VIII Wystawa Produktów i Usług dla Hotelarstwa i Gastronomii Gastro-Invest-Hotel zakończyła się w Poznaniu.
Jak twierdzi Waldemar Błaszczuk, Sekretarz Generalny – Dyrektor Polskiego Zrzeszenia Hoteli, Gastro-Invest-Hotel i Tour Salon nawzajem się znakomicie uzupełniają. Obie wystawy są ze sobą rzeczywiście powiązane, gdyż branże: turystyczna, hotelarska i gastronomiczna mają ze sobą wiele wspólnego.

PZH zorganizowało podczas targów wiele seminariów i wykładów. Odpowiedzi na nurtujące pytania z zakresu opodatkowania w 2007 roku mogli znaleźć przedsiębiorcy, właściciele i menedżerowie obiektów noclegowych na pewno zwrócili uwagę na szkolenie z zakresu systemu rezerwacji i informacji dla małych i średnich przedsiębiorstw.
Tradycyjnie już w ramach Gastro-Invest-Hotel zaproszono do współpracy restauracje serwujące kuchnię regionalną i lokalną. Tym razem podczas Festiwalu Karczm Regionalnych swoje specjały przygotowywali kucharze z Karczmy Mazowieckiej – Restauracji U Siwka z Warszawy, Karczmy Pomorskiej z Restauracji Hotelu Bartan, oraz Karczmy Trzy Regiony. Ta ostatnia serwowała kuchnię śląską, warmińską i wielkopolską, gdyż jej przedstawiciele na co dzień pracują w hotelach Best Eastern Plaza Hotels we Wrocławiu, Olsztynie i Poznaniu.
Wystawcy nagrodzeni zostali jak co roku za najlepiej zaprojektowane stoisko statuetkami Acanthus Aureus. Tym razem wręczano je podczas wieczoru branżowego, który odbył się pierwszego dna targów – 25 października. Nagrodą wyróżnione zostały stoiska dwóch poznańskich firm: Saturn i Agus.

MTP wspólnie z PZH przyznało także podczas wystawy nagrody w konkursie „Najbardziej przydatny produkt dla hoteli i gastronomii”. Wyróżnienia wręczali: Ewa Gwiazdowska, Waldemar Błaszczuk, Tadeusz Tulibadzki i Jerzy Kaczmarek.
Nagrodzone firmy to: Artboro za terminal internetowy, Fabryka materaców Relaks za łóżko „Wega”, Herkules Trading S.A. za komplet mebli do pokoju hotelowego, Hotel Form Design za łóżko hotelowe, Saturn za kolekcję oświetleniowa do wnętrz hotelowych.
Dyplomy otrzymały też pozostałe firmy biorące udział w konkursie: GMP Impet za kieliszki nietłukące ze szkła kryształowego z domieszką magnezu, Klafs za wyposażenie SPA, Mefax Plast za okładki do kart menu, Meridon za soki naturalne bez konserwantów, Ridex Dekoracja za satynę.
Na scenie pawilonu 4, który w tym roku cały poświęcony był wystawie Gastro-Invest-Hotel odbyły się także pokazy i konkurs barmański w kategorii flair. W konkursie wzięło udział 10 zawodników z całej Polski, wśród nich aktualny Mistrz kraju Tomasz Chadryś, który także podczas tych zawodów okazał się najlepszy.

Drugie miejsce zajął Bartosz Baranowski – Zielona Góra, a trzecie - Daniel Koguciuk – Darłowo. Już poza podium, na czwartym miejscu, znalazł się Mariusz Grzesik – Rzeszów, a tuż za nim Leszek Górczyński z Poznania.
W konkursie wzięli także udział: Robert Borkowski – Wrocław, Piotr Leliński – Inowrocław, Marek Galas – Zielona Góra, Kamil Lewandowski – Inowrocław i Sławomir Wiater – Rzeszów.
Sponsorami konkursu były firmy: Victoria Cymes i Unity Line.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |