W dniach 24 – 27 października 2007 roku wszyscy zainteresowani branżą gastronomiczno – hotelarską mogli spotkać się w jednym miejscu i czasie. Targi Gastro-Invest-Hotel z roku na rok stają się coraz bardziej prestiżową imprezą, na której warto być.

Przez cztery dni na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich można było dowiedzieć się jakie trendy będą obowiązywały w najbliższym czasie, co nowego pojawiło się na rynku lub czym zachwycić gościa hotelowego. W tym roku zwiedzający mogli zapoznać się z ofertą ponad 120 wystawców.
Pierwszego dnia, wieczorem podczas uroczystej gali zostały wręczone nagrody Acanthus Aureus targów Gastro-Invest-Hotel. Laureatami tegorocznej edycji zostali: Hercules Trading, Poznań; Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe Krak Andrzej Rakowski, Poznań; Grupa wystawców: Hotel Form Design Fabryka Dywanów Agnella, Meblotap, Centrum Tapet Obiektowych, Aniro.

Po raz pierwszy odbył się konkurs o Złoty Medal targów Gastro-Invest-Hotel, który otrzymał produkt o najwyższej jakości
i wyjątkowych walorach użytkowych.
Jury pod przewodnictwem prof. zw. dr hab. Władysława Włodzimierza Gawrockiego wyróżniło średniozmineralizowaną naturalną wodę mineralną STAROPOLANKA gazowaną w opakowaniu 0,30 l szklanym zwrotnym - Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A., Polanica Zdrój.
W piątek największym zainteresowaniem cieszyły się konkursy barmańskie: Gastro - Invest Flair Competition oraz klasyczny Fruits Cocktail Competition. Publiczność, która tłumnie oblegała scenę czujnie śledziła każdy pokaz, nagradzając brawami najlepsze wystąpienia.
Mistrzem w przyrządzaniu drinków w kategorii Flair okazał się Tomasz Hadryś, Piła. W równie ciekawy sposób zaprezentował swoje barmańskie umiejętności Bartłomiej Baranowski, Zielona Góra. Na trzecim miejscu znalazł się Marcin Dąbek, Kraków.

Zwycięzcą w konkursie klasycznym został Grzegorz Szumski, Szczecin. Drugie miejsce wywalczyła Marta Springer, Piła. Trzecie miejsce jury przyznało Justynie Caban-Klag, Piła.
Sporych wrażeń dostarczył pokaz zorganizowany przez firmę Team Polska. Na scenie Łukasz Konik prezentował zastosowanie grilla halogenowego wykorzystując metody kuchni molekularnej. Chętni mogli spróbować jak smakuje liść bazylii ugotowany w ciekłym azocie i innych smakołyków przyrządzonych w równie oryginalny sposób.
Swoją ofertę przedstawiła firma Gastrotechnik - dystrybutor profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Największym zainteresowaniem cieszyła się polerka do sztućcy, której zastosowanie można było sprawdzić na targach.
Przez cały czas trwania targów można był zasmakować dań, serwowanych w Greckiej Tawernie, której gospodarzem był Theofilos Vafidis. Zaś na smakoszy polskiej kuchni czekały karczmy Trzy Regiony oraz Karczma Pomorska.
Już za rok kolejna edycja Gastro-Invest-Hotel 2008. Zapraszamy!
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|