Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Tur–Gastro-Hotel w Kołobrzegu

Zobaczcie państwo:
TGH Kołobrzeg 2007
Wegetariańska uczta Kołobrzeg 2007
Kozi ser pieczony z warzywami Oerlemans

W dniach 7-9 lutego 2007 r. w Kołobrzegu odbyła się 53 edycja targów z cyklu Tur – Gastro - Hotel. Swoją ofertę zaprezentowało 60 firm z kraju i zagranicy.

Uroczystego otwarcia targów dokonał Prezydent Miasta Kołobrzegu Janusz Gromek oraz Wiceprezes Sekretarz Generalny Polskiej Izby Turystyki Józef Ratajski.

Atrakcyjną ofertę handlową zaprezentowali producenci, kooperanci, dystrybutorzy, importerzy i handlowcy w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.

W ciągu trzech dni, targi odwiedziło łącznie ok. 1500 osób zarówno związanych z branżą jak i prywatnych. Każdy, kto choć trochę interesuje się nowościami na rynku gastronomicznym i hotelarskim znalazł coś dla siebie.

W trakcie targów odbyły się liczne imprezy towarzyszące: konkursy, pokazy, degustacje. Odwiedzający targi goście mogli skorzystać z wiedzy i doświadczenia profesjonalistów. Szkolenia umożliwiły zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności.

W pierwszy dzień targów odbył się konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Tegoroczne hasło to Wariacje na temat deseru. Kucharze prezentowali dania, które wcześniej przygotowali we własnym zakresie. Konkursowe desery oceniane były głównie pod względem estetycznym. Reprezentanci dziesięciu obiektów zaprezentowali łącznie 14 deserów.

Jury obradowało w składzie: Marek Widomski, Zbyszek Kurleto, oraz Adam Dmyterko. Pierwsze miejsce jury przyznało Tomaszowi Purolowi i Jerzemu Salomonowi z Restauracji Villa Hoff w Trzęsaczu, którzy przygotowali deser Mus czekoladowy podany z cytrusami, drugie miejsce zdobyli reprezentanci Restauracji Willa Alexander w Mielnie Sławomir Gibała i Adam Lechowicki, za przygotowane desery Leśny sen, Suflet mrożony z czekoladą i genepi, Pochees w pistacjowej szacie. Trzecie miejsce jury przyznało reprezentantowi Park Hotelu w Szczecinie Rafałowi Babkiewiczowi, który przygotował deser Mus karmelowo-gruszkowy.

W czwartek największym zainteresowaniem cieszyły się pokazy barmańskie w wykonaniu Krzysztofa Drabika – dwukrotnego Mistrza Polski Barmanów, Mistrza Chin.

Ostatni dzień targów zorganizowany został z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów branży gastronomicznej, poświęcony był głównie konkurom kulinarnym dla juniorów. W konkursie Prezentacja Jednego talerza wzięło udział 7 zespołów.

Pierwsze miejsce zdobył Dariusz Wasilewski z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak w Kołobrzegu za prezentację deseru Gruszka w biało-czerwonej pelerynie. Drugie - Seweryn Grześkowiak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak w Kołobrzegu, za prezentacje deseru Mus Waniliowy. Trzecie miejsce zdobył Grzegorz Nastuniak ze Społecznego Technikum Technologii Żywności i Hotelarstwa w Łebie za prezentację deseru Słodki prezent.

W ostatnim z konkursów Aranżacja Stołu Okolicznościowego swoje umiejętności równocześnie zaprezentowali profesjonaliści i juniorzy. W konkursie dla profesjonalistów udział wzięły reprezentacje 2 obiektów. Jury w składzie Teresa Kucharska - dyrektor Hotelu Orbis Wrocław, wykładowca Policealnej Szkoły Gastronomiczno-Hotelarskiej, dyrektor Wrocławskiej Szkoły Sommelierów, oraz Katarzyna Rybacka przedstawiciel organizatora konkursu, pierwsze miejsce przyznało Grażynie Wołoszyn i Lidii Kozłowskiej z Restauracji Willa Aleksander w Mielnie, za aranżację stołu Wieczór Panieński - Spełnienie marzeń, drugie miejsce przypadło reprezentacji Hotelu Zdrojowego Pro-Vita w Kołobrzegu w składzie Grzegorz Ochnio i Karina Dmyterko za prezentację stołu Stół Hawajski.

W kategorii juniorów w konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego wzięły udział cztery zespoły. Pierwsze miejsce zdobyła Natalia Piszko ze Społecznego Technikum Technologii Żywności i Hotelarstwa w Łebie za przygotowanie stołu Kolacja z okazji dnia zakochanych, drugie miejsce zdobyła Klaudia Budna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pomorskim, która wraz z zespołem pomocniczym przygotowała aranżacje stołu Obiad weteranów. Trzecie miejsce zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku: Bernadeta Mielewczyk, Agnieszka Harnack, Marzena Formella, Marika Urbańska i Karol Myszk, która przygotowała aranżację stołu Stół myśliwski.

Dla zainteresowanych zdobyciem wiedzy na temat wina Wrocławska Szkoła Sommelierów zorganizowała kurs Wino w gastronomii. Odwiedzający targi równie chętnie korzystali z warsztatów tematycznych Sztuka nakrywania do stołu, prowadzonych przez wspomnianą już Teresę Kucharską.

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000