Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Najważniejszy jest obiektywizm

Zobaczcie Państwo

Wywiad z Barbarą Surmą

V Kulinarny Puchar Polski

IV Kulinarny Puchar Polski

III Kulinarny Puchar Polski

II Kulinarny Puchar Polski

I Kulinarny Puchar Polski

O sprawach związanych z organizacją Kulinarnego Pucharu Polski 2005 z Panią Barbarą Surmą - dyrektorem hotelu Park w Poznaniu i członkiem Zarządu Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej - rozmawiał nasz reporter.


Znana jest już lista konkursów, których zwycięzcy nominowani są do udziału w tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Czy może nam Pani powiedzieć jakie są to konkursy?

Do Kulinarnego Pucharu Polski nominowani są przede wszystkim laureaci profesjonalnych konkursów kucharskich takich jak: Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej, Festiwal Ryby Wędki i Muzyki Sielawa Blues czy Profesjonalista Roku Polish Prestige Hotels & Resorts. ( Całą listę zamieszczamy tutaj ). W większości konkursy te miały w tym roku swoja trzecią bądź czwarta edycję. Posiadają więc własną tradycję i mają ugruntowaną markę. Wyjątkiem jest Konkurs Ślimaki.PL, który pierwszy raz bierze udział w KPP dzięki dobrej rekomendacji Jerzego Pasikowskiego.

KPP cieszy się dużą popularnością w środowisku gastronomicznym.

Bardzo nas ta popularność cieszy. Jest to bowiem sygnał, iż konkurs zdobył sobie już pozycje na rynku. Moim zdaniem są dwa czynniki decydujące o tak dużej popularności KPP. Pierwszym z nich jest z pewnością atrakcyjna nagroda, a drugim obiektywna ocena - największe osiągnięcie tego konkursu. Potrawy oceniają fachowcy z całego świata, niektórzy z nich są pierwszy raz w Polsce.

MTP są niewątpliwie doskonałym miejscem na organizację konkursu.

To prawda. Patrząc na inne polskie kulinarne konkursy nie ma drugiego takiego, gdzie jest tyle przestrzeni, taka profesjonalna organizacja i doskonałe warunki, jakie przecież powinny być na liczących się konkursach.

Podobno w tegorocznej edycji KPP miał również brać udział I Konkurs Małopolski z Niepołomic?

Nic mi o tym nie wiadomo. Ten konkurs nie został zakwalifikowany do KPP i nie wiem kto rozgłasza takie informacje są one bowiem błędne.

W poprzedniej edycji w KPP brał udział przedstawiciel konkursu Tur-Gastro-Hotel, zabraknie go jednak w tegorocznym konkursie. Dlaczego?

Na niektóre sprawy my organizatorzy nie mamy wpływu. Nie wszyscy zaproszeni do udziału w KPP kucharze mogli albo chcieli brać w nim udział. W ubiegłym roku jeden z uczestników zrezygnował i na jego miejsce został zaproszony, laureat Konkursów T-G-H.

Powstają coraz to nowe młode konkursy, tak jak ten z Niepołomic, które w następnych latach będą miały swoje 2 i 3 edycje. Czy wtedy mają szansę zostać zakwalifikowane do KPP? Kto o tym decyduje?

To dobrze, że powstaje coraz więcej nowych konkursów, wzbogacają one bowiem lokalny rynek. O ich ewentualnym uczestnictwie w KPP rozstrzygamy wspólnie z Jerzym Pasikowskim i Robertem Sową, którzy mają głos decydujący.

Jaki jest więc Pani udział w organizacji KPP?

Robert Sowa i Jerzy Pasikowski dbają o kulinarną stronę konkursu, Paweł Szatkowski i ja zajmujemy się sprawami organizacyjnymi i technicznymi, w tym pozyskiwaniem sponsorów.

Skoro już poruszyła Pani sprawę sponsorów, czy już wiadomo, kto nimi będzie w tym roku?

Jeszcze trwają rozmowy na ten temat, ale mogę już powiedzieć, iż na pewno sponsorami będą firmy, które są z nami od początku, czyli: Ecolab, Wyborowa, Stőver, Bonduelle oraz długa lista firm wyposażających kuchnie konkursowe, bez których impreza nie mogłaby się odbyć.

Czy jednym z najważniejszych sponsorów nie jest MTP?

Z cała pewnością tak. Jako współorganizator konkursu, fundator Pucharu, MTP oddają nieodpłatnie do dyspozycji powierzchnie wystawową, wspaniale wyposażone kuchnie konkursowe, Salę Kongresową na uroczystą galę i całą oprawę reklamową. Sfinansowanie takich wydatków przekraczałoby wszelkie wyobrażalne budżety.

Podobno Nestle ma zostać sponsorem głównym KPP?

Niestety nie jest to prawda. Byliśmy bardzo pozytywnie nastawieni do tej współpracy, ale pojawił się ze strony Nestle warunek, który Zarząd Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej, którego jestem Członkiem, uznał za monopolizujący i ograniczający możliwość udziału w konkursie szerokiej grupy kucharzy. Szczególnie, iż warunek ten obejmował nie tylko wyłączne użycie produktów Nestle w czasie trwania konkursu, ale i trwałą, codzienną współpracę z uczestniczącymi w KPP kucharzami. Dlatego zrezygnowaliśmy ze współpracy z Nestle.

Czy Stowarzyszenia uczestniczą w organizowaniu KPP?

Praktycznie rzecz biorąc Stowarzyszenia jako instytucjonalni przedstawiciele środowiska wcale nie biorą udziału w KPP. Wspierają nas tylko personalnie, a same się nie angażują. Żałuję, że tego nie robią, choć przecież powinny.

A jak została rozwiązana sprawa mediów?

Nie wprowadziliśmy żadnej wyłączności. Dostęp dla mediów jest szeroki. Wszyscy chętni przedstawiciele medialni mogą zjawić się na konkursie, oczywiście wcześniej nas o tym informując. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w KKP Portal Gastrona.pl.

Dziękuję za rozmowę i za zaproszenie. Na pewno skorzystamy z aktywnego uczestnictwa i wykonamy jak zwykle najciekawszą relację konkursową.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000