Jachranka, 7 grudnia 2003 r.
7 grudnia 2003 r. w sali konferencyjnej Centrum Kongresowego "Warszawianka" w Jachrance odbył się po raz ósmy Pokaz Dań Wigilijnych.
Zgodnie z ustalom zwyczajem, kolejną edycję "Pokazu Dań Wigilijnych" zorganizowali zwycięzcy z ubiegłego roku. Warto przypomnieć, że inicjatorem tej wyjątkowej imprezy jest Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
Udział w Pokazie wzięło 6 ekip:
Hotel Jan III Sobieski z Warszawy,
Hotel Orbis Europejski z Warszawy,
Centrum Kongresowe "Warszawianka" z Jachranki,
Hotel Bryza z Juraty,
Sushi Bar Tekeda z Warszawy z firmą Glezman,
WISD i Hotel Anders ze Starych Jabłonek z firmami Oerlemans i Sanechem.
Każda z drużyn przygotowała 12 dań wigilijnych. Tym razem dania te mogły odbiegać od tradycji kuchni polskiej z autorską, nowoczesną aranżacją. Dekoracja stołów i sposób prezentacji komponował się doskonale z przytulnym klimatem hotelu. Punktualnie o godzinie 12 otwarcia dokonali: Pan Marek Stopczyk – prezes PZH, Pani Wanda Raczyńska - prezes Oddziału Mazowieckiego PZH, Pan Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH oraz Pan Robert Sowa - Szef Kuchni z Hotelu Jan III Sobieski. Przybyłych gości zaproszono do degustacji i oceny zaprezentowanych dań. W imieniu gospodarzy Hotelu Warszawianka przybyłych licznie gości witał Pan Stanisław Dubrow.
Zwycięzcę można było typować na specjalnych arkuszach ocen w dwóch kategoriach: za smak i apetyczny wygląd potraw oraz za kreatywność w aranżacji. Jednocześnie rozpoczęła się degustacja przygotowanych dań. Jurorami - degustatorami byli zaproszeni goście: dyrektorzy obiektów hotelarskich, władze PZH, przedstawiciele jednostek turystycznych i biur podróży, dziennikarze oraz znaczące firmy działające na rzecz hoteli. Rozstrzygnięcie Pokazu nastąpiło o godzinie 15, kiedy to Pani Wanda Raczyńska oraz Pan Krzysztof Dubrow ogłosili wyniki. Przedstawiciele wszystkich startujących ekip otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Laureatem Grand Prix tegorocznego Pokazu została ekipa Restauracji Arsenał z Białegostoku – reprezentowana przez właścicieli: Arletę Żynel i Andrzeja Jasiuka. Goście docenili zaprezentowaną ciekawą aranżację oraz smak przygotowanych potraw:
śledź w 14 ziołach,
śledź w sosie kurkowym,
szczupak faszerowany z pistacją,
rolada z sandacza z łososiem,
pasztet dwukolorowy z ryby,
szynka cielęca pieczona z dodatkiem dziczyzny,
pasztet cielęcy z orzechami,
rolada z indyka z borówkami, żurawinami i jabłkiem,
wędzona szynka wieprzowa,
karkowina,
polędwica,
litewski kindziuk,
palcówka z Podlasia,
pieczony wiejski chleb
ciasta: mrowisko, sękacz, śmietanowiec i sernik
Drugie miejsce zajął Hotel Jan III Sobieski z Warszawy reprezentowany między innymi przez Bożenę Sikoń i Beatę Osuchowską.
Trzecie miejsce zajęła ekipa Hotelu Orbis Europejski z Warszawy reprezentowana przez Grzegorza Rzeszotarskiego, Rozalię Milewską i Alicję Szendol.
Następny - IX Pokaz Dań Wigilijnych odbędzie się w Hotelu Europejskim w Warszawie.
W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy zwycięzcom i wszystkim startującym w Pokazie ekipom wyśmienitego wyczucia smaku serwowanych dań! |