W dniach od 22 do 25 października 2003 w Poznaniu odbył się Międzynarodowy Salon Turystyczny TOUR-SALON. W tym samym czasie w ramach Wystawy Produktów i Usług dla Hotelarstwa i Gastronomii GASTRO-INVEST-HOTEL swoją ofertę zaprezentowali również dostawcy sprzętu i wyposażenia dla hotelarstwa i gastronomii. To największe spotkanie branży turystycznej w Polsce - w targach wzięło udział ponad 700 wystawców i firm reprezentowanych z 40 krajów. Patronat nad targami objął Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
O tym, że w drugiej połowie października warto przyjechać do stolicy Wielkopolski, przekonały się rzesze gości, którzy w ciągu trzynastu lat istnienia TOUR-SALONU zwiedzili targowe ekspozycje. Tegoroczna, XIV już edycja targów, jak zwykle przygotowana została z ogromnym rozmachem. Zasadą stało się bowiem, że TOUR SALON to nie tylko ekspozycja wystawców (sama zresztą, z racji swojej tematyki, stanowiąca magnes dla publiczności). To również niespotykana gdzie indziej ilość wydarzeń budujących niepowtarzalną, zapadającą w pamięć atmosferę turystycznego święta.
Wystawcy
To właśnie w Poznaniu swoją ofertę zaprezentowało więcej niż gdzie indziej biur podróży i touroperatorów, oferujących turystykę wyjazdową i przyjazdową, indywidualną i grupową oraz wyjazdy typu "incentive". Do skorzystania ze swoich usług zapraszali również przedstawiciele hoteli, pensjonatów, sanatoriów oraz gospodarstw agroturystycznych. Tradycyjnie znaczącą część ekspozycji stanowiły ekspozycje regionalne, na których można było zapoznać się z walorami turystycznymi i potencjałem gospodarczym wszystkich polskich regionów. Nie zabrakło oficjalnych wystąpień narodowych. W tym roku było ich aż 27. Wśród wystawców ważną grupę stanowiły także firmy oferujące usługi transportowe, producenci autobusów oraz wydawnictwa i portale branżowe. Tradycją targów TOUR-SALON jest zaproszenie wybranego kraju i polskiego regionu do objęcia honorowej funkcji Kraju i Regionu Partnerskiego. W tym roku propozycję przyjęły: Republika Czech i Województwo Podkarpackie.
Targowe atrakcje
Co dla uczestników targów przygotowali organizatorzy? Niezaprzeczalnie największą atrakcją dla publiczności był Festiwal Kuchni Regionalnych. W tym roku w swoje progi zaprosiło sześć karczm regionalnych: czeska, dolnośląska, warmińska, wielkopolska, kuchnia Pałacu Mierzęcin oraz kuchnia Zespołu Pałacowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim i Zespołu Zamkowo-Parkowego w Krasiczynie. Potrawy przygotowywali kucharze z renomowanych polskich restauracji. Tradycyjnie podczas targów rywalizowali najlepsi polscy kucharze. Odbyły się aż cztery kulinarne konkursy, spośród których na pierwszy plan wysuwa się III Kulinarny Puchar Polski - określany przez przedstawicieli branży jako Mistrzostwa Polski w Gotowaniu. Pozostałe trzy to Wielkopolski Kucharz Roku oraz konkursy o "Złotą Patelnię" i "Złoty Wałek".
Dla poszukujących wrażeń kulturalnych przygotowany został VI Międzynarodowy Festiwal Filmów Turystycznych TOUR-FILM, podczas którego swoje filmowe wizytówki zaprezentowały miasta, regiony i kraje. Natomiast uwagę miłośników wydawnictw turystycznych z przyciągnęła konkursowa wystawa już XII Przeglądu Książki Turystycznej i Krajoznawczej.
To oczywiście nie wszystkie wydarzenia które odbyły się podczas targów. Interesująca była dyskusja "jak kształtować nowoczesny produkt turystyczny" podjęta podczas tegorocznej edycji Forum Dyskusyjnego. W swoje progi zapraszali również wielkopolscy muzealnicy. Wystawa "Skarby muzeów wielkopolskich" zachwyciła nie tylko znawców sztuki. Nie zabrakło również atrakcji dla miłośników aktywnego wypoczynku. |