Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
EuroGastro 2008


W dniach 27-29 marca 2008 roku w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, odbyły się XII Międzynarodowe Targi Gastronomiczno-Hotelarskie EuroGastro. Honorowy Patronat nad imprezą objął Minister Gospodarki.

Tradycyjnie, otwarcie targów odbyło się na stoisku firmy Stalgast, która ugościła przybyłych symboliczną lampką szmpana. Urszula Potęga, prezes MTPolska, zainaugurowała imprezę.

Tegoroczną nowością targów był Pawilon Francuski. Ponad 30 firm z Francji zaprezentowało swoje produkty: wino, piwo i alkohole mocne, sery i produkty mleczarskie, mięso, wędliny, ryby i owoce morza, produkty piekarnicze i cukiernicze. Specjalny pokaz kulinarny dla zwiedzających przygotował francuski szef kuchni – Michel Labarre, ambasador Instytutu Paul Bocuse w Polsce. W przygotowaniu dań towarzyszyła mu Arleta Żynel.

Po raz siódmy najlepsi bariści mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności w konkursie SCAE Polskich Mistrzostw Barista i po raz drugi – SCAE Polskich Mistrzostw Latte Art.

Mistrzem Polski Baristów 2008 został Sławek Saran (Coffeeheaven). W czasie nieprzekraczającym 15 minut przygotował: 4 espresso, 4 cappuccino oraz 4 bezalkoholowe drinki kawowe na bazie espresso, które najbardziej przypadło do gustu wymagającemu jury.

Mistrzem Polski Latte Art został natomiast Marcin Moczydlowski (Green Coffee), który w 8 minut przygotował 6 napojów kawowych (2 espresso macchiato, 2 cappuccino i 2 drinki kawowe) i precyzyjne udekorował ich powierzchnie finezyjnymi wzorami.

Sporym zainteresowaniem zwiedzających cieszyła się wystawa witryn cukierniczych o Cukierniczy Puchar Najlepszy z Najlepszych oraz konkursu O słodką łyżeczkę w kategorii Deser na talerzu. Tematem konkursu były desery z użyciem czekolady i owoców leśnych. Dwuosobowe zespoły w czasie nie przekraczającym 90 minut miały za zadanie przygotować 6 deserów.

I miejsce zdobyły Katarzyna Szulczewska i Beata Osuchowska z Hotelu Jan III Sobieski. Deser z musu waniliowego z rozmarynem i malinami, a także z musu czekoladowego z nutą malinową, żelkami z owoców leśnych, likierem ziołowym i spodem orzechowym, najbardziej smakował jurorom.

Jak co roku podczas targów odbył się także konkurs barmański w kategorii flair. Jedenastu uczestników: ośmiu z Polski, oraz Austrii, Szwajcarii i Czech zmagało się o tytuł najlepszego. Zwyciężył Stefan Haneder.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przygotowało pokaz: Zagrajmy razem na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008. Wzięli w nich udział trenerzy i reprezentanci zespołów (reprezentacji seniorów i juniorów OSSKiC), które wystartują na olimpiadzie w Erfurcie.

Tradycyjnie już podczas uroczystej gali w hotelu Sobieski wręczone zostały nagrody.

W konkursie Ministra Gospodarki na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2008 nagrodę Grand Prix Ministra Gospodarki otrzymała Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych Kromet Sp. z o.o. Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

  • systemy komputerowe i transmisji danych: HS Partner Pro-Test S.A., nagrodzony produkt: ProBANN Program Bankietowo-Konferencyjny
  • urządzenia techniczne i meble dla zaplecza kuchennego: Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych Kromet Sp. z o.o., nagrodzony produkt: blok termiczny typu 000.BT-1 do obróbki żywności
  • sprzęt, akcesoria dla kawiarni: Zakład Elektromechaniki Chłodniczej Igloo, nagrodzony produkt: chłodnicza witryna cukiernicza Jamajka
  • wyposażenie wnętrza hotelowego: Fabryka Dywanów Agnella S.A., nagrodzony produkt: kolekcja wykładzin w liniach kolorystycznych: Creation, Impulse, Natural
  • żywność i napoje: Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem, nagrodzony produkt: Majonez Kielecki
  • sprzęt, akcesoria, surowce dla cukiernictwa: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu, nagrodzony produkt: Ser Twarogowy Sernikowy

Ponadto MT Polska wybrały najlepsze produkty spośród oferty zgłoszonej do Konkursu o Nagrodę Ministra Gospodarki w poszczególnych kategoriach:

  • systemy komputerowe i transmisji danych: system i środowisko informatyczne dla restauracji i sieci restauracji Inteligentna Restauracja – produkt firmy LSI Software S.A.
  • akcesoria dla gastronomii: obrusy i serwetki restauracyjne Romance– produkt Biura Handlowego Greno Blatsios loannis
  • urządzenia techniczne i meble dla zaplecza kuchennego: urządzenie Rational SelfCooking Center® - produkt firmy Rational Sp. z o.o.
  • sprzęt, akcesoria dla kawiarni: zmywarka podblatowa do naczyń szklanych GS 202 ReTemp – produkt firmy Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
  • wyposażenie wnętrza hotelowego: drzwi wewnętrzne Tre Lune – produkt firmy Villa Glass Studio Sp. z o.o.
  • żywność i napoje: chleb Siła Serca zawierający skwarem z amarantusa i z antyutleniaczem z aronii – produkt Grupy Gospodarczej Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii Sp. z o.o.
  • sprzęt, akcesoria, surowce dla cukiernictwa: Glacage chocolate – gotowa polewa czekoladowa – product firmy Unifine Food & Baker Ingredients

Dodatkowo zostało przyznane wyróżnienie za Simplé Gelato System – lody firmy Fabbri firmie Ambasador 92 Sp. j.

Laureatami w konkursie dziennikarzy i MT Polska na najbardziej oryginalne i profesjonalne stoisko targowe w poszczególnych kategoriach zostali:

  • urządzenia dla gastronomii: Dora Metal Sp. z o.o.
  • żywność i napoje: Dilmah
  • wyposażenie baru: Caffe Mauro
  • wyposażenie hotelu: F.P.H. Witek’s
  • Sweet & Bake: Barry Callebaut Polska Sp. z o.o.

Jury przyznało także wyróżnienia:

  • Pawilon Francuski
  • Cream Sp. z o.o.
  • Pre Gel Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000