Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Tur-Gastro-Hotel we Władysławowie

Zobaczcie państwo:
Tur-Gastro-Hotel we Władysławowie
Kulinarna Gala
Polędwiczka wieprzowa aromatyzowana ziołami Oerlemans
Krewetka zawijana w plaster polędwicy

W dniach 5-7 marca 2008 roku we Władysławowie odbyła się 60 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Targi  objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Władysławowo. 

Była to już trzecia edycja targów TGH we Władysławowie. Swoją ofertę handlową zaprezentowali producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.

Targi TGH to nie tylko prezentowana oferta produktów i usług, to także szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom: konkursów, pokazów, degustacji. Dodatkową atrakcją była możliwość czynnego udziału w pokazach Carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.

Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.

Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deseru. Podczas konkursu zaprezentowane zostały przygotowane wcześniej przez kucharzy i przyniesione już w gotowej postaci na halę targową desery, które jury oceniało przede wszystkim pod względem estetycznym. W konkursie swoje dzieła zaprezentowało 9 zespołów.

Jury pierwsze miejsce przyznało Jerzemu Marszałkowi i Andrzejowi Keidrowskiemu z Hotelu Łeba za prezentację deseru Tort Royal, drugie miejsce zdobył Wiesław Miotk z Hotelu Victoria w Bolszewie, który zaprezentował deser Torcik YIN-YANG z delikatną nutą sosu truskawkowego na dryfującej tratwie. Trzecie miejsce jury przyznało Rafałowi Kwidzinskiemu i Marcinowi Margielskiemu z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku za prezentację deseru Mus cytrusowy serwowany z plasterkami truskawek pod karmelem z aromatycznym sosem miętowym.

Drugiego i trzeciego dnia targów można było wziąć udział w pokazie carvingu prezentowanym przez Akademię Carvingu Bornera. Rzeźbienie w owocach i warzywach ma coraz więcej zwolenników, stąd pokazy cieszyły sie sporym zainteresowaniem. Podobnie rzecz miała się z warsztatami "Sztuki nakrywania do stołu i obsługi konsumenta", które prowadził Wiesław Jurczyk z Hotelu Orbis Wrocław.

Trzeci dzień targów poświęcony został szkołom gastronomiczno-hotelarskim. Młodzi adepci rywalizowali w trzech konkursach - Kulinarna Gala, Prezentacja Jednego Talerza oraz Aranżacja Stołu Okolicznościowego.

W najbardziej prestiżowym konkursie, Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans  w kategorii juniorzy, jury pierwsze miejsce przyznało Krzysztofowi Dygusiowi i Agnieszce Lutkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku za przygotowanie przystawki Sałatka z karkówki i grillowanych warzyw oraz dania głównego Polędwiczki wieprzowe ze szparagami z sosem z pora i kukurydzy, puree z warzyw.

Drugie miejsce przypadło w udziale Janinie Borkowskiej i Franciszkowi Ceynowa z Powiatowego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pucku za Torcik z pstrąga marynowany w sosie sojowym z farszem twarogowo-szafranowym oraz Polędwiczkę wieprzową faszerowaną kozim serem z cukinią na ratatouille warzywnym w sosie z owoców lasu.

Drugą okazją do zastosowania w praktyce swych uczniowskich umiejętności był konkurs Prezentacja Jednego Talerza, w którym udział wzięło 5 zespołów. Pierwsze miejsce zdobył Michał Kass z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie za prezentację deseru Wielkanocna inspiracja.

W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego uczniowie mogli popisać się kreatywnością przy dekorowaniu stołów. Każda z drużyn miała za zadanie przygotowania nakrycia do Stołu Wielkanocnego. Swoje umiejętności zaprezentowało 5 zespołów. Jury, pierwsze miejsce przyznało zespołowi ze szkoły w Kłaninie w składzie: Teresa Dawidowska, Weronika Drafa i Łukasz Dudek.

Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Tur-Gastro-Hotel firma INEXPO zaprasza do Mikołajek w dniach 16-18 kwietnia. 61-sza edycja targów Tur-Gastro-Hotel a ósma w Mikołajkach odbędzie się w Hali Sportowej przy Szkole Podstawowej na ul. Jana Pawła II 1.

Kalendarz imprez targowych Tur-Gastro-Hotel na cały rok 2008 można znaleźć na stronie www.tgh.pl.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000