 |
Pracował między innymi w Plane Food i Boxwood Cafe – restauracjach należących do Gordona Ramsaya.
Następnie trafił do Brasserie Roux w Londynie, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux.
W między czasie szkolił się w prestiżowej restauracji Le Gavroche prowadzonej przez Michela Roux juniora, która wyróżniona została dwiema gwiazdkami Michalin.
Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki, jednak jak sam przyznaje największą radość sprawiało mu gotowanie dla samego mistrza Alberta Roux, który zawsze podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy.
Po powrocie do Polski Rafał Borys został szefem kuchni w restauracji Mosaiq. Do jego głównych obowiązków należy tu m.in. koordynowanie całokształtu pracy zespołu kucharzy, kontakty z dostawcami oraz współtworzenie menu.
Koncepcję nowych dań opracowuje wraz z właścicielką restauracji Panią Dagmarą Krzeczkowską.
|
Ich współpraca jest możliwa głównie dzięki wspólnej idei perfekcyjnego gotowania oraz wizji kuchni wyrafinowanej, nowoczesnej
, a jednocześnie wyrosłej na najlepszych tradycjach – bez mrożonek, chemikaliów i ulepszaczy.
Tworzą kuchnię, w której smak - podkreślony delikatnie świeżymi ziołami - broni się sam, bez dodatkowych dressingów, tłuszczu czy soli.
Specjalnością Rafała Borysa są perfekcyjnie dobrane do dań sosy oraz przygotowywane nawet kilkadziesiąt godzin mięsa oraz ryby. Prywatnie i zawodowo najbardziej ceni sobie kuchnię francuską.
Pieczony comber jagnięcy z puree z zielonego groszku i mięty, rouillettes z duszonej łopatki jagnięcej i ziemniaczanymi dauphinios oraz płaty śledzia bałtyckiego podawane na duszonych w porze ziemniakach z gęstym sosem jabłkowo – szalotkowym, to jego popisowe dania.