Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
13.05.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego
Warszawa, 21-22 marca 2002

Targi Eurogastro obfitowały w wydarzenia kulinarne. Wiele stoisk przeprowadzało pokazy dla wystawców i zwiedzających zapraszając ich jednocześnie do degustacji przyrządzonych potraw. Największe jednak wydarzenie to Pokaz Kulinarny im. Andrzeja Białkowskiego, który był zarazem eliminacją do Kulinarnego Pucharu Polski.

Konkurs zorganizowany został przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Odbył się on w sali Mikołajskiej Pałacu Kultury i Nauki i trwał dwa dni, 21-22 marca. Do udziału w Mistrzostwach Polski OSSKiC w przygotowywaniu potraw z polskich ryb zgłosiło się 9 drużyn. Zadaniem każdej z nich było przygotowanie 20 przystawek oraz 20 dań głównych mając do dyspozycji 2,5 godziny czasu.

Dania podlegały ocenie zarówno Jury Degustacyjnego jak i Jury Technicznego, którym to przewodniczył Tadeusz Matysiak.
W składzie Jury Technicznego znaleźli się:

  1. Stefan Birek
  2. Krzysztof Brożek


Jury Degustacyjne stanowili:

  1. Piotr Getner
  2. Marcin Ciemielewski
  3. Leszek Hampel
  4. Waldemar Hołówka
  5. Jacek Kempa
  6. Zbigniew Kurleto
  7. Jacek Roszak
  8. Jacek Skitek

Uczestniczące drużyny to:
  • Hotel Park Plaza – Wrocław
  • Hotel Forum – Warszawa
  • LOT Catering
  • Klub Pracowników Nauki Szczecin
  • Hotel Europejski
  • Dolnośląskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
  • Novotel Poznań Centrum
  • Restauracja Pompejańska – Wierzynek
  • Hotel Mercure Gdańsk

Zaszczyt ogłoszenia wyników konkursu przypadł Grzegorzowi Kazubskiemu. Zwycięzcami okazała się być drużyna z hotelu Park Plaza z Wrocławia w składzie Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski. Potrawa przez nich przygotowana to rybna wieża ze szczupaka i małży wędzonych oraz torcik z sandacza. Nagrodą dla nich za zajęcie pierwszego miejsca był tygodniowy pobyt w ciepłych krajach.

Zwycięzcy konkursu - Marcin Danel i Mateusz Tomaszewski


Drugie miejsce zajęli kucharze restauracji Pompejańskiej - Wierzynek: Marek Bik oraz Krzysztof Jaśko za przygotowanie szczupaka w cieście francuskim oraz sandacza w estragonie i karmelu. Tatar z pstrąga wędzonego i rolada z karpia i sandacza zapewniły trzecie miejsce Leonowi Gruszczyńskiemu oraz Teresie Chaickiej z warszawskiego hotelu Forum.

Wręczenia brązowych medali i dyplomów okolicznościowych pozostałym drużynom dokonał przewodniczący Jury Tadeusz Matysiak.

Po ogłoszeniu wyników konkursu dwaj jurorzy: Krzysztof Brożek i Tadeusz Matysiak otrzymali z rąk Grzegorza Kazubskiego medale okolicznościowe za starania, jakie poczynili aby utrzymać konkurs na wysokim poziomie.

Krzysztof Brożek i Tadeusz Matysiak nagrodzeni medalami okolicznościowymi
 


"gratulacje!!!"
(20.04.2002 - 16:53)  (MISIEK)
"konkurs"
(18.05.2002 - 21:00)  (J.Domagała)
"odpowiedz na konkurs"
(27.11.2002 - 21:36)  (adam)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000