Warszawa, 21-22 marca 2002
Targi Eurogastro obfitowały w wydarzenia kulinarne. Wiele stoisk przeprowadzało pokazy dla wystawców i zwiedzających zapraszając ich jednocześnie do degustacji przyrządzonych potraw. Największe jednak wydarzenie to Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego, który był zarazem eliminacją do Kulinarnego Pucharu Polski.
Konkurs zorganizowany został przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Odbył się on w sali Mikołajskiej Pałacu Kultury i Nauki i trwał dwa dni, 21-22 marca. Do udziału w Mistrzostwach Polski OSSKiC w przygotowywaniu potraw z polskich ryb zgłosiło się 9 drużyn. Zadaniem każdej z nich było przygotowanie 20 przystawek oraz 20 dań głównych mając do dyspozycji 2,5 godziny czasu.
Dania podlegały ocenie zarówno Jury Degustacyjnego jak i Jury Technicznego, którym to przewodniczył Tadeusz Matysiak.
W składzie Jury Technicznego znaleźli się: - Stefan Birek
- Krzysztof Brożek
Jury Degustacyjne stanowili: - Piotr Getner
- Marcin Ciemielewski
- Leszek Hampel
- Waldemar Hołówka
- Jacek Kempa
- Zbigniew Kurleto
- Jacek Roszak
- Jacek Skitek
Uczestniczące drużyny to:- Hotel Park Plaza – Wrocław
- Hotel Forum – Warszawa
- LOT Catering
- Klub Pracowników Nauki Szczecin
- Hotel Europejski
- Dolnośląskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
- Novotel Poznań Centrum
- Restauracja Pompejańska – Wierzynek
- Hotel Mercure Gdańsk
Zaszczyt ogłoszenia wyników konkursu przypadł Grzegorzowi Kazubskiemu. Zwycięzcami okazała się być drużyna z hotelu Park Plaza z Wrocławia w składzie Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski. Potrawa przez nich przygotowana to rybna wieża ze szczupaka i małży wędzonych oraz torcik z sandacza. Nagrodą dla nich za zajęcie pierwszego miejsca był tygodniowy pobyt w ciepłych krajach.
 | Zwycięzcy konkursu - Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski |
Drugie miejsce zajęli kucharze restauracji Pompejańskiej - Wierzynek: Marek Bik oraz Krzysztof Jaśko za przygotowanie szczupaka w cieście francuskim oraz sandacza w estragonie i karmelu. Tatar z pstrąga wędzonego i rolada z karpia i sandacza zapewniły trzecie miejsce Leonowi Gruszczyńskiemu oraz Teresie Chaickiej z warszawskiego hotelu Forum.
Wręczenia brązowych medali i dyplomów okolicznościowych pozostałym drużynom dokonał przewodniczący Jury Tadeusz Matysiak.
Po ogłoszeniu wyników konkursu dwaj jurorzy: Krzysztof Brożek i Tadeusz Matysiak otrzymali z rąk Grzegorza Kazubskiego medale okolicznościowe za starania, jakie poczynili aby utrzymać konkurs na wysokim poziomie.
 | Krzysztof Brożek i Tadeusz Matysiak nagrodzeni medalami okolicznościowymi |
|