W dniach 5-7 marca 2008 roku we Władysławowie odbyła się 60 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Targi objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Władysławowo.
Była to już trzecia edycja targów TGH we Władysławowie. Swoją ofertę handlową zaprezentowali producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
Targi TGH to nie tylko prezentowana oferta produktów i usług, to także szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom: konkursów, pokazów, degustacji. Dodatkową atrakcją była możliwość czynnego udziału w pokazach Carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.
Pierwszego dnia odbył się m.in. konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans.
Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza Wariacje na temat deseru. Podczas konkursu zaprezentowane zostały przygotowane wcześniej przez kucharzy i przyniesione już w gotowej postaci na halę targową desery, które jury oceniało przede wszystkim pod względem estetycznym. W konkursie swoje dzieła zaprezentowało 9 zespołów.
Jury pierwsze miejsce przyznało Jerzemu Marszałkowi i Andrzejowi Keidrowskiemu z Hotelu Łeba za prezentację deseru Tort Royal, drugie miejsce zdobył Wiesław Miotk z Hotelu Victoria w Bolszewie, który zaprezentował deser Torcik YIN-YANG z delikatną nutą sosu truskawkowego na dryfującej tratwie. Trzecie miejsce jury przyznało Rafałowi Kwidzinskiemu i Marcinowi Margielskiemu z Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku za prezentację deseru Mus cytrusowy serwowany z plasterkami truskawek pod karmelem z aromatycznym sosem miętowym.
Drugiego i trzeciego dnia targów można było wziąć udział w pokazie carvingu prezentowanym przez Akademię Carvingu Bornera. Rzeźbienie w owocach i warzywach ma coraz więcej zwolenników, stąd pokazy cieszyły sie sporym zainteresowaniem. Podobnie rzecz miała się z warsztatami "Sztuki nakrywania do stołu i obsługi konsumenta", które prowadził Wiesław Jurczyk z Hotelu Orbis Wrocław.
Trzeci dzień targów poświęcony został szkołom gastronomiczno-hotelarskim. Młodzi adepci rywalizowali w trzech konkursach - Kulinarna Gala, Prezentacja Jednego Talerza oraz Aranżacja Stołu Okolicznościowego.
W najbardziej prestiżowym konkursie, Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wariacje na temat polskiej wieprzowiny z dodatkiem warzyw mrożonych Oerlemans w kategorii juniorzy, jury pierwsze miejsce przyznało Krzysztofowi Dygusiowi i Agnieszce Lutkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku za przygotowanie przystawki Sałatka z karkówki i grillowanych warzyw oraz dania głównego Polędwiczki wieprzowe ze szparagami z sosem z pora i kukurydzy, puree z warzyw.
Drugie miejsce przypadło w udziale Janinie Borkowskiej i Franciszkowi Ceynowa z Powiatowego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pucku za Torcik z pstrąga marynowany w sosie sojowym z farszem twarogowo-szafranowym oraz Polędwiczkę wieprzową faszerowaną kozim serem z cukinią na ratatouille warzywnym w sosie z owoców lasu.
Drugą okazją do zastosowania w praktyce swych uczniowskich umiejętności był konkurs Prezentacja Jednego Talerza, w którym udział wzięło 5 zespołów. Pierwsze miejsce zdobył Michał Kass z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w Kłaninie za prezentację deseru Wielkanocna inspiracja.
W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego uczniowie mogli popisać się kreatywnością przy dekorowaniu stołów. Każda z drużyn miała za zadanie przygotowania nakrycia do Stołu Wielkanocnego. Swoje umiejętności zaprezentowało 5 zespołów. Jury, pierwsze miejsce przyznało zespołowi ze szkoły w Kłaninie w składzie: Teresa Dawidowska, Weronika Drafa i Łukasz Dudek.
Na kolejne spotkania w gronie profesjonalistów w ramach Tur-Gastro-Hotel firma INEXPO zaprasza do Mikołajek w dniach 16-18 kwietnia. 61-sza edycja targów Tur-Gastro-Hotel a ósma w Mikołajkach odbędzie się w Hali Sportowej przy Szkole Podstawowej na ul. Jana Pawła II 1.
Kalendarz imprez targowych Tur-Gastro-Hotel na cały rok 2008 można znaleźć na stronie www.tgh.pl.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.