1 kwietnia w hotelu Warszawianka w Jachrance odbył się I Festiwal Kuchni Greckiej, którego organizatorem był Theofilos Vafidis. Jego głównym celem było propagowanie kultury greckiej, a zwłaszcza jej kulinarnej części.
Główna atrakcją festiwalu był konkurs kulinarny. To na nim jedenastu profesjonalnych kucharzy zmierzyło się o tytuł najlepszego w dziedzinie kuchni greckiej. Ich wysiłki skrupulatnie komentował prowadzący – Karol Okrasa. O pierwsze miejsce walczyli: Liucija Makovska - Restauracja UAB „Čilija" – Filety halibuta przekładane fetą i jogurtem duszonym owocem mango na ostro
Andrzej Piekarzewski - Hotel Warszawianka – Faszerowane piersi drobiowe fetą w cieście filo na ziemniakach puree
Witold Gorzelniak - Tawerna Grecka Mykonos – Souvlaki appo amaki fileto – souvlaki jagnięce
Tomasz Mitura - Restauracja Meltemi – Polędwiczka wieprzowa faszerowana serem feta w liściu winogron
Marcin Stelmaszyk – Hotel Warszawa – Jagnięcina marynowana w jogurcie greckim z grzybowym ślimakiem z ciasta filo i sosem figowym na Metaxie
Rafał Gadomski - Mercure Mrongovia – Fantazja z łososia podana na sałacie greckiej z arbuzem, czerwoną cebulą i serem feta
Arkadiusz Chimłowski - Unity Line – Krewetki z jagnięciną z pięcioma różnymi sałatkami
Konrad Birek - Hotel Jan III Sobieski
Sylwia Bukała - Hotel Mazurkas - Strawa Dionizosa
Mariusz Kopacz – Santorini – Polędwiczki jagnięce z oliwkami z sosem z suszonych pomidorów
Łukasz Szczepaniak - Hotel Haffner - Wędzony comber jagnięcy z pierożkami z ciasta filo i serem feta
Laureatów wybrało jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk i Theofilos Vafidis wspomagane przez jury degustacyjne: Maria Burska (Przegląd Gastronomiczny), Anna Harendarz (Papaja.pl), Mariusz Markiewicz (Kuchnie Świata - SaneChem), Walentyna Jałock („Europa da się lubić”), Attila Farkas („Europa da się lubić”).
Wśród nagrodzonych znaleźli się:I miejsce: Łukasz Szczepaniak z Hotelu Haffner w Sopocie
II miejsce: Rafał Gadomski z Hotelu Mercure Mrongovia w Mrągowie
III miejsce: Andrzej Piekarzewski z Hotelu Warszawianka w Jachrance Nagrodę specjalną jury degustacyjnego otrzymała Sylwia Bukała za potrawę o nazwie Strawa Dionizosa.
Po emocjonującej rywalizacji przyszedł czas na zabawę i konkurs kulinarny dla VIP-ów. Znani i lubiani musieli przygotować doskonałą sałatkę grecką. Najlepszą w tej konkurencji okazała się Monika Okrasa.
Oprócz zmagań konkursowych na I Festiwalu Kuchni Greckiej można było obejrzeć wystawę zdjęć Konstantego Kwardzisa i otrzymać swoją karykaturę wykonaną przez Tirana Vardikvana.
Impreza zakończyła się galą połączoną z wręczeniem nagród laureatom konkursu kulinarnego. Odbył się na niej również pasjonujący pokaz barmański. Goście przy skocznych rytmach bawili się doskonale.
Sponsorem strategicznym I Festiwalu Kuchni Greckiej była firma Kuchnie Świata - SaneChem. Gastrona.pl objęła zaś nad nią patronat internetowy.
Pozostali sponsorzy to: Oerlemans, Itaka, 7days, Chipta, JohnsonDiversey, Sokołów, Komirex, Xenois, Culinaire, Alfa, INO, Onassis, Dagoma, Unity Line, Quzo Magia, Gastromedia, Illy.
Patronat nad Festiwalem objęli:
Patronat kulinarny – Klub Szefów Kuchni
Patronat medialny - „Restaurator”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Kuchnia”, „Przyjaciółka”, „Super Express”, Radio Kolor.
Festiwal i zmagania konkursowe pojawią się w programach telewizyjnych: „Pytanie na Śniadanie” TVP2, „Kawa czy Herbata” TVP1 oraz w TVN i na antenie Radia Kolor.
Relacje z konkursu pojawią się na łamach: „Super Expressu”, „Przeglądu Gastronomicznego”, „Restauratora”, „Poradnika Restauratora”, „Food Service” oraz portali internetowych: www.papaja.pl , www.Gastrona.pl, www.vafidis.pl.
Organizatorzy pragną złożyć specjalne podziękowania dla Jacka Rajnsza – prezesa firmy Gastromedia, Grzegorza Kępienia oraz członków ekipy montującej sprzęt za ogromną pomoc w zorganizowaniu Festiwalu.
Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.plPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |