Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
14. Targi HORECA już za nami

W dniach 23 – 25 listopada odbyły się 14. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA 2006.

Oficjalne otwarcie targów zapoczątkował bankiet, który odbył się w hotelu Sheraton. Współorganizatorem przyjęcia była firma – Logos Polska. Impreza jak co roku cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i zwiedzających.

W kolejnych dniach targów odbył się Festiwal Kulinarny, w ramach którego przeprowadzone zostały dwa konkursy kulinarne: pierwszego dnia dla kucharzy pod tytułem Wegetariańska Uczta z Oerlemans, zaś w kolejnym konkursie na temat Wariacje Czekoladowe Królewskiego Miasta Krakowa wzięli udział kucharze krakowskich restauracji. Dodatkową atrakcją była prezentacja uczniów Małopolskich i Krakowskich Szkół Gastronomicznych pod hasłem Specjalność Jubileuszowa – Urodziny.

Laureaci Konkursu „Wegetariańska Uczta z Oerlemans”:

I miejsce Hotel Chopin – Małgorzata Strzelecka oraz Andrzej Musiał
II miejsce Trafunek Garmażerka – Bartłomiej Kiełtyka
III miejsce BierHalle – Dariusz Pniak i Marcin Wagner

Laureaci konkursu w kategorii „Wariacje Czekoladowe Królewskiego Miasta Krakowa”:

I miejsce Hotel Chopin – Dariusz Malczyk
II miejsce Hotel Turówka – Wojciech Dębowski
III miejsce Restauracja Pod Białym Orłem – Grzegorz Ratyński i Piotr Zając

Najlepsze danie oceniane było przez dwa zespoły – jury techniczne oraz jury degustacyjne – w skład którego wchodzili - Techniczne: Bożena Sikoń, Rafał Włudyka. Degustacyjne: Marcin Parda, Zbigniew Kurleto, Arleta Żynel, Jan Bos, Marcin Polus, Rafał Kosiński.

Przygotowane przez uczniów szkół potrawy oceniane były przez jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Bogumiła Hołysz, Marcin Parda, Marcin Polus, Rafał Włudyka, Rafał Kosiński.

Laureaci konkursu w kategorii "Specjalność Jubileuszowa - Urodziny":

I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych w Suchej Beskidzkiej
II miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie
III miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie

W pierwszym dniu targów zostały przyznane Nagrody Targów HORECA 2006 w czterech kategoriach: urządzenia gastronomiczne, wyposażenie hotelu, artykuły spożywcze dla gastronomii, napoje dla gastronomii.

Zwycięzca w kategorii urządzenie gastronomiczne - Küppersbusch Polska reprezentowana przez firmę Teka Polska – za gazowy piec konwekcyjno-parowy CPL 110/007. 130 - letnie doświadczenie firmy w branży gastronomicznej jako producenta wyposażenia kuchni dla amatorów i profesjonalistów oraz innowacyjność w rozwiązaniach technologicznych niewątpliwie miało znaczący wpływ na ostateczną decyzję jury.

Kolejnym laureatem w kategorii wyposażenie sklepu jest firma HS Partner Pro-Test S.A. - jako autor zintegrowanego systemu rezerwacji usług hotelowych. W kategorii artykuły spożywcze dla gastronomii wygrały Zakłady Tłuszczowe Bielmar Sp. z o.o. jako producent margaryny śniadaniowej w minipaku 15 g. Najlepszym napojem targów okazała się naturalna woda mineralna Ostromecko wyprodukowana przez Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej.

Najlepsze „targowe” produkty wybierała Komisja Konkursowa w składzie:

  • Zbigniew Kurleto - Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolski – Przewodniczący Komisji
  • Wiesław Jopek - Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej
  • Kurt Scheller - Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
  • Witold Bocho - Wiceprezes Małopolskiej Izby Hotelarskiej Gremium
  • Iwona Miliszkiewicz - Komisarz Targów HORECA

Podczas targów HORECA firmy wystawiające się prezentowały swoją ofertę poprzez pokazy i degustacje. Niezwykle apetycznie wyglądał czekoladowy pokaz przygotowany przez firmę Barbara Luijckx prowadzony przez Constant Michel Labarre. Firma jest wyłącznym dystrybutorem na rynku polskim produktów koncernu Barry Callebaut, na bazie których powstawały czekoladowe słodkości prezentowane w trakcie targów.

Specjaliści firmy McCain Poland na swoim stoisku oferowali dania, których głównym składnikiem były frytki. Zwiedzający mogli bez końca degustować proponowane przez nich przysmaki.

Po raz pierwszy podczas targów zorganizowany został Hotelowy Salon Ekspercki. Zaproszeni przez Instytut Rynku Hotelarskiego specjaliści branżowi oraz właściciele hoteli udzielali odpowiedzi na pytania związane z prowadzeniem inwestycji hotelowej oraz działalnością operacyjną w hotelarstwie.

Już po raz czwarty odbyły się Targi Wina ENOEXPO w Krakowie - jedyne profesjonalne w Polsce poświęcone temu trunkowi. Na zwiedzających czekały nie tylko oferty znanych producentów i importerów z całego świata, ale również można było poznać nowe marki i ewentualnie zawrzeć korzystne kontakty handlowe. Licznym prezentacjom towarzyszyły specjalne seminaria i szkolenia, które dla zainteresowanych stanowiły bogate źródło wiedzy na temat wina.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000