W dniach 15-17 maja 2003 w Słupsku w Hali Sportowej "Czarni-Słupsk" odbyła się 26 edycja targów TUR-GASTRO-HOTEL – Targi Wystroju i Wyposażenia Obiektów Noclegowych i Gastronomicznych, Produktów Spożywczych dla Gastronomii, Urządzeń Piekarniczych i Wyposażenia Cukierni. Patronat nad targami objął Starosta Słupski - Zdzisław Kołodziejski
W czasie targów odbyły się liczne pokazy, degustacje, konkursy, seminaria. Konkurs „Prezentacja Jednego Talerza”, który firma INEXPO organizuje przy współpracy z firmą konsultingową WISD i pod patronatem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników. Uczestnicy przynosili na miejsce targów gotową dowolną potrawę regionalną .
Zwycięzcą konkursu został Wojciech Mędrek z Restauracji "Atena" ze Słupska za "Pstrąga Wykwintnego".
Pozostali wyróżnieni to:
Igor Boratyński reprezentujący Technikum Gastronomiczne ze Słupska
za "Schab ze Smołdzina"
Krzysztof Narożny z Hotelu "TROJA-nowski" z Ustki za "Bukiet Piracki"
Narcyz Wołosiewicz z Motelu "Przymorze" ze Słupska za "Comber po słowiańsku"
Drugiego dnia targów odbyła się Kulinarna Gala TUR-GASTRO-HOTEL. Uczestnicy Konkursu przygotowywali konkursowe potrawy, z powierzonych przez firmę Sanechem składników, na dwóch jednakowo wyposażonych stanowiskach konkursowych walcząc o tytuł Regionalnego Mistrza Sztuki Kulinarnej oraz o nagrody pieniężne.
Tematem konkursu to: „Elementy kuchni orientalnej w potrawach kuchni europejskiej”.
Skład jury stanowili: Marek Widomski, Bogdan Piętowski i Rafał Targosz, Redaktor Ryszard Sikora i Prezes firmy INEXPO Piotr Wojewodzic.
Jury postanowiło przyznać I miejsce Narcyzowi Wołosiewicz z Motelu "Przymorze", który przygotował "Bambuski curry w cherry"
Drugie miejsce przypadło drużynie w składzie: Igor Boratyński i Łukasz Królik.
Trzecie miejsce zostało przyznane Wojciechowi Mędrek z Restauracji "Atena".
Sponsorami nagród były firmy RETIGO z Czech i REINEX ze Szczytnej. |