W dniach 2-4 lutego, już po raz szósty, odbyły się w Międzyzdrojach targi Tur-Gastro-Hotel. Była to 38 edycja tych targów.
Targi TGH zostały objęte honorowym patronatem Burmistrza Międzyzdrojów Pana Henryka Jabłońskiego.
Zaproszenie do udziału w targach Tur-Gastro-Hotel Międzyzdroje 2005 skierowane zostało do producentów, kooperantów, dystrybutorów, importerów i handlowców w dziedzinie modernizacji, wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej. W sumie kilkadziesiąt znanych i uznanych firm z całego kraju prezentowało swoją ofertę w Hotelu Amber Baltic**** przy ul. Promenada Gwiazd 1.
Teraz, kiedy Polska już od kilku miesięcy funkcjonuje w ramach Unii Europejskiej, niezwykle istotne jest stałe zwiększanie atrakcyjności i podnoszenie konkurencyjności obiektów. W tym celu konieczne jest nadążanie za nowymi technologiami i rozwiązaniami stosowanymi w nowoczesnych urządzeniach oraz znajomość najwyższej klasy produktów i optymalnych rozwiązań służących podnoszeniu standardu usług hotelarskich i gastronomicznych. Targi Tur-Gastro-Hotel w Międzyzdrojach były doskonałą okazją do nawiązania nowych kontaktów handlowych, zapoznania się z nowościami, aktualnymi trendami, wymiany poglądów, doświadczeń i pomysłów.
Po raz kolejny znalazła zatem potwierdzenie teza, że dla restauratorów, hotelarzy, cukierników i piekarzy, wygodniejsze są targi regionalne, organizowane bezpośrednio na terenie ich działalności. Taka forma targów oszczędza ich czas i pieniądze, pozwalając na dokładne zapoznanie się z prezentowaną ofertą targową – umożliwiając przeanalizowanie propozycji i ofert poszczególnych Wystawców, dokonanie niezbędnych pomiarów i podjęcie optymalnej decyzji. Przy czym nie wiąże się to z kosztownymi wyjazdami na targi w inne, odległe rejony kraju.
Jednak targi to nie tylko prezentowana oferta produktów i usług. To także szeroki wachlarz atrakcyjnych imprez towarzyszących targom, np.: konkursów, pokazów, degustacji gwarantujący, że każdy zainteresowany znajdzie dla siebie coś ciekawego.
Środa, pierwszy dzień targów, to dzień branżowy - poświęcony całkowicie spotkaniom biznesowym – niezakłócony emocjami towarzyszącymi konkursom i pokazom pod hasłem „Zobacz co dla Ciebie mamy”.
W tym dniu odbywały się profesjonalne szkolenia i prezentacje m.in.: Show kulinarne w wykonaniu mistrza Kurta Schellera oraz wykłady i prelekcje firm: Fagor i Reinex, a także szkolenia z zakresu produktów spożywczych dla gastronomii.
Czwartek był dniem konkursów dla profesjonalistów pod hasłem „Pokaż swoje mistrzostwo”.
Piątek upłynął pod hasłem „Młodzież – nasi następcy”. Dzień konkursów dla szkół gastronomiczno-hotelarskich.
Tradycyjnie już w czasie trwania targów na stoisku firmy Reinex uzyskać można było informacje na temat HACCP wraz z wszystkimi niezbędnymi instrukcjami wdrażania i stosowania.
Goście odwiedzający targi mogli także korzystać z bezpłatnych porad świadczonych przez Zachodniopomorską Agencję Rozwoju Regionalnego (ZARR) ze Szczecina na temat możliwości uzyskania bardzo atrakcyjnych dofinansowań z funduszy Unii Europejskiej.
|