Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
VIII Pokaz Dań Wigilijnych - Jachranka 2003

Jachranka, 7 grudnia 2003 r.

7 grudnia 2003 r. w sali konferencyjnej Centrum Kongresowego "Warszawianka" w Jachrance odbył się po raz ósmy Pokaz Dań Wigilijnych.

Zgodnie z ustalom zwyczajem, kolejną edycję "Pokazu Dań Wigilijnych" zorganizowali zwycięzcy z ubiegłego roku. Warto przypomnieć, że inicjatorem tej wyjątkowej imprezy jest Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli.

Udział w Pokazie wzięło 6 ekip:

  • Hotel Jan III Sobieski z Warszawy,
  • Hotel Orbis Europejski z Warszawy,
  • Centrum Kongresowe "Warszawianka" z Jachranki,
  • Hotel Bryza z Juraty,
  • Sushi Bar Tekeda z Warszawy z firmą Glezman,
  • WISD i Hotel Anders ze Starych Jabłonek z firmami Oerlemans i Sanechem.

    Każda z drużyn przygotowała 12 dań wigilijnych. Tym razem dania te mogły odbiegać od tradycji kuchni polskiej z autorską, nowoczesną aranżacją. Dekoracja stołów i sposób prezentacji komponował się doskonale z przytulnym klimatem hotelu. Punktualnie o godzinie 12 otwarcia dokonali: Pan Marek Stopczyk – prezes PZH, Pani Wanda Raczyńska - prezes Oddziału Mazowieckiego PZH, Pan Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH oraz Pan Robert Sowa - Szef Kuchni z Hotelu Jan III Sobieski. Przybyłych gości zaproszono do degustacji i oceny zaprezentowanych dań. W imieniu gospodarzy Hotelu Warszawianka przybyłych licznie gości witał Pan Stanisław Dubrow.

    Zwycięzcę można było typować na specjalnych arkuszach ocen w dwóch kategoriach: za smak i apetyczny wygląd potraw oraz za kreatywność w aranżacji. Jednocześnie rozpoczęła się degustacja przygotowanych dań. Jurorami - degustatorami byli zaproszeni goście: dyrektorzy obiektów hotelarskich, władze PZH, przedstawiciele jednostek turystycznych i biur podróży, dziennikarze oraz znaczące firmy działające na rzecz hoteli. Rozstrzygnięcie Pokazu nastąpiło o godzinie 15, kiedy to Pani Wanda Raczyńska oraz Pan Krzysztof Dubrow ogłosili wyniki. Przedstawiciele wszystkich startujących ekip otrzymali pamiątkowe dyplomy.

    Laureatem Grand Prix tegorocznego Pokazu została ekipa Restauracji Arsenał z Białegostoku – reprezentowana przez właścicieli: Arletę Żynel i Andrzeja Jasiuka. Goście docenili zaprezentowaną ciekawą aranżację oraz smak przygotowanych potraw:

    śledź w 14 ziołach,
    śledź w sosie kurkowym,
    szczupak faszerowany z pistacją,
    rolada z sandacza z łososiem,
    pasztet dwukolorowy z ryby,
    szynka cielęca pieczona z dodatkiem dziczyzny,
    pasztet cielęcy z orzechami,
    rolada z indyka z borówkami, żurawinami i jabłkiem,
    wędzona szynka wieprzowa,
    karkowina,
    polędwica,
    litewski kindziuk,
    palcówka z Podlasia,
    pieczony wiejski chleb
    ciasta: mrowisko, sękacz, śmietanowiec i sernik

    Drugie miejsce zajął Hotel Jan III Sobieski z Warszawy reprezentowany między innymi przez Bożenę Sikoń i Beatę Osuchowską.

    Trzecie miejsce zajęła ekipa Hotelu Orbis Europejski z Warszawy reprezentowana przez Grzegorza Rzeszotarskiego, Rozalię Milewską i Alicję Szendol.

    Następny - IX Pokaz Dań Wigilijnych odbędzie się w Hotelu Europejskim w Warszawie.

    W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy zwycięzcom i wszystkim startującym w Pokazie ekipom wyśmienitego wyczucia smaku serwowanych dań!

  •  


     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000