Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
IV Lodziarskie Mistrzostwa Polski podczas targów Expo Sweet w Warszawie


21 lutego 2012 roku w Warszawie, podczas tegorocznej edycji Targów Expo Sweet odbyły się IV Lodziarskie Mistrzostwa Polski. I tym razem wyśmienici cukiernicy sprostali oczekiwaniom przygotowując lody zaskakujące nie tylko smakiem, ale i wyglądem.


Do konkursu stanęło sześć dwuosobowych drużyn, które miały przygotować cztery rodzaje lodów: waniliowe, sorbetowe, czekoladowe i autorskie. Lody prezentowane były na dwa sposoby – w pojemnikach wystawianych do lady chłodniczej i w pucharkach.

Pięcioosobowe jury w składzie:

  • Paweł Małecki
  • Maciej Pięta
  • Jacek Sikora
  • Zygmunt Wypych
  • Czesław Dojutrek

oceniało przygotowane lody pod wieloma względami. Przy ocenie lodów  w pojemnikach pod uwagę brano: smak, konsystencje, wrażenia artystyczne i estetyczne, zastosowane przez uczestników techniki oraz wykonane elementy dekoracyjne.

Desery lodowe w pucharkach oceniane były natomiast pod względem: kreatywności, estetyki prezentacji, dekoracji – zastosowanych technik, kompozycji smakowej, serwowania deserów, organizacji i czystości pracy.

W zmaganiach konkursowych wzięli udział znakomici i doświadczeni cukiernicy:

  • Katarzyna Sowińska, Jacek Rajski – Lodomania Tomasz Galusek
  •  Anna Kowalewska, Agnieszka Wójcik – Ciastkowo.pl
  •  Paweł Petrykowski, Łukasz Szumiłowski – Świat Lodów
  •  Daniel Staroń, Tomasz Podkul – Piekarnia Raszczyk
  •  Jacek Wojtczak, Sylwia Niezgoda – Cukiernia Piekarnia Gromulski
  •  Krzysztof Klapec, Sylwia Klapec – Lodziarnia "Glorioza"

Wszystkie drużyny zaskakiwały kreatywnością i precyzyjnością. Godne podziwu były również dekoracje odwołujące się do Euro 2012 – tegorocznej tematyki Expo Sweet.

Po zakończonych zmaganiach i degustacji słodkości przez sędziów nadszedł czas na werdykt i przyznanie nagród.


Ogólna ocena w poszczególnych kategoraiach wyglądała następująco:


Lody waniliowe

1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik
3. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec z Lodziarni 
Lody czekoladowe

1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul
2. Paweł Petrykowski  i Łukasz Szumiłowski
3. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik

 
Sorbety

1. Paweł Petrykowski  i Łukasz Szumiłowski
2. Sylwia Klapec i Krzysztof Klapec
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski

 

Lody autorskie

1. Daniel Staroń i Tomasz Podkul
2. Anna Kowalewska i Agnieszka Wójcik
3. Katarzyna Sowińska i Jacek Rajski

 


Po podsumowaniu punktów, tegorocznymi laureatami Lodziarskich Mistrzostw zostali:


  • I miejsce  Daniel Staroń i Tomasz Podkul
  • II miejsce  Paweł Petrykowski i Łukasz Szumiłowski
  • II miejsce Krzysztof Klapec i Sylwia Klapec

Zmaganiom uczestników przygladała się liczna publiczność, która również miała okazję skosztować pysznych lodów. Do kibicowania ulubionej drużynie zachęcał Janusz Profus wybitny i znany Mistrz cukiernictwa, który podczas targów wcielił się w rolę prowadzącego.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000