Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Promocja polskiej kuchni na targach Anuga

Zobaczcie Państwo

Relacja z targów

Wywiad z Konsulem RP

W dniach 11-15 października 2003 w Kolonii odbywały się Międzynarodowe Targi Spożywcze Anuga 2003, jedne z największych targów tego typu na świecie. Wśród 6000 wystawców z całego świata, ofertę swoją prezentowało 80 firm z Polski. Silnym polskim akcentem na Targach Anuga, była Promocja Polskiej Kuchni, zorganizowana przez firmę Sudety IT Status oraz Hotel Bornit ze Szklarskiej Poręby, przy wsparciu Wydziału Ekonomiczno Handlowego Polskiego Konsulatu w Kolonii.

W ramach akcji, w jednej z największych restauracji na terenie Targów, serwowane były potrawy charakterystyczne dla polskiej kuchni. Kucharze z Hotelu Bornit przygotowali na tą okazję specjalne menu. Jako przystawkę serwowano talerz polskich wędlin z marynatami w postaci ogórków, dyni i leśnych grzybów. Na danie główne składał się tradycyjny polski żurek oraz cieszące się dużą popularnością wśród gości restauracji Danie Drwala, złożone z karczku duszonego z grzybami leśnymi z dodatkiem ziół, ziemniaków smażonych z ziołami oraz kapusty duszonej. Na deser podawano polski piernik w czekoladzie z konfiturą z aronii.
Do skosztowania polskich specjałów zachęcały piękne hostessy ubrane w biało-czerwone stroje, które dystrybuowały na terenie Targów specjalnie przygotowane na tę okazję ulotki promocyjne, a także zachęcały gości w restauracji do wybrania polskich potraw. Dodatkowo, na każdym stole w restauracji znalazło się polskie menu w języku niemieckim, angielskim i polskim, a także krótka charakterystyka tradycyjnej polskiej kuchni. Największym zainteresowaniem ze strony gości restauracji cieszyło się wspomniane już, mocno krzepiące Danie Drwala, a także polskie wędliny. Gościem specjalnym Dni Polskiej Kuchni w Restauracji Lord Nelson był Minister Rolnictwa Wojciech Olejniczak. Oprócz Pana Ministra, polskich potraw mogli skosztować dziennikarze niemieckiej prasy branżowej, którzy wysoko ocenili kunszt polskich kucharzy.
Kulminacją Promocji Polskiej Kuchni na Targach Anuga było spotkanie w Wydziale Ekonomiczno Handlowym Konsulatu RP w Kolonii, na którym obecni byli przedstawiciele firmy Metro na rynku niemieckim (właściciel sieci hipermarketów Real i Makro), przedstawiciele polskich dystrybutorów na rynku niemieckim (firma Lazar i Slawe), a także większość polskich wystawców. Kucharze Hotelu Bornit przygotowali na tę okazję bogate menu, w którym znalazły się m.in. cieszące się największym zainteresowaniem sałatki przygotowane na bazie makaronów firmy Goliard, patery serów z przerostem szlachetnej pleśni firmy Lazur, polskie wędliny podawane z sosami firmy Roleski, polski tradycyjny bigos oraz duszone grzyby. Słodkie przekąski w postaci różnego rodzaju ciastek i bakalii zapewniły firmy Tago i Uno Fresco Tradex.

Magdalena Stańczyk FDS Sudety IT - Status


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000