Na targach Gastroexpo 2005, podczas IV Forum Kulinarnego przygotowywanego we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Piekarzy i Cukierników Region Pomorski rozstrzygnięty został konkurs o tytuł „Kreatora smaku”.
Regulamin konkursu przewidywał zakupienie wszystkich niezbędnych produktów do przygotowania popisu w czasie 1 godz za sumę 50 zł. Następnie zawodnicy w czasie nie dłuższym niż 90 minut musieli przygotować z tych produktów 5 zakąsek lub 5 dań głównych. Jury oceniało nie tylko pomysłowość i sposób wykonania dań przez kucharzy ale także patrzyli na stronę finansową i przystępność produktów z których zostały wykonane potrawy.
Udział w konkursie wzięli:
- Arkadiusz Berezowski
- Tomasz Milewski
- Michał Bieńkuński
- Kamil Halman
- Krzysztof Zabłocki
- Paweł Ussorowski
- Monika Rzeszotarska
- Artur Szymański
Zmagania uczestników oceniało Jury w składzie:
- Stanisław Dolak
- Maria Efenberg - Bonduelle
- Marta Maciejewska - Medium
- Jerzy Roćko - Witex Handel
- Ewa Langowska - Mleczarnia Łukta
Tytuł Kreatora Smaku 2005 otrzymał Artur Szymański
II miejsce - Michał Bieńkuński
III miejsce - Monika Rzeszotarska
Ponadto konkurs uatrakcyjniał dodatkowy pokaz dań przygotowanych na bazie produktów wybranych firm, które były również sponsorami imprezy Barbary Luijckx, Bonduelle, Nestle, Farm Frites, Gronex, Mleczarnia Łukta.
|