Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Targi Tur-Gastro-Hotel wróciły do Zakopanego


Zobaczcie państwo:
TGH Zakopane 2006
Wegetariańska uczta Zakopane 2006
Wariacja ogrodu
Risotto borowikowe
Roladki z bakłażana
Torcik z bakłażanów
Sakiewki gorlickie

Zakopane gościło targi Tur-Gastro-Hotel w dniach 4-6 października 2006 roku.

Targi objęte zostały honorowym patronatem Burmistrza Miasta Zakopane, Ministerstwa Gospodarki, Polskiej Izby Turystyki, TVP 3, Dziennika Polskiego i regionalnego Radia Alex. Stałym patronem internetowym wystawy jest portal Gastrona.pl.

Uroczystego otwarcia targów dokonał Burmistrz Miasta Zakopane Piotr Bąk wraz ze swym zastępcą - Jerzym Zacharko. Była to już szósta, pierwsza po trzyletniej przerwie, edycja targów TGH, która odbyła się w Zakopanem, gdzie ponad 50 firm z kraju i zagranicy prezentowało swoją ofertę.

Co ważne, udział w targach wzięło wiele firm oferujących atrakcyjny asortyment nie tylko dla właścicieli obiektów, ale także dla każdego kto chociaż trochę zainteresowany jest nowościami na rynku gastronomicznym i hotelarskim w najszerszym rozumieniu - od patelni poprzez profesjonalny piec do bogatego wyposażenia wnętrz.

Targi TGH to nie tylko prezentowana oferta produktów i usług, to także szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom: konkursów, pokazów, degustacji. Imprezy towarzyszące umożliwiły odwiedzającym targi gościom zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności, czy to na temat sztuki parzenia kawy, czy też głębszego zapoznania się z wiedzą na temat wina, historią i tradycją z nim związaną.

Środa - pierwszy dzień targów, był poświęcony spotkaniom branżowym i biznesowym, nie zabrakło stałych już punktów w programie targów - konkursów kulinarnych, prezentacji produktów spożywczych. Największą popularnością cieszył się konkurs Kulinarna Gala Tur-Gastro-Hotel Wegetariańska uczta z Oerlemans.

Pierwszego dnia odbył się również konkurs Prezentacja Jednego Talerza. Podczas konkursu kucharze prezentują wykonane wcześniej we własnym zakresie desery. Konkursowe dania oceniane są głównie pod względem estetycznym. Tematem konkursu w obecnym sezonie są „Wariacje na temat deseru”.

Jury pierwsze miejsce przyznało Sylwestrowi Lis z Grand Hotelu Stamary w Zakopanem za prezentację deseru Budyń z sera mascarpone w kokilce czekoladowej z dodatkiem dekoracji z ciasta cygaretowego i owoców. Drugie miejsce zdobył Maciej Zawiła z Hotelu Wierchomla Ski & Spa Resort w Piwnicznej Zdroju, który zaprezentował deser Gruszka w czerwonym winie o smaku anyżu zatopiona w cieście francuskim. Trzecie miejsce zajął Michał Kołodziej z Solca Zdroju, który do oceny jury przedstawił deser Sakiewki z musem brzoskwiniowym i chambord.

Czwartek, drugi dzień targów był dniem nieco spokojniejszym, lecz nie pozbawionym atrakcji. Największym zainteresowaniem cieszył się pokaz barmański w wykonaniu nowej twarzy na targach TGH, Mistrza Polski Barmanów 2005, a także 2004, Mistrza Chin 2004 - Krzysztofa Drabika.

Trzeci dzień był dniem poświęconym w dużym stopniu szkołom gastronomiczno-hotelarskim. Z myślą o młodzieży, która niebawem wkroczy w świat profesjonalistów, odbyły się aż trzy konkursy - Kulinarna Gala Wegetariańska uczta z Oerlemans, Prezentacja Jednego Talerza i konkurs, w którym razem z uczniami brali udział profesjonaliści - Aranżacja Stołu Okolicznościowego.

Okazją do porównania uczniowskich umiejętności z profesjonalistami był też konkurs Prezentacja Jednego Talerza, w którym udział wzięło aż 8 zespołów.

Jury pierwsze miejsce przyznało reprezentacji Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem w składzie: Danuta Chowaniec i Marzena Komperda, która przygotowała danie Jesienna Fantazja. Drugie miejsce zdobył Wojciech Michniak z ZSZ nr 1 w Zakopanem, który zaprezentował Panna Cotta w otoczce wiśni z nutką syropu klonowego. Trzecie miejsce ex aequo zdobyły zespoły: Barbara Panek, Rafał Łasal i Bernadeta Pająk z ZSZ im. Witosa w Suchej Beskidzkiej za prezentację dania Słodka fantazja i Adam Korbel ZSZ nr 1 w Zakopanem, który zaprezentował Góralski rarytas.

W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego dla profesjonalistów udział wziął Hotel Barka z Kalwarii Zebrzydowskiej, przygotowując "Aranżację stołu dla pasjonatów gier towarzyskich". Jury z pełnym przekonaniem i uznaniem przyznało mu pierwsze miejsce.

W konkursie Aranżacja Stołu Okolicznościowego dla juniorów udział wzięły 2 szkoły. Jury pierwsze miejsce przyznało uczniom z Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Zakopanem, którzy przygotowali stół "Jesienne Party” wykazując się przy tym wysoką wiedzą teoretyczną, która również jest brana pod uwagę przy wydawaniu werdyktu. Drugie miejsce zdobyło Gastronomiczne Technikum Uzupełniające w Zakopanem, za przygotowanie stołu "Śniadanie u Gaździny".

Również podczas trzeciego dnia targów, odbył się kurs dla zainteresowanych zdobyciem wiedzy na temat wina – „Wino w gastronomii” który był prowadzony przez Wrocławską Szkołę Sommelierów.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000