Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. Zaczynamy od najdroższego jak do tej pory arbuza - Dansuke.
Arbuz Densuke
Densuke uprawiane są tylko w północnej części japońskiej wyspy Hokkaido. Obecnie właścicielem plantacji jest handlarz produktów morskich, który wspiera lokalne rolnictwo. Densuke nazywane są czarnymi melonami, ponieważ, w odróżnieniu od powszechnych u nas odmian, mają czarna dość grubą skórę. Zbiera się je w okresie letnim, a z pierwszego zbioru osiąga się niewielką liczbę 65 sztuk, co świadczy o ich wyjątkowości. Arbuzy te są dość ciężkie – przeciętnie ważą około 9 kilogramów.
Miąższ odmiany Densuke jest wyjątkowo słodki i soczysty. Dla Japończyków arbuzy są owocem mistycznym, który zasługuje na szacunek. Wielkim prestiżem jest zakupienie pierwszych owoców ze zbiorów, co być może wpłynęło na zawrotne ceny Densuke, których w sezonie zbiera się jedynie 1000 sztuk.
Arbuzy z wyjątkowej plantacji na Hokkaido sprzedawane są w artystycznych, ręcznie wykonanych opakowaniach opatrzonych certyfikatem pochodzenia. Jeden owoc kupić można za około 15-190 euro. Często ta wyjątkowa odmiana sprzedawana jest na aukcjach, gdzie 8-kilogramowe sztuki osiągają cenę nawet 6000 dolarów. Wysoka cena w tym konkretnym wypadku, wynika między innymi z tego, że mamy tu do czynienia z pierwszym sprzedany tego typu owocem w tym sezonie.
Co w nich jest tak wyjątkowego? Wspomniane okazy dorastają w specjalnych warunkach na, na północy Japonii. Owoc ma kształt kuli do kręgli, czyli jest idealnie okrągły. Nie posiada pasków na swojej powierzchni, w przeciwieństwie do zwykłych arbuzów. Jego powłoka jest też niezwykle ciemna, a wnętrze niesamowicie miękkie i różowe.
„Owszem, jest to arbuz, ale jest on niepodobny do żadnego innego. Kosztując go, można się wspiąć na nowy poziom słodyczy” - powiedział jeden z japońskich ekspertów, w wywiadzie udzielonym dla gazety LA Times.
Wkrótce ciąg dalszy ekskluzywnych produktów spożywczych.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.