W dniach 27-29 marca 2008 roku w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, odbyły się XII Międzynarodowe Targi Gastronomiczno-Hotelarskie EuroGastro. Honorowy Patronat nad imprezą objął Minister Gospodarki.
Tradycyjnie, otwarcie targów odbyło się na stoisku firmy Stalgast, która ugościła przybyłych symboliczną lampką szmpana. Urszula Potęga, prezes MTPolska, zainaugurowała imprezę.
Tegoroczną nowością targów był Pawilon Francuski. Ponad 30 firm z Francji zaprezentowało swoje produkty: wino, piwo i alkohole mocne, sery i produkty mleczarskie, mięso, wędliny, ryby i owoce morza, produkty piekarnicze i cukiernicze. Specjalny pokaz kulinarny dla zwiedzających przygotował francuski szef kuchni – Michel Labarre, ambasador Instytutu Paul Bocuse w Polsce. W przygotowaniu dań towarzyszyła mu Arleta Żynel.
Po raz siódmy najlepsi bariści mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności w konkursie SCAE Polskich Mistrzostw Barista i po raz drugi – SCAE Polskich Mistrzostw Latte Art.
Mistrzem Polski Baristów 2008 został Sławek Saran (Coffeeheaven). W czasie nieprzekraczającym 15 minut przygotował: 4 espresso, 4 cappuccino oraz 4 bezalkoholowe drinki kawowe na bazie espresso, które najbardziej przypadło do gustu wymagającemu jury.
Mistrzem Polski Latte Art został natomiast Marcin Moczydlowski (Green Coffee), który w 8 minut przygotował 6 napojów kawowych (2 espresso macchiato, 2 cappuccino i 2 drinki kawowe) i precyzyjne udekorował ich powierzchnie finezyjnymi wzorami.
Sporym zainteresowaniem zwiedzających cieszyła się wystawa witryn cukierniczych o Cukierniczy Puchar Najlepszy z Najlepszych oraz konkursu O słodką łyżeczkę w kategorii Deser na talerzu. Tematem konkursu były desery z użyciem czekolady i owoców leśnych. Dwuosobowe zespoły w czasie nie przekraczającym 90 minut miały za zadanie przygotować 6 deserów.
I miejsce zdobyły Katarzyna Szulczewska i Beata Osuchowska z Hotelu Jan III Sobieski. Deser z musu waniliowego z rozmarynem i malinami, a także z musu czekoladowego z nutą malinową, żelkami z owoców leśnych, likierem ziołowym i spodem orzechowym, najbardziej smakował jurorom.
Jak co roku podczas targów odbył się także konkurs barmański w kategorii flair. Jedenastu uczestników: ośmiu z Polski, oraz Austrii, Szwajcarii i Czech zmagało się o tytuł najlepszego. Zwyciężył Stefan Haneder.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przygotowało pokaz: Zagrajmy razem na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008. Wzięli w nich udział trenerzy i reprezentanci zespołów (reprezentacji seniorów i juniorów OSSKiC), które wystartują na olimpiadzie w Erfurcie.
Tradycyjnie już podczas uroczystej gali w hotelu Sobieski wręczone zostały nagrody.
W konkursie Ministra Gospodarki na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2008 nagrodę Grand Prix Ministra Gospodarki otrzymała Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych Kromet Sp. z o.o. Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
- systemy komputerowe i transmisji danych: HS Partner Pro-Test S.A., nagrodzony produkt: ProBANN Program Bankietowo-Konferencyjny
- urządzenia techniczne i meble dla zaplecza kuchennego: Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych Kromet Sp. z o.o., nagrodzony produkt: blok termiczny typu 000.BT-1 do obróbki żywności
- sprzęt, akcesoria dla kawiarni: Zakład Elektromechaniki Chłodniczej Igloo, nagrodzony produkt: chłodnicza witryna cukiernicza Jamajka
- wyposażenie wnętrza hotelowego: Fabryka Dywanów Agnella S.A., nagrodzony produkt: kolekcja wykładzin w liniach kolorystycznych: Creation, Impulse, Natural
- żywność i napoje: Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem, nagrodzony produkt: Majonez Kielecki
- sprzęt, akcesoria, surowce dla cukiernictwa: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu, nagrodzony produkt: Ser Twarogowy Sernikowy
Ponadto MT Polska wybrały najlepsze produkty spośród oferty zgłoszonej do Konkursu o Nagrodę Ministra Gospodarki w poszczególnych kategoriach:
- systemy komputerowe i transmisji danych: system i środowisko informatyczne dla restauracji i sieci restauracji Inteligentna Restauracja – produkt firmy LSI Software S.A.
- akcesoria dla gastronomii: obrusy i serwetki restauracyjne Romance– produkt Biura Handlowego Greno Blatsios loannis
- urządzenia techniczne i meble dla zaplecza kuchennego: urządzenie Rational SelfCooking Center® - produkt firmy Rational Sp. z o.o.
- sprzęt, akcesoria dla kawiarni: zmywarka podblatowa do naczyń szklanych GS 202 ReTemp – produkt firmy Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
- wyposażenie wnętrza hotelowego: drzwi wewnętrzne Tre Lune – produkt firmy Villa Glass Studio Sp. z o.o.
- żywność i napoje: chleb Siła Serca zawierający skwarem z amarantusa i z antyutleniaczem z aronii – produkt Grupy Gospodarczej Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii Sp. z o.o.
- sprzęt, akcesoria, surowce dla cukiernictwa: Glacage chocolate – gotowa polewa czekoladowa – product firmy Unifine Food & Baker Ingredients
Dodatkowo zostało przyznane wyróżnienie za Simplé Gelato System – lody firmy Fabbri firmie Ambasador 92 Sp. j.
Laureatami w konkursie dziennikarzy i MT Polska na najbardziej oryginalne i profesjonalne stoisko targowe w poszczególnych kategoriach zostali:
- urządzenia dla gastronomii: Dora Metal Sp. z o.o.
- żywność i napoje: Dilmah
- wyposażenie baru: Caffe Mauro
- wyposażenie hotelu: F.P.H. Witek’s
- Sweet & Bake: Barry Callebaut Polska Sp. z o.o.
Jury przyznało także wyróżnienia:
- Pawilon Francuski
- Cream Sp. z o.o.
- Pre Gel Polska
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.