16 grudnia 2002, Mikorzyn
W dniu 16 grudnia 2002 r. w sali restauracyjnej Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Mikorzyn odbył się po raz siódmy Pokaz Dań Wigilijnych.
Była to kolejna edycja tego konkursu, który zgodnie z tradycją zorganizowany został przez zwycięzców z ubiegłego roku. Organizatorami i sponsorami tej wyjątkowej imprezy byli gospodarze Hotelu oraz Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
Do udziału w Pokazie przystąpiło 5 obiektów hotelarskich z różnych regionów Polski: - Hotel Jan III Sobieski z Warszawy - Sport Hotel z Bełchatowa - Hotel "Petropol" Orbis z Płocka - Eltur Global Hotel "Energetyk" z Bogatyni - Centrum Kongresowe "Warszawianka" z Jachranki.
Każda z drużyn musiała przygotować do 12 dań wigilijnych, które nie mogły odbiegać od tradycji polskiej kuchni natomiast mogły być zaaranżowane w sposób nowoczesny. Dekoracja stołów i sposób prezentacji dań zależał od inwencji i pomysłowości każdej z ekip. Dzięki temu nie brakowało Świętego Mikołaja, reniferów oraz typowo świątecznego wystroju. Punktualnie o godzinie 14 rozpoczęło się uroczyste otwarcie Pokazu. Marek Stopczyk – prezes PZH oraz Krzysztof Dubrow z Komisji Gastronomicznej PZH zaprosili przybyłych gości do dokonywania oceny prezentacji wszystkich ekip startujących w konkursie. W imieniu gospodarzy Hotelu Mikorzyn wszystkich powitała Maria Zaleska - Jaskot. Zwycięzcę można było typować na specjalnych arkuszach ocen w dwóch kategoriach – za smak i apetyczny wygląd potraw oraz za kreatywność w aranżacji bufetu. Po tym etapie rozpoczęła się degustacja prezentowanych potraw. Jurorami - degustatorami byli zaproszeni goście, dyrektorzy obiektów hotelarskich, władze PZH, przedstawiciele jednostek turystycznych i biur podróży, dziennikarze oraz znaczące firmy działające na rzecz hoteli. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło o godzinie 16, kiedy to ponownie panowie Marek Stopczyk, Krzysztof Dubrow oraz Jerzy Pasikowski wkroczyli na scenę. Wręczyli oni przedstawicielom wszystkich startujących ekip pamiątkowe dyplomy.
Laureatem Grand Prix tegorocznego konkursu została ekipa Centrum Kongresowego "Warszawianka", która zdaniem większości głosów podobała się najbardziej za smak potraw i bardzo ciekawą aranżację. Dodatkowe wyróżnienia za danie rybne dostał Sport Hotel, za tradycyjne desery - Hotel "Petropol" Orbis, za smak i apetyczny wygląd - Eltur Global Hotel "Energetyk" oraz za kreatywność w nowoczesnym przygotowaniu bufetu - Hotel Jan III Sobieski.
W imieniu GASTRONA.PL gratulujemy zwycięzcom i wszystkim startującym w Pokazie ekipom!! |