywalczył Michał Bielecki z Fabryki Wełny Hotel&Spa z Pabianic.
Jury degustacyjne wybrało również swojego faworyta Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie.
Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!
Patronat medialny nad konkursem objął portal

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom Konkursu!
Oerlemans Foods Polska jako międzynarodowa grupa od lat specjalizuje się w produkcji świeżo mrożonych warzyw i owoców najwyższej jakości. Na rynku polskim istniejemy już 21 lat z zakładami produkcyjnymi w Strzelnie oraz w Siemiatyczach. Oferujemy przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych do rynku gastronomicznego, przemysłowego i do detalu. Cechą, którą wyróżnia firmę jest drobiazgowa dbałość o każdy etap produkcji. Większość naszych produktów pochodzi z żyznych polskich upraw a wszelkie procesy technologiczne są zgodne z najwyższymi standardami światowymi. Efektem tego są warzywa i owoce o idealnych proporcjach smakowych oraz odżywczych. Klient wybierający nasze produkty ma pewność, że otrzymuje świetny, smaczny produkt w przystępnej cenie. Przez te wszystkie lata Oerlemans Foods znacznie umocnił swoją markę na rynku polskim i nie tylko, a produkty OFP zdobyły szerokie uznanie zwłaszcza w sektorze gastronomii wśród szefów kuchni Jesteśmy niezawodnym producentem i partnerem handlowym.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.