17 września 2007 roku w Poznaniu odbyły się I Mistrzostwa Polski Cukierników w Kategorii Desery. Impreza zorganizowana została przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz firmę Unifine F&BI GmbH.

Ekipy prezentowały swoje trzy prace: deser na talerzu, deser lodowy oraz torcik deserowy. Zawodnicy - reprezentanci najlepszych polskich hoteli, restauracji i cukierni walczyli o miejsca na podium i atrakcyjne nagrody.
Pracy cukierników bacznie przyglądało się jury w składzie:
- Bożena Sikoń – Hotel Jan III Sobieski
- Jan Willem Jansen – członek holenderskiej drużyny narodowej cukierników
- Adam Sowa – cukiernia Sowa
- Dariusz Struciński – Hotel Anders
- Janusz Profus – Cadbury Wedel
W ocenie ogólnej braliśmy pod uwagę smak, aranżację oraz oczywiście profesjonalne przygotowanie do pracy. Temat konkursu – czyli inspiracja dalekim wschodem sprawił, iż cukiernicy sięgnąć musieli po mało stosowane do tej pory rozwiązania. Pojawił się m.in. papier sojowy i ryż – mówi Bożena Sikoń, przewodnicząca jury.

Zwyciężyli: Izabela Berendt i Robert Masełkowski - Cukiernia Angelika - Debrzno. Podniebienia jury podbili deserami: Zapomniany horyzont, Changa oraz Deser Dynastii Hirohito. Zwycięzcy otrzymali 4.000 PLN oraz miksery KitchenAid ufundowane przez VivaMix oraz miksery Robot Coupe.
Wystąpiliśmy razem pierwszy raz. Wygrana jest dla nas sporym zaskoczeniem. Na co dzień pracujemy w cukierni – nie mamy więc takiej styczności z deserami jak ekipy hotelowe - mówi Izabela Berendt. Do konkursu przygotowywaliśmy się przez dwa tygodnie, codziennie staraliśmy się 2 razy zrobić desery, które zaprezentowaliśmy na Mistrzostwach – dodaje Robert Masełkowski.
Drugie miejsce zajęli: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Kachlicki - Grodzisk Wielkopolski. Zaserwowali desery: Pocałunek gejszy oraz Lodowe origami. W nagrodę otrzymali czek w wysokości 3.000 PLN oraz nagrody od sponsorów.
Laureatami trzeciego miejsca zostali Tomasz Deker i Michał Wiśniewski z Hotelu Haffner - Sopot. Przygotowali desery: Ostatni mandaryn oraz Księżycowy Kwiat Lotosu. Ekipa otrzymała 2.000 PLN i upominki od sponsorów.

Do konkursowych zmagań przystąpili również:
- Mirosław Koś, Zbigniew Koźlik – Hotel Park Plaza – Wrocław
- Wojciech Dębowski, Małgorzata Przetaczek - Hotel Turówka – Wieliczka
- Marcin Michalski, Michał Kmicic-Skrzyński – Hotel Mazurkas Best Western – Ożarów Mazowiecki
- Szymon Bujalski, Deny Nakano – Cukiernia Dybalski – Łódź
Impreza – jak powiedział Filip Kwiatkowski - Unifine F&BI GmbH – odbywać będzie się corocznie. Nazwaliśmy tę edycję I Mistrzostwami, więc naturalnie odbędą się następne. Poza formą konkursową prowadzimy również szkolenia w Polsce i zagranicą. Chcemy w ten sposób przyczynić się do rozwoju polskiego cukiernictwa - zapewnia.
Mistrzostwa cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających targi gości. Prowadzący imprezę Karol Okrasa rozdawał wśród najwierniejszej publiczności bajeczne, konkursowe desery.
Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|