W ramach konkursu Arte Culinaria Italiana, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, dnia 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie, rywalizowali ze sobą jedni z najlepszych kucharzy z całej Polski. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego makaronu oraz dania głównego z rostbefu.
Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich, a byli to:
1. Restauracja Zielona Górka - Pabianice
- Dawid Pluta
- Jędrzej Lewandowski
2. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem
- Iwona Tomasiak
- Teresa Salamon
3. Restauracja Bistro Rój – Warszawa
- Przemysław Łyszkowski
- Przemysław Błaszczyk
4. Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn
- Tomasz Ptak
- Bartłomiej Gniazdowski
5. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz
- Sebastian Szynkiewicz
- Patrycja Reichm
6. Restauracja Oleska 102 – Opole
- Szymon Szlendak
- Tomasz Karoń
7. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków
- Mateusz Guzik
- Rafał Tobiasz
8. Hotel Restauracja Piano- Lublin
- Piotr Huszcz
- Paweł Gałecki
9. Restauracja Scandale Royal - Kraków
- Tobiasz Dziura
- Łukasz Niziński
10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa
- Tomasz Kowal
- Kamil Miszczyk
11. Restauracja Ed Red – Warszawa
- Bartosz Biały
- Łukasz Kostrzewski
12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana - Białystok
- Angelo Colombo
- Mateusz Nienałtowski.
Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu włoskiego makaronu, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej:
1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
3. Zygmunt Chajzer i Joanna Kruk
4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
6. Sebastian Wątroba i Amelia Wątroba.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało Jury w składzie:
- Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury),
- Angelo Serra,
- Teofilos Vafidis,
- Robert Sowa,
- Dariusz Zahorański,
- Marcin Budynek
oraz
Jury techniczne:
- Jacek Kempa,
- Piotr Sabala,
- Dariusz Ratuszniak,
- Jan Filipczyk.
Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Zadaniem w konkursie dla Gwiazd było przygotować jedno danie - makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic i dowolnych składników. Gwiazdy oceniało następujące jury degustacyjne VIP: Elżbieta Lendo – Członek Zarządu Harmony Polish Hotels, Mirosław Karolczuk – Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Monika Chojnicka – p/o Prezesa Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska – Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiedli: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadził
Paweł Pochwała, a uroczystą Galę
Zygmunt Chajzer, którą zakończył występ zespołu LP
Luigi Pagano.
Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, Jury uznało dania przygotowane przez Bartosza Białego i Łukasza Kostrzewskiego z restauracji Ed Red w Warszawie. Drugie miejsce zajęły ubiegłoroczne zwyciężczynie ACI’18 Iwona Tomasiak i Teresa Salamon z hotelu Lemon Resort & Spa z Gródka nad Dunajcem. Trzecie miejsce zdobyli Szymon Szlendak i Tomasz Karoń z restauracji Oleska 102 w Opolu.
Na podium konkursu dla Gwiazd znaleźli się:
- I miejsce- Wanda Kwietniewska i Anna Surga
- II miejsce - Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
- III miejsce - Zygmunt Chajzer i Joanna Kruk.
Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy makaronu i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.
- Z roku na rok poziom uczestników jest coraz większy. Niestety w tegorocznym konkursie były ekipy, które źle przygotowały makaron i podały go nie al dente. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, niejednokrotnie wystarczą maksymalnie 3 dobre jakościowo składniki, by powstło prawdziwe włoskie danie. Uczestnicy konkursu pokazali na talerzach swoją kreatywność i pasję. Gwiazdy również przygotowały ciekawe dania. Nasz konkurs pozwolił wyłonić jednych z najlepszych młodych polskich szefow kuchni ,a publiczności zobaczyć jak wyglada prawdziwa rywalizacja i trudna praca w gastronomii - Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.
Wielkie włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Patronat medialny nad konkursem objął portal

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom i uczestnikom Konkursu!
Oerlemans Foods Polska jako międzynarodowa grupa od lat specjalizuje się w produkcji świeżo mrożonych warzyw i owoców najwyższej jakości. Na rynku polskim istniejemy już 21 lat z zakładami produkcyjnymi w Strzelnie oraz w Siemiatyczach. Oferujemy przez cały rok kilkadziesiąt produktów i ich wariantów przeznaczonych do rynku gastronomicznego, przemysłowego i do detalu. Cechą, którą wyróżnia firmę jest drobiazgowa dbałość o każdy etap produkcji. Większość naszych produktów pochodzi z żyznych polskich upraw a wszelkie procesy technologiczne są zgodne z najwyższymi standardami światowymi. Efektem tego są warzywa i owoce o idealnych proporcjach smakowych oraz odżywczych. Klient wybierający nasze produkty ma pewność, że otrzymuje świetny, smaczny produkt w przystępnej cenie. Przez te wszystkie lata Oerlemans Foods znacznie umocnił swoją markę na rynku polskim i nie tylko, a produkty OFP zdobyły szerokie uznanie zwłaszcza w sektorze gastronomii wśród szefów kuchni Jesteśmy niezawodnym producentem i partnerem handlowym.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.