Kajetan Świokła o sobie:
Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem 16 lat temu w Szczecinku.
Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej było rozpoczęcie pracy w Poznaniu.
Inspirację do gotowania czerpię prosto z natury, a także z dobrych książek.
Budowanie dania zaczynam od pomysłu, przygotowuję je metodą prób i błędów, testuję smaki.
W pracy motywuje mnie zadowolenie gości.
Najbardziej lubię przyrządzać zdrowe i smaczne obiadki dla córki.
Moje popisowe danie to prostota, smak i tradycja.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez zaangażowanego, zgranego zespołu.
Chciałbym poznać jeszcze szerzej fach cukierniczy.
Nie lubię smaku szafranu.
Mój największy sukces zawodowy to współudział w konkursach kulinarnych i zdobycie pierwszych miejsc.
Za 5 lat chciałbym dalej czerpać satysfakcję z tego co robię.
W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie chwila spędzona z wędką nad wodą.
Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Indie. Chciałbym poznać kuchnię indyjską, różnorodną, niekiedy bardzo ostrą, ale przede wszystkim aromatyczną.
W dniach 26-27 września będę robił to co lubię najbardziej.
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Pawłem Kuberą.
Kajetan Świokła z Pawłem Kuberą w KPP 2016 zajęli II miejsce.