Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Mistrzostwa Polski Cukierników w Kategorii Desery

Zobaczcie państwo:
Polagra Food 2007
Mistrzostwa Polski Cukierników

17 września 2007 roku w Poznaniu odbyły się I Mistrzostwa Polski Cukierników w Kategorii Desery. Impreza zorganizowana została przez Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz firmę Unifine F&BI GmbH.

Ekipy prezentowały swoje trzy prace: deser na talerzu, deser lodowy oraz torcik deserowy. Zawodnicy - reprezentanci najlepszych polskich hoteli, restauracji i cukierni walczyli o miejsca na podium i atrakcyjne nagrody.

Pracy cukierników bacznie przyglądało się jury w składzie:

  • Bożena Sikoń – Hotel Jan III Sobieski
  • Jan Willem Jansen – członek holenderskiej drużyny narodowej cukierników
  • Adam Sowa – cukiernia Sowa
  • Dariusz Struciński – Hotel Anders
  • Janusz Profus – Cadbury Wedel

W ocenie ogólnej braliśmy pod uwagę smak, aranżację oraz oczywiście profesjonalne przygotowanie do pracy. Temat konkursu – czyli inspiracja dalekim wschodem sprawił, iż cukiernicy sięgnąć musieli po mało stosowane do tej pory rozwiązania. Pojawił się m.in. papier sojowy i ryż – mówi Bożena Sikoń, przewodnicząca jury.

Zwyciężyli: Izabela Berendt i Robert Masełkowski - Cukiernia Angelika - Debrzno. Podniebienia jury podbili deserami: Zapomniany horyzont, Changa oraz Deser Dynastii Hirohito. Zwycięzcy otrzymali 4.000 PLN oraz miksery KitchenAid ufundowane przez VivaMix oraz miksery Robot Coupe.

Wystąpiliśmy razem pierwszy raz. Wygrana jest dla nas sporym zaskoczeniem. Na co dzień pracujemy w cukierni – nie mamy więc takiej styczności z deserami jak ekipy hotelowe - mówi Izabela Berendt. Do konkursu przygotowywaliśmy się przez dwa tygodnie, codziennie staraliśmy się 2 razy zrobić desery, które zaprezentowaliśmy na Mistrzostwach – dodaje Robert Masełkowski.

Drugie miejsce zajęli: Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak z Cukierni Kachlicki - Grodzisk Wielkopolski. Zaserwowali desery: Pocałunek gejszy oraz Lodowe origami. W nagrodę otrzymali czek w wysokości 3.000 PLN oraz nagrody od sponsorów.

Laureatami trzeciego miejsca zostali Tomasz Deker i Michał Wiśniewski z Hotelu Haffner - Sopot. Przygotowali desery: Ostatni mandaryn oraz Księżycowy Kwiat Lotosu. Ekipa otrzymała 2.000 PLN i upominki od sponsorów.

Do konkursowych zmagań przystąpili również:

  • Mirosław Koś, Zbigniew Koźlik – Hotel Park Plaza – Wrocław
  • Wojciech Dębowski, Małgorzata Przetaczek - Hotel Turówka – Wieliczka
  • Marcin Michalski, Michał Kmicic-Skrzyński – Hotel Mazurkas Best Western – Ożarów Mazowiecki
  • Szymon Bujalski, Deny Nakano – Cukiernia Dybalski – Łódź

Impreza – jak powiedział Filip Kwiatkowski - Unifine F&BI GmbH – odbywać będzie się corocznie. Nazwaliśmy tę edycję I Mistrzostwami, więc naturalnie odbędą się następne. Poza formą konkursową prowadzimy również szkolenia w Polsce i zagranicą. Chcemy w ten sposób przyczynić się do rozwoju polskiego cukiernictwa - zapewnia.

Mistrzostwa cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających targi gości. Prowadzący imprezę Karol Okrasa rozdawał wśród najwierniejszej publiczności bajeczne, konkursowe desery.

Magdalena Gorczyca – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"zdjęcia deserów"
(19.09.2007 - 08:10)  (Magda)
"zdjecia deserow - magda"
(19.09.2007 - 16:37)  (Obserwator z boku)
"gratulacje"
(19.09.2007 - 14:11)  (Dariusz Strucinski)
"wrażenia"
(19.09.2007 - 16:34)  (Obserwator z boku)
"do Obserwatora z boku"
(21.09.2007 - 15:56)  (Magda)
"co ma piernik do..."
(22.09.2007 - 18:36)  (Obserwator z boku)
"Podziękowania"
(24.09.2007 - 14:23)  (Filip Kwiatkowski Unifine F&BI...)
"do obserwatora z boku "
(26.09.2007 - 08:41)  (Magda)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000