W dniach 13-22 stycznia odbywają się w Berlinie Targi Rolno-Spożywcze Grüne Woche. Są to najstarsze (od 1926 roku), największe (25 hal wystawowych, około 1500 wystawców i ponad milion zwiedzających) i najdłużej trwające (dziesięć dni) targi w Europie.
W 2006 roku wystawiło się w Berlinie 46 polskich firm (wobec 19 w roku ubiegłym). Produkty polskie przebojem zawojowały rynki niemieckie. Ogromne zainteresowanie zwiedzających, ekipy telewizyjne, dziennikarze, wywiady i fotografie są tego najlepszym przykładem. Wszystkie te prezentacje i degustacje są doskonałym polem do popisu dla naszych polskich kucharzy, którzy na oczach zwiedzających tworzą wyśmienite, choć proste w istocie swojej potrawy.
Do Berlina przybyliśmy 16 stycznia o 8.00 rano. Na stoisku „Klubu Dobrej Marki” z Pomorza zorganizowanym wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego, przy wsparciu sprzętowym Stalgastu przywitał nas i podjął Leszek Kosarzecki - Smoker wraz ze współpracownikiem Piotrem Zemanem.
 |
Rozminęliśmy się o parę godzin z Krzysztofem Szulborskim, prezesem SPKiC RP, który wziął na swoje barki ciężar ustawienia i uruchomienia stoiska, ale niestety musiał w poprzednim dniu wracać z przyczyn służbowych do Gdańska. W powstałą po wyjeździe Krzysztofa „pustkę” znakomicie wpasował się właśnie przybyły Carlos Gonzalez-Tejera ze Stalgastu, który przez osiem godzin bez wytchnienia czarował Niemców słowem i kuchmistrzowskim czynem.
Na sąsiadujących z nami stoiskach równie ofiarnie pracowali przedstawiciele firm polskich, których z braku stosownych materiałów nie jestem w stanie wszystkich w tym miejscu wymienić, ale można je podziwiać na załączonych zdjęciach. Generalnie zespół stoisk polskich powierzchnią i bogactwem wystroju ustępował miejsca potężnym stoiskom narodowym Niemiec, Austrii, Norwegii czy Rosji, ale zaangażowaniem, aktywnością i atrakcyjnością oferty w pełni im dorównywał a niekiedy nawet przewyższał.
Następnego dnia (17 stycznia) nóż szefa przejął i już do końca targów ma utrzymać Marcin Piotrowski z Warszawy (Restauracja Bordo), a my z Carlosem poszliśmy zwiedzać targi, aby odwiedzający portal Gastrona.pl mogli również podziwiać ekspozycje innych wystawców. Oczywiście odwiedziliśmy stoisko Dominikany, gdzie zostaliśmy podjęci doskonałym rumem i cygarami.
 |
Po drugim już pełnym wrażeń dniu targowym udaliśmy się na dworzec Berlin ZOO i wróciliśmy do kraju ojczystego. Piotr Paweł Malewski - Stalgast
Targi International Grüne Woche (Międzynarodowy Zielony Tydzień) w Berlinie to wystawa poświęcona gospodarce żywnościowej, rolnictwu i ogrodnictwu, organizowana w formie narodowo - regionalnych ekspozycji.
W tym roku targi trwają od 13 do 22 stycznia. Jest to już 71 edycja Grüne Woche. Jej organizatorem są Targi w Berlinie - Messe Berlin.
W czasie Zielonego Tygodnia prezentowanych jest wiele produktów:produkty spożywcze
wszelkiego rodzaju żywność ekologiczna, produkty naturalne
mięsa i kiełbasy
owoce morza i ryby
piwa, wina i alkohole
herbaty, zioła i przyprawy
ziarna, zboża
hodowla zwierząt
maszyny i osprzęt rolniczy
cieplarnie i ogrody – zaopatrzenie
kuchnie i wyposażenie kuchenne
Wystawie International Grüne Woche towarzyszą różnego rodzaju sympozja, konferencje i fora dyskusyjne związane tematycznie z targami. Joanna Załęska - Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |