W dniach 7-9 marca 2007 roku po raz drugi we Władysławowie, w Hali Sportowej przy Zespole Szkół nr 1 odbyła się 54 edycja targów z cyklu Tur-Gastro-Hotel. Swoją ofertę zaprezentowało 40 firm z kraju i z zagranicy.
Targi Tur-Gastro-Hotel objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Władysławowo jak również: Ministerstwa Gospodarki, Polskiej Izby Turystyki, Polskiej Organizacji Turystycznej, Dziennika Bałtyckiego. Uroczystego otwarcia targów dokonała Sekretarz Miasta Władysławowa Pani Grażyna Koprowska.
Wśród wystawców, którzy przedstawili swoją ofertę handlową znaleźli się producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
Prezentacji produktów i usług towarzyszą atrakcyjne imprezy, podczas których uczestnicy targów mają możliwość zdobycia ciekawej wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności związanych z kulinariami.

Pierwszego dnia odbyły się dwa konkursy Wegetariańska Uczta z Oerlemans oraz Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro Wariacje na temat deseru. Uczestnicy zmagań prezentują przygotowany wcześniej we własnym zakresie deser. Jury ocenia przede wszystkim estetykę konkursowego dania. Pięć ekip przyrządziło łącznie 8 deserów.
Zwycięzcy Wariacji na temat deseru:
- I miejsce - Rafałow Kwidzinski i Piotr Kolny z Restauracji Lula w Sopocie, za prezentację deseru Gruszki nadziewane na kremie karmelowym
- II miejsce - Dawid Sarna - Szef Kuchni Restauracji Bursztynia 33 w Pucku, który zaprezentował deser Korzenny krem z galaretką bazyliową i sosem czekoladowym uwięzionym w karmelu
- III miejsce - Jerzy Marszałek i Andrzej Keidrowski z Hotelu Łeba w Łebie, za prezentację deseru Sernik cynamonowo-miodowy z musem truskawkowym
Kolejny dzień targów również nie był pozbawiony atrakcji – tradycyjnie odbyły się pokazy barmańskie w wykonaniu dwukrotnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin - Krzysztofa Drabika.
Z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów w branży gastronomicznej i nie tylko w trakcie trwania trzeciego dnia odbyły się trzy konkursy - Kulinarna Gala – Wegetariańska Uczta z Oerlemans, Prezentacja Jednego Talerza oraz Aranżacja Stołu Okolicznościowego. Uczestnikami kulinarnych zmagań są uczniowie szkół gastronomiczno-hotelarskich.
W kategorii juniorzy zwycięzcami Wegetariańskiej Uczty z Oerlemans zostali Wojciech Goduński i Przemysław Dziedzic z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, którzy przygotowali przystawki Sałatka Statek Rozkoszy oraz Pomidorowa fantazja. Drugie miejsce jury przyznało Janinie Borkowskiej i Rafałowi Czaja. Nagrodzonymi potrawami były Boczniak z dodatkami oraz przystawka Pomidor Szefa.
Przyrządzane dania oraz umiejętności praktyczne młodych kucharzy oceniali Marek Widomski oraz Piotr Turakiewicz - szef kuchni Hotelu Cieszyn w Cieszynie.

Doskonałą okazją do przyjrzenia się kulinarnym umiejętnościom młodych adeptów sztuki kulinarnej był konkurs Prezentacja Jednego Talerza z RM Gastro, w którym udział wzięło 6 zespołów. Pierwsze miejsce zdobyła Janina Borkowska z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, za prezentację deseru Tiramisu. Drugie miejsce zdobył Wojciech Goduński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, za przygotowanie deseru Węzły kochanków, jako trzeci na podium stanął z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, który przedstawił jury i gościom odwiedzającym targi deser Fantazja migdałowa z kajmakiem i bitą śmietaną.
Podczas ostatniego konkursu Aranżacja Stołu Okolicznościowego w kategorii juniorzy swoje umiejętności zaprezentowało 8 zespołów. Jury w składzie Pani Teresa Kucharska - wykładowca Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej, dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommmelierów oraz Pan Wiesław Jurczyk pierwsze miejsce przyznało Marlenie Okrój z Zespołu Szkół nr 1 we Władysławowie, która przygotowała stół pt. Stół myśliwski.

Drugie miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, w składzie Justyna Pobłocka, Alicja Ewald i Aleksandra Pienszka, która przygotowała aranżację stołu Inspiracja muzyczna. Trzecie miejsce zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół nr1 we Władysławowie, w składzie Joanna Pobłocka, Małgorzata Szymańska Agata Wiśniewska, która przygotowała stół inspirowany kulturą azjatycką o nazwie Stól chiński.
Również podczas trzeciego dnia targów odbył się kurs dla zainteresowanych zdobyciem wiedzy na temat wina – Wino w gastronomii - prowadzony przez Wrocławską Szkołę Sommelierów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|