I Turniej Kulinarny Rycerski Kociołek odbył się przy współpracy Hufca Rycerskiego LELIWA. Znani Kuchmistrzowie wraz z dwoma giermkami gotowali na oczach gości z uprzednio wywalczonych produktów - Rycerski Kociołek. Walka o produkty była bardzo ostra, bo stołu z przygotowanymi półproduktami bronili uzbrojeni rycerze. Mimo zaciętej walki i pogoni ekipy zdobyły wszystkie potrzebne produkty.
Jedna ekipa zdobyła wszystkie przygotowane ziemniaki, inne nadmiar mięsa, pomidorów, a mąka się zwyczajnie rozsypała. Nie obyło się więc bez handlu wymiennego: mięso za ziemniaki, ziemniaki za marchew, ... Zabawa niesamowita, śmiechu co nie miara. Oceny dokonywało profesjonalne Jury w składzie: Anna Rogozińska, Tadeusz Matysiak, Mirosław Reszczyk i Leszek Kołodziej. Degustacji potraw dokanywali również goście, a kociołki okazały się zbyt małe do oczekiwań. Zawartość okazała sie wyśmienita.
Nam najbardziej smakowała zupa z kminkiem.
Udział wzięli: Kociołek 1 | Kociołek 2 | Kociołek 3 | Marek Łukasiewicz
Krzysztof Wolfram
Bogdan Łukasiewicz | Magdalena Nowicka
Mirosław Pluta
Arkadiusz Kulasik | Anna Malewicz
Anna Nagawska
Grzegorz Kazubski | Kociołek 4 | Kociołek 5 | Kociołek 6 | Grażyna Biernasik
Roman Nojszewski
Leszek Benke | Zbyszek Składanek
Hanka Rzeszut
Zofia Wydro | Anna Sekulska
Sławomir Wiesiak
Zbigniew Kożlik |
W ocenie Jury klasyfikacja wyglądała nastepująco:
I | miejsce - Kociołek nr 2 | II | miejsce - Kociołek nr 5 | III | miejsce - Kociołek nr 3 |
W ocenie degustujących gości wszystkie kociołki były równie smaczne. |