Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Międzynarodowe targi Polagra-Food, Polagra-Tech i Gastro Trendy



 
Największe spotkanie branży spożywczej w krajach Europy Środkowo-Wschodniej - Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food i Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, a także odbywające się w tym samym czasie Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech oraz Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood zgromadziły 800 przedsiębiorstw przemysłu spożywczego i gastronomicznego z Polski i wielu krajów i terytoriów świata, m. in. Belgii, Białorusi, Bułgarii, Chin, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Portugalii, Tajwanu, Ukrainy oraz Włoch. Wystawcy zaprezentowali ponad 100 rynkowych nowości. Ekspozycję o powierzchni 18 tysięcy metrów kwadratowych zwiedziło około 25 tysięcy profesjonalistów. Specjalną przestrzeń „Smaki regionów” podziwiało dodatkowo około 12 tysięcy smakoszy zainteresowanych regionalnymi i tradycyjnymi produktami i potrawami. Ekspozycja targów Polagra-Food podzielona była na cztery specjalistyczne salony wystawiennicze: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów, Salon Win i Alkoholi, Salon Wyposażenia Sklepów oraz Salon Franchisingu. Rozwiązania dla gastronomii zostały zaprezentowane w ramach Międzynarodowych Targach Gastronomii Gastro Trendy, które powstały z dotychczasowego Salonu Gastronomii Polagry-Food.
 
Oficjalne delegacje z kraju i zagranicy
Honorowy Patronat nad targami sprawował już tradycyjnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który na konferencji prasowej oraz uroczystym otwarciu targów podkreślał wagę tego wydarzenia i jego rolę w kreowaniu trendów na rynku spożywczym i gastronomicznym. Minister Sawicki zapoznał się tez z ekspozycją wystawców. Wśród gości targowych byli również przedstawiciele resortów rolnictwa z Rosji, Wietnamu, Mołdowy i Chin, a także urzędnicy polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Regionalne hity
Nową inicjatywą podczas tegorocznych targów była przestrzeń Smaki Regionów przygotowana wspólnie z Urzędami Marszałkowskimi. Ekspozycja umożliwiła spróbowanie produktów o oryginalnym smaku (m. in. win i nalewek, w tym słynnej już „Benedyktynki”, wędlin, chlebów, marynat, przetworów, m. in. z żurawiny i grzybów, ryb wędzonych i smażonych, miodów, itd.), wytwarzanych na podstawie przepisów od lat udoskonalanych przez lokalnych producentów – reprezentantów 15 województw. Produkty regionalne są mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych. Smaki Regionów to zatem szansa dla hurtowników i właścicieli sklepów na nawiązanie owocnej współpracy z dostawcami regionalnych przysmaków.
 
Żywność, która leczy
Z roku na rok spożycie ryb w Polsce rośnie. Doceniamy ich smak, ale również przekonujemy się do korzystnego wpływu na zdrowie człowieka (zwłaszcza na układ krążenia, hamując rozwój zmian miażdżycowych) zawartych w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzin omega-3 i omega-6. Ambasada Norwegii i firma Makro Cash & Carry Polska promowały na targach prozdrowotne właściwości ryb morskich. Zwiedzający mogli poznać zastosowania gastronomiczne poszczególnych gatunków, począwszy od łososia norweskiego, dorsza i kraba królewskiego poprzez karmazyna, doradę oraz labraksa skończywszy na ośmiornicach, małżach św. Jakuba i przegrzebkach oraz wziąć udział w prezentacjach i degustacjach. Z kolei zespół lekarzy związany ze Stowarzyszeniem Piekarzy RP przedstawił na targach jeszcze jedną możliwość korzystania z dobroczynnych właściwości kwasów tłuszczowych. Jest nią kanapka, w której skład wchodzi porcja kwasów tłuszczowych zaspokajająca całodzienne na nie zapotrzebowanie. Pieczywo zawierające dodatek nie zmienia smaku, a dzięki niemu można uniknąć dostarczania kwasów tłuszczowych w syntetycznej formie.
 
 
Gastronomia na start
Bardzo dobrze przyjęta zarówno przez wystawców, jak i zwiedzających została tegoroczna nowość – wydzielenie targów dla branży gastronomicznej – Gastro Trendy. Rynek gastronomii w Polsce i w Europie przeżywa rozkwit. Coraz częściej decydujemy się na bywanie w restauracjach, coraz więcej też pieniędzy przeznaczamy na kulinarne przyjemności. Gastro Trendy są miejscem, w którym przedstawiane są kompleksowe rozwiązania dla restauracji, kawiarni, barów oraz hoteli. Targowa ekspozycja tętniła życiem za sprawą organizowanych przez wystawców pokazów i degustacji na stoiskach.
 
Mięsne spotkania
Już 13 września, w „Dniu Rzeźnika i Wędliniarza” w ramach Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mięsnego zaczął działać Warsztat Wędliniarski. W czasie trwania targów wyprodukowano w nim Kiełbasę Białą Wielkopolską, kiełbasę śląską oraz krupniok. Niezwykle widowiskowym wydarzeniem było bicie rekordu w produkcji najdłuższej kiełbasy targowej. 15 września pracownicy firmy Mysław przygotowali 1025 metrów metki łososiowej na bazie mięsa wołowo-wieprzowego z wykorzystaniem wyśmienitej kompozycji przypraw. Każdy zwiedzający mógł spróbować tego wyrobu, a nawet zabrać kawałek do domu. Okazją do skosztowania mięsnych przysmaków było również kulinarne show „Mięso w Krainie Przypraw”, w ramach którego kucharze reprezentujący firmy: Unilever, Promar, Amco, Sokołów oraz Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii z Poznania poprowadzili swój kulinarny pokaz. Salon Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mięsnego stworzył także doskonałą sposobność do omówienia najważniejszych dla branży tematów, zwłaszcza w tym trudnym gospodarczo okresie, podczas paneli dyskusyjnych oraz w ramach XV jubileuszowego Forum Rzeźników i Wędliniarzy.
 
 
Najlepsi z najlepszych (kucharzy i baristów)
W finale Kulinarnego Pucharu Polski osiem drużyn przygotowało pod czujnym okiem międzynarodowego jury podawaną na ciepło przekąskę z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz danie główne, którego głównym składnikiem była polędwiczka z dzika, a także konfitura z głogu, świeża dynia i lubczyk. Pierwsze miejsce zajęła drużyna reprezentująca Hotel HP Park Poznań. Zdaniem międzynarodowego jury to właśnie Paweł Rozmiarek wraz z pomocnikiem najlepiej spośród wszystkich uczestników konkursu przygotowali konkursowe dania. Na drugim miejscu uplasował się Witold Iwański z Hotelu Hilton Warszawa, a na trzecim - Marcin Różański pracujący w Hotelu Twardowski Poznań.
 
Podczas tegorocznych targów Gastro Trendy rozegrano też finał konkursu Primerba Cup. Zwyciężyli w nim Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z restauracji Villa Secesja z Bydgoszczy, zyskując tym samym możliwość startowania w przyszłorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.
 
 
W Olimpiadzie Kawy drużyny młodych baristów z sieci kawowych: Coffeeheaven, i-coffee, Green Coffee, Mc Cafe oraz Świat Lodów rywalizowały w czterech dyscyplinach: Latte art (najlepsze smakowo i najciekawsze wizualnie Caffé Latte i Macchiato), Coffee in good spirits (przyrządzanie drinków kawowych połączonych z alkoholem), Espresso na czas (przygotowanie i zaserwowanie jak największej ilości espresso w ciągu 6 minut, ocenie podlega ilość, poprawność techniki przygotowania oraz wygląd) i Cup casting (rozpoznawanie różnych gatunków kawy na podstawie ich smaku i aromatu). Profesjonalne jury oceniło, że konkursowe zadania najlepiej wypełnili Michał Knap-Dam i Paweł Mędrzejewski z Green Coffee.
 
Maszyny w ruchu
Na stoiskach wystawców targów Polagra-Tech zaprezentowano nowoczesny park maszynowy dla  przemysłu mięsnego, chłodniczego i klimatyzacyjnego, a także owocowo-warzywnego, mleczarskiego, młynarskiego, makaronowego i paszowego, ziemniaczanego, koncentratów spożywczych oraz napojów. Nie zabrakło oferty z zakresu aparatury kontrolno-pomiarowej, urządzeń laboratoryjnych, zespołów i części zamiennych, stali kwasoodpornej, maszyn do gospodarki wodnej, urządzeń do mycia i płukania, pomp oraz środków transportu, a także bezpieczeństwa i higieny pracy. Każdy poszukujący nowoczesnych rozwiązań dla swojego zakładu mógł „na żywo” obejrzeć działanie maszyn, jak również poznać ich możliwości technologiczne.
 
 
W trosce o środowisko…
Międzynarodowy Kongres Ochrony Środowiska w Chłodnictwie Klimatyzacji i Technice Pomp Ciepła „Pro-Climate 2009” (14-15 września) zorganizowany przez Międzynarodowe Targi Poznańskie wraz z partnerami: Europejskim Partnerstwem dla Energii i Środowiska Naturalnego (EPEE - European Partnership for Energy and Environment) oraz Krajowym Forum Chłodnictwa zgromadził ponad dwustu słuchaczy. W dyskusjach uczestniczyli polscy i europejscy eksperci związani z branżą chłodniczą, środowiskiem rządowym, biznesowym i ekologicznym. W programie kongresu znalazły się następujące tematy: „Ochrona klimatu a chłodnictwo – perspektywa polska i europejska”, „Prawne, organizacyjne i techniczne zagadnienia ochrony klimatu w chłodnictwie, klimatyzacji i technice pomp ciepła – doświadczenie Polski i innych krajów UE”, „Urządzenia chłodnicze jako odnawialne źródła energii. Pompy ciepła – wzory europejskie i możliwości dla Polski”, „Finansowanie rozwoju techniki chłodniczej ze środków krajowych i europejskich”, „Nowoczesne technologie chłodnicze sposobem na czystą oszczędność”, „Obowiązki i możliwości inwestorów oraz firm branżowych wynikających z nowej legislacji”.
 
Uzupełnieniem ekspozycji Salonu Urządzeń Chłodniczych, Klimatyzacyjnych i Grzewczych była wystawa urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła, w których zastosowano nowoczesne i energooszczędne rozwiązania, przygotowana wspólnie przez Krajowe Forum Chłodnictwa i MTP.
 
…i zdrową żywność
Sala, w której 15 września 2009 roku odbyła się konferencja organizowana przez Międzynarodowe Targi Poznańskie, Polską Izbę Dodatków do Żywności i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności „Dodatki a żywność funkcjonalna” była wypełniona po brzegi. Tak liczną publiczność przyciągnęły niezwykle ciekawe tematy podjęte przez światowych sławy specjalistów z zakresu dodatków do żywności. Rozmawiano o m. in. ostatnich osiągnięciach w technologii żywności, wpływie dodatków do żywności na zdrowie oraz kierunkach prac ustawodawczych Unii Europejskiej w zakresie substancji dodatkowych i aromatów. Z ofertą dodatków do żywności można było zapoznać się na stoiskach Międzynarodowego Salonu Dodatków do Żywności, któremu towarzyszyła konferencja.
 
Targi w Internecie
Przez cały rok, między kolejnymi edycjami na stronach internetowych MTP trwają wirtualne targi. W katalogu wystawców znajdują się dokładne informacje o firmach uczestniczących w targach Polagra-Tech 2009. Dostępne są również opisy nowości prezentowanych na targach oraz lista produktów i stoisk wyróżnionych nagrodami Złoty Medal MTP i Acanthus Aureus.
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000