|  |
Klienci coraz częściej poszukują mięsa wołowego o wysokiej jakości, potwierdzonej odpowiednimi certyfikatami. Wzrasta też świadomość konsumentów na rynku gastronomicznym. Sięgając po wołowinę, klient nie tylko oczekuje, by mięso dobrze i smakowicie wyglądało. Musi też ono być chude, miękkie oraz soczyste.
Jakość mięsa wołowego powinna iść w parze z jego bezpieczeństwem i sprawdzonym pochodzeniem. W związku z wymaganiami, jakie pojawiły się w ostatnich latach po stronie konsumentów, wprowadzono dodatkowe systemy kontroli jakości.
Chcąc podnieść standardy, stworzono różne systemy, które wspierają produkcję wołowiny. Jednym z takich systemów jest QMP (Quality Meat Program), który od niedawna jest stosowany w Polsce. Jest to pierwszy w naszym kraju program, który wspiera produkcję wysokogatunkowego mięsa wołowego.
System certyfikacji QMP (Quality Meat Program) został opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości żywności. Podczas konferencji dot. Mistrzostw Europy i Polski w BBQ, Jerzy Wierzbicki jako Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego wyjaśniał, że – Naszym celem było wzięcie pod kontrolę jakości końcowego produktu dobrej wołowiny. Mieliśmy sygnały płynące między innymi od doświadczonych szefów kuchni, że polska wołowina ma nierówną jakość. Ten system oparty jest o szczegółowo opisane reguły produkcji, na każdym etapie łańcucha oraz jest kontrolowany z zewnątrz.
Dzięki temu, uzyskujemy w etapie końcowym kruchą i soczystą wołowinę, która spełnia wymagania szefów kuchni. Od tego zaczynamy, bo szefowie kuchni mają bardzo wysokie wymagania. Jeżeli klient sklepu detalicznego nie wraca po wołowinę, to my nie będziemy wiedzieć dlaczego. A jeżeli złej jakości wołowina jest dostarczona do restauracji, to wiemy, że jest reklamacja, że klient się awanturował, że jest coś nie tak. QMP to bardzo dobra kontrola jakości produktu i coraz więcej restauracji sięga po tę wołowinę.
 |
 |
System QMP gwarantuje, że cały proces produkcji mięsa wołowego odbywa się wedle ściśle określonych zasad, bezwzględnie przestrzeganych na każdym etapie, począwszy od doboru ras bydła, przez zapewnienie dobrostanu, sposobu żywienia bydła, po transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie mięsa. Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, ras mięsnych, z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Hodowca, uczestniczący w procesie certyfikacji, zobowiązany jest zapewnić wyższe niż powszechnie obowiązujące standardy w zakresie dobrostanu zwierząt, w tym wolny wybieg, zbilansowaną paszę bogatą w naturalne składniki oraz stałą opiekę weterynaryjną. Finalnie, na stoły konsumentów trafia wołowina krucha, miękka i soczysta, o znakomitych właściwościach kulinarnych, a co najważniejsze – bezpieczna.
Bezpieczeństwo wołowiny z certyfikatem QMP oznacza, że jej źródło pochodzenia zawsze jest znane i pewne. Opracowując standardy systemu QMP zwrócono szczególną uwagę na możliwość prześledzenia całej drogi, jaką przebyło mięso od pola do stołu, czyli od producenta do konsumenta. Dzięki temu w przypadku każdej partii wołowiny ze znakiem jakości QMP, możliwa jest identyfikacja gospodarstwa oraz zwierzęcia, z którego pozyskane zostało mięso.
QMP – wołowina z potencjałem:
- jest krucha, miękka i soczysta
- ma wysoką, powtarzalną jakość, dzięki której zawsze smakuje tak samo dobrze
- jej stała jakość sprawia, że jest produktem na, którym można polegać
- jest łatwiejsza w obróbce – gwarantuje sukces kulinarny
- ma pewne źródło pochodzenia i zapewnioną pełną identyfikowalność mięsa na każdym etapie produkcji.
Polska dobra wołowina ze znakiem QMP promowana jest również na różnych konkursach kulinarnych. Ostatni taki konkurs Polska wołowina z przyszłością, odbył się na targach EuroGastro 2014. Podczas zmagań wyłoniono Mistrza Dobrej Wołowiny, a sam produkt zebrał pozytywne opinie zarówno wśród zawodników jak i jurorów. Jak zapowiedział Jerzy Wierzbicki w planach jest również organizacja konkursu dla konsumentów. W tym roku odbędzie się także Festiwal Dobrej Wołowiny.
Prowadzimy dość intensywną współpracę z sieciami, ponieważ chcemy pozyskiwać kolejnych kontrahentów, którzy przyczynią się do promocji wołowiny. To na czym nam szczególnie zależy to budowanie reputacji i dobrej relacji jakości do ceny. Cieszy nas, że coraz szerzej rozchodzi się informacja, że mamy dobrej jakości polską wołowinę – zaznaczył Jerzy Wierzbicki.
Dzięki powtarzalnej, wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatem wołowina QMP jest doskonałą bazą do przygotowania zarówno tradycyjnych dań kuchni polskiej, jak i modnych międzynarodowych propozycji kulinarnych. Niezwykła łatwość przyrządzania oraz mnogość przepisów, w których świetnie sprawdza się wołowina QMP, umożliwia częstsze wprowadzanie zmian w menu, zgodnych z nowymi trendami, sezonowym zapotrzebowaniem czy w odpowiedzi na sugestie klientów.
Mimo że w planach Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego jest narazie dotarcie do polskich konsumentów, to nie rezygnuje się z tego, by polska dobra wołowina zagościła również na talerzach klientów rynku europejskiego. Jak dodaje Jerzy Wierzbicki – 80 % produkcji wołowiny z Polski wyjeżdża. W Polsce zostaje wołowina, która nie znalazła nabywców na zachodzie, co stanowi mniej niż 20 %. Chcemy, na polskim rynku, polskim konsumentom i polskim restauratorom zaproponować dobrej jakości polską wołowinę. Uważamy, że warto ją zatrzymać.
Dowiedz się więcej o programie „QMP – wołowina zawsze dobra”
QMP – wołowina zawsze dobra to trzyletnia kampania informacyjna Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej, Rzeczpospolitej Polskiej oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Jej celem jest budowanie i zwiększanie świadomości dotyczącej właściwości wołowiny QMP wśród konsumentów, przedstawicieli branży gastronomicznej, restauracyjnej oraz dystrybutorów. U podstaw kampanii leży przekonanie, iż certyfikowana wołowina jest produktem o licznych walorach kulinarnych i wysokich wartościach odżywczych, dzięki czemu może i powinna szeroko zagościć w polskiej kuchni, nie tylko jako mięso na specjalne okazje.
Platformą skupiającą w jednym miejscu informacje przydatne dla wszystkich zainteresowanych dobrą wołowiną QMP – jej dostępnością, przepisami na dania z jej wykorzystaniem oraz samą kampanią – jest strona internetowa www.kochamwolowine.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|