Organizator Targów Gastro-Hotel powołał do życia kolejną ambitną formułę, której misją jest rozwój, promowanie i aktywizacja branż gastronomicznej, hotelarskiej i cukierniczej. By uhonorować najbardziej aktywnych, innowacyjnych uczestników rynku ufundowano Laur Gastro-Hotel – wyróżnienie, które ma być znakiem jakości, profesjonalizmu i rzetelności jego laureatów. Laur Gastro-Hotel swe symboliczne znaczenie potwierdza w prestiżowej formie atrakcyjnej statuetki. Przedstawia ona liść laurowy, który w przypadku branży HoReCa na podwójną symbolikę i znaczenie: z jednej strony jest to liść laurowy wręczany od czasów starożytnych zwycięzcom igrzysk, z drugiej konotuje bezpośrednio z liściem laurowym używanym jako przyprawa w kuchni. Autorem projektu jest znany rzeźbiarz Norbert Jastalski. Spod jego dłuta wyszedł między innymi pomnik upamiętniający ofiary tragedii w hali Międzynarodowych Targów Katowickich, a także projekt statuetki fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „Kobieta Kobiecie”. Pierwsze Złote Laury Gastro-Hotel wręczone zostały podczas wrocławskiej edycji Targów Gastro-Hotel. Laureatami są firmy, które organizator wyróżnił za ponadprzeciętny wkład w rozwój branży, a także wieloletnią, obopólnie owocną współpracę. W tym zaszczytnym gronie znalazły się cztery firmy (w kolejności alfabetycznej):
- Komat - nagrodę odebrał prezes firmy Mieczysław Kozłowski,
- Oerlemans - nagrodę odebrał wicedyrektor ds handlowych Paweł Baranowski,
- Plastmet - nagrodę odebrał dyrektor regionalny Marek Koplin,
- Softech - nagrodę odebrał wiceprezes zarządu do spraw handlowych Michał Czwojdziński.
Nagrodę specjalną dla Ambasadora Targów Gastro-Hotel otrzymał pan Wojciech Chojnicki, prokurent firmy Winterhalter. W jego imieniu statuetkę odebrał Robert Woroch - dyrektor regionalny firmy Winterhalter. Jeszcze raz gratulujemy laureatom. Wręczenie statuetek Złoty Laur Gastro-Hotel miało miejsce na Kuchni Mistrzów - innowacyjnym przedsięwzięciu targów Gastro-Hotel. Projekt ten zapoczątkował na targach promocję polskiej dziczyzny i kuchni myśliwskiej.
Do Kuchni Mistrzów na dyskusję o gastronomi, hotelarstwie i najnowszych trendach rynkowych przy wykwintnym poczęstunku organizatorzy zaprosili menadżerów z restauracji i hoteli oraz wszystkich zawodowo związanych z branżą HoReCa, a zwłaszcza kucharzy, przedstawicieli organizacji kulinarnych, restauratorów oraz hotelarzy.
Bez wątpienia Kuchnia Mistrzów stała się doskonałą platforma wymiany myśli, komunikacji i transakcji biznesowych.
Od najbliższych targów w Bydgoszczy (26-28 października) formuła Laur Gastro-Hotel stanie się regularnym, ukonstytuowanym projektem, którego celem będzie wyłanianie i honorowanie liderów rynku według klucza opisanego przez misje i cele stanowiące podwaliny tejże nagrody. Zapraszamy wszystkich wystawców Targów Gastro-Hotel do udziału w konkursie o Laur Gastro-Hotel. Więcej informacji na ten temat w kolejnych wydaniach Magazynu Gastro-Hotel oraz na stronie www.gastro-hotel.pl
Portal Gastrona.pl składa serdeczne gartulacje wszystkim laureatom, zwłaszcza panu Wojtkowi Chojnickiemu z firmy Winterhalter.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|