Dnia 22 maja 2017r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, odbyła się pierwsza edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Cukierników. Konkurs ten został zorganizowany przez ZSEG w Cieszynie przy współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Z ramienia MAMZ organizatorem był Szymon Konkol, natomiast z ZSEG – Dorota Przyłęcka i Dorota Urbańczyk.
Tematem przewodnim konkursu był Tort wykonany zgodnie z zasadami dekoracji w stylu angielskim. W konkursie uczestniczyło 7 zespołów dwuosobowych z 5 szkół Polski i Czech: z Bielska-Białej, Skoczowa, Jastrzębia Zdroju, Cieszyna oraz z Czeskiego Cieszyna.
Młodzi cukiernicy w ciągu 3 godzin mieli wykonać tort w stylu angielskim. Każda drużyna miała obowiązek użyć do dekoracji swojego dzieła masy cukrowej marki Callebaut z zastosowaniem, lub bez zastosowania barwników spożywczych marki Food Color udostępnionych przez organizatora.
Uczestnicy zaskoczyli jurorów ciekawymi połączeniami smakowymi jak też umiejętnym obłożeniem tortu masą cukrową. W dekoracji tortów przeważały motywy kwiatowe, ale pojawiły się też figurki kreskówek. Jury zwracało uwagę na staranne wykończenie dekoracji i dopracowanie detali oraz walory smakowe gotowego tortu.
Adepci sztuki cukierniczej wykazali się wielkim talentem i pomysłowością – wszystkie torty zostały pięknie udekorowane.
Pracę uczniów oceniali:
- Krzysztof Wysłucha – mistrz cukierniczy i piekarski, lider Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
- Teresa Trzaskalik – technolog, specjalistka dekoracji cukierniczej i karmelarstwa
- Natalia Aurora Ignacek – sugarcrafterka, dziennikarka branżowa
- Izabela Greń – Manufaktura Smaku Beskid Centrum w Brennej.
Naszą szkołę reprezentowali: Natalia Kisiała i Paulina Ceremuga z kl 2ga, Karolina Grim i Karolina Cholewka z kl. 1ga, Małgorzata Greń i Kinga Chujeba z kl. 3hg.
Zwycięski tort zaskoczył jurorów pokrzywowym smakiem. Biszkopt przekładany był ganachem czekoladowo-maślanym oraz galaretką z wiśniówki.
Laureatami konkursu zostali:
- I miejsce: Mateusz Karczmarczyk, Izabela Wróbel – Skoczów
- II miejsce: Patrycja Zwardoń, Paulina Piecha z Bielska Białej
- III miejsce: Anna Byrtusová, Eva Maroszová – Český Těšín.
Gratulujemy i do zobaczenia za rok na II BKMC!
Współorganizatorami konkursu byli: Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, Manufaktura Smaku – Beskid-Centrum Brenna, Spółdzielnia Mleczarska w Bażanowicach, Cukiernia Bajka – Górki Wielkie, Patron medialny: Mistrz Branży,

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.